Sidor

2015-05-02

Spiderwick av Tony DiTerlizzi & Holly Black

Jared, Simon och Mallroy tvingas flytta med sin mamma till en gammal släktings fallfärdiga hus. Redan samma dag som de flyttar in i huset hör Jared konstiga ljud inne från väggarna. Tillsamman letar han och syskonen upp en mathiss som leder dem till ett gömt bibliotek. Från den stunden kan äventyret börja.

Vättar i väggenStenens ögaLucindas hemlighetJärnträdetMulgaraths vrede

Den här bokserien är egentligen skriven för en betydligt yngre publik än vad jag tillhör men det spelar absolut ingen roll. För eftersom det här är en riktigt bra barnbok så passar den givetvis den vuxna läsaren också. Serien håller hög fart i från sida ett och fem böcker är avklarade på några timmar.
Jared är den person ur vars ögon vi får följa historien. Han är ganska så missförstådd samtidigt som han faktiskt bär på en himla massa ilska från när pappa lämnade mamma, så att han blir skylld på när det händer konstiga saker är kanske inte helt svårt att förstås.
Världen vi kastas in i är en värld fylld av allt det där jag är så barnsligt förtjust i. Redan i första boken får vi möta oknytt i form av en vätte eller vrese. Och efter det fortsätter det med troll och gripar och älvor. Ja ni fattar att jag trivs va? Och sen att böckerna är fullproppade med fantastiska illustrationer gör ju inte precis saken sämre. För teckna, det kan han verkligen den där Tony, helt underbart faktiskt. Till och med så är det nog till och med så att det är bilderna som ger mig allra störst behållning av böckerna, även om äventyret inte ligger långt efter.

3 anledningar till varför The Spiderwick Chronicles är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Snabb underhållning kryddad med oväsen och oknytt i en värld som är vår egen. Det är nästan så jag hade kunnat skriva det själv :)

2. Illustrationerna!!!

3. Jag gilla tanken på vilken makt en bok kan ha. Det är ju nämligen så att Jared hittar en bok i början av berättelsen som har stor betydelse för berättelsen. Power to the books.... !!!

Serien består av fem böcker, de är:

 • Vättar i väggen
 • Stenens öga
 • Lucindas hemlighet
 • Järnträdet
 • Mulgaraths vrede
Som helhet får serien 4+/5 i betyg av mig.

Böckerna finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2 kommentarer:

 1. Jag älskar denna serie och även "Bortom Spiderwick" dessutom! För ett par år sedan läste jag dessa böcker högt tillsammans med min lillasyster (som är 12 år idag)! (:

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att de var perfekta högläsningsböcker. Jag måste försöka få tag i Bortom Spiderwick också.

   Radera