Sidor

2013-01-08

Betyg??!!

Den senaste tiden har funderat en hel del kring det här med att betygsätta böckerna jag läser eller inte. Jag vet att det inte var så länge sedan diskussionen var uppe på tapeten (tror det var i en jerka) och jag har egentligen alltid varit ganska så anti att betygsätta. För mig handlar läsningen endast om nöje och en bok kan betyda så otroligt olika beroende på när man läser den. Dessutom är jag en sådan människa som sällan klagar på en bok eller film utan tycker att det mesta är helt okej. Fruktansvärt meningslöst om alla böcker man läser fick en fyra i betyg till exempel, men jag skulle i och för sig läsa väldigt mycket bra böcker.

Nu har däremot tanken krypit i mig ett tag att jag kanske skulle prova på att betygsätt i alla fall, och anledningen är att jag på senaste tiden har läst så många otroligt bra böcker där jag verkligen tycker att det borde synas hur bra de är. Då kan jag tycka att ett betyg är ett bra sätt att visa det. Framför allt när en bok är så bra så jag inte vet vad jag ska skriva om för att visa hur bra den är.

Sen är det ju det här med betygsskala. 1-5 kan jag tycka är rätt så lagom, men vad betyder en fyra vad betyder en trea. Var går gränsen?! Jag måste nog var tydlig inför mig själv vad ett betyg betyder annars kommer det att bli riktigt jobbig.

Jag har hur som helst inte riktigt bestämt mig för hur jag ska göra. Kanske ska jag gå och fundera på det lite till. Eller så sätter jag igång och skriver betyg redan i nästa recension jag gör. Vad tycker ni, hur ska jag göra? Tar tacksamt emot förslag.

2 kommentarer:

  1. Jag har lagt en liten förklaring till mina betyg i sidfältet på bloggen. Läser väldigt många fyror och kan ibland fundera över någon bok som levt kvar om den fått rätt betyg eller detsamma för en bortglömd, högt betygsatt bok. Jag gillar dock själva formen av grovsortering som betygssättningen utgör för egen del!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Få nog också klura på formuleringar annars kan jag absolut inte sätta betyg. Men jag vet fortfarande inte hur jag ska göra. Oj vad svårt det är.

      Radera