Sidor

2014-07-03

Bokmässan #4

Historia har alltid varit mitt ämne. Alltid! Har i hela mitt liv fascinerats av människors livsöden och alltid önskat mig en tidsmaskin som jag kunnat resa bakåt i tiden med för att få uppleva hur människor levde förr - både i koja och i slott. Jag tror framför allt att det är levnadsödena som fascinerar mig men även gamla föremål bär på en historia som jag alltid velat veta mer om. Det finns kanske trots allt en anledning till att jag älskar springa på loppis och att vistas i gamla hus.


Det där med tidsmaskin har jag kanske inte uppfunnit mig, men det är tur att det finns människor i världen med samma intresse som har gått ett steg längre i sin längtan efter dåtiden och faktiskt skrivit ner deras tankar och funderingar och gjort det till böcker som jag får ta del av. Tak vare böckerna har jag fått resa till faraonernas Egypten med Ramses II i spetsen (Christian Jacq). Jag har fått möta den föräldralösa torparflickan som fick en riktig askungesaga när hon blev Gunilla istället för Kulla Gulla (Marta Sandwall Bergström). På håll har jag deltagit i det amerikanska inbördeskriget (Margret Mitchell) eller varit med om sjöslag under deras frihetskrig (Bernard Cornwell). Dessutom har jag fått vara med om att intrigera och göra England fria från den katolska kyrkan (Hilary Mantel). Den senaste resan jag fick vara med på var en av de bästa och då fick jag möta zigenare under deras förföljelse i Spanien (Ildefonso Falcones).

Givetvis har jag också varit på tidsresor som inte legat så långt bort i historien, jag har definitiv varit inlåst i koncentrationsläger (Imre Kertész) eller varit på flykt undan förföljelse (Anne Frank). Dessa gånger har jag  varit lite extra glad att jag kunnat stänga igen min tidsmaskin.

Många är författarna som har lyckats med stordåd, att få ta mig på resa. Därför är det lite extra spännande att bokmässan i år verkar ha lite fler seminarier om just historia och historisk litteratur. Jag kan tyvärr inte besöka alla de seminarier som handlar om historia och historisk litteratur, men några ska jag försöka hinna med. Ett är i alla fall solklart. Jag bara MÅSTE få lyssna på Conn Iggulden. För pratar man om skönlitteratur med historiska vingslag så måste man helt enkelt nämna honom. För er som mot förmodan inte vet vem Conn Iggulden är så är han författaren som skrivit serierna om bland annat Djingis Khan och Julius Caesar. Nu senast släppte han en bok om Rosornas krig i England som ligger här hemma i bokhyllan och väntar på mig. Den behövs definitivt läsas innan bokmässan.

Vill man kolla in Igguldens seminarier är utspelar dem sig enligt följande:

Lördag klockan 13:30-13:50 Den historiska romanens mästare
Conn Iggulden  är historieläraren som sadlade om till författare och vann internationell berömmelse. Efter de två serierna om Romarriket och det mongoliska riket tar nu den brittiske författaren steget över till medeltidens England och Frankrike och det som kom att kallas Rosornas krig.

Söndag klockan 13:00-13:45 En kejserlig berättare
...Conn Iggulden berättar underhållande om historieberättandet som gått i arv från hans irländska mamma; om hans farfars far den skotske barden; om pappan som var bombflygare; om krig, dråp, lust, förräderi... Och så förklarar han hur man skriver historisk fiktion baserad på fakta.

2 kommentarer:

  1. Wow, skulle vara så intressant att lyssna på honom. Tycker att han är en helt fantastisk författare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag med och det ska bli så himla kul....!!!!!

      Radera