Sidor

2014-11-23

En smakebit på søndag: Ringens gåta


Idag är det söndag för den som missta. Sista söndagen innan vi går in i advent och jul. I morgon är det dessutom bara en månad kvar till julafton. Kan lugnt konstatera att jag inte hänger med i svängarna.
Då är det skönt att ha vissa rutiner som man följer, till exempel söndag = en smakbit hos Fluken fra virkeligheten.

Min smakbit denna veckan kommer från Ringens gåta av Elisabet Nemert, en bok som 150 sidor in verkar väldigt lovande. Den handlar om 1200-talets mäktiga Bjälbo-ätt och makten kring kronan i Sverige. En av huvudkaraktärerna är Helena, som vid 5 års ålder råkar ut för traumatiska saker som leder till att hon tappar sitt minne. Smakbiten är från sida 41.

" Du måste gömma dig."
Svens ord i hennes huvud. Likt ett jagat villebråd smög hon ombord på en av båtarna. I en tom hästspilta stod en kärra vars flak var täckt av en grov segelduk. Helena pressade in sin lilla kropp under den skyddande duken, försökte göra sig en plats bland tunnor och säckar. Hon kröp ihop i fosterställning och överlämnade sig till gråten. Hon grät sig trött, grät tills den barmhärtiga sömnen tog henne till sig.
I drömmen var hon tillbaka på Bjälbogården. Hon gick hand i hand med sin mormor, Ingrid Ylva, över sensommarens doftande ängar.
Helena väcktes av båtens gungande rörselser, av ljudet från många röster. Men flickans minne var blankt denna nya morgon. Rädslan hade stängt dörren till hennes barndom. Hon var som nyfödd. Hon ägde inte längre något namn, ingen familj. Det var den första dagen i hennes liv.


24 kommentarer:

 1. Låter spännande. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 2. Låter som en bok för mig!. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tror jag nog att det kan vara. Spännande historisk roman. Trevlig söndag!

   Radera
 3. Svar
  1. Det gör jag med för det mesta. Denna känns än så länge bland de bättre. Kanske lite tidigt att uttala sig om men känslan i kroppen är bra. Trevlig söndag!

   Radera
 4. Har inte läst något av Nemert,vet inte om det passar mig. Hoppas du får en fin söndag!

  SvaraRadera
 5. Låter som en spännande bok! Tack för smakebiten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag att det är, dock sitter jag och är lite orolig att saker och ting ska spåra ur.

   Radera
 6. Roligt att vi tipsar om samma bok och smakbitar som inte ligger så långt från varandra :) Jag gillar boken hittills. Har du läst dom andra i serien? Det är väldigt bra böcker om man gillar historiska romaner. Tack för smakbiten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det här är första boken i serien och jag vet att jag förmodligen läser dem i totalt fel ordning. Men får kanske ta tag i det om jag gillar denna boken.

   Radera
 7. Den finns på min läslista - verkar som en spännande bok av Nemert. Tack för smakbit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tycker jag också att det är. Trevlig söndag!

   Radera
 8. Tack för smakbiten! Nemert står med på att-läsa-listan... ;)
  Trevlig söndag!

  SvaraRadera
 9. Hon skriver mycket bra men ingår den inte i en serie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo den ingår som fristående del i serien Släktet som många olika författare har varit med och skrivit. Den går jättebra att läsa utan att ha läst de andra böckerna.

   Radera
 10. Tack för smakbiten. Den här boken känner jag inte är min typ av bok, men jag kan ju ha fel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv älskar jag ju historiska romaner även om Nemert böcker ibland kan bli lite väl puttignuttiga och onödigt komplicerade. Så verkar dock inte vara fallet med den här boken. Efter att ha läst halva boken tycker jag att den är bland det bättre jag har läst av henne.

   Radera
 11. Den kan jag tänka mig. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 12. Åh vilket fantastiskt omslag :) Tack för smakbiten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är absolut väldigt förtjust i färgerna på omslaget, däremot tycker jag kvinnan ser lite fel ut, men det är jag det. Trevlig kväll!

   Radera