Sidor

2015-08-03

Barn av sin stad av Per Anders Fogelström




Lotten och hennes barn har tvingats flytta från huset uppe på berget när Henning dör. De flyttar in i ett rum på söder tillsammans med Malin, Lottens mamma. Men det är ett slitet liv. Äldsta sonen August har adopterats bort så Lotten vet i alla fall att han får ett bra liv. Emelie är tolv år och har arbete i en tvålfabrik. Alla måste jobba och slita.
Detta är ett Stockholm i förändring. Fackföreningar växer upp, Socialdemokratiska partiet grundas. Men för de fattigaste märks ännu ingen skillnad. De gör vad de kan för att överleva.

Barn av sin stad

När jag var väldigt lite, så liten så att jag ännu inte kunde gå så brukade min farfar ta mig på armen, och gå in och peka på en gammal samlartallrik. Var är Branting, brukade han fråga och jag pekade på Hjalmar Branting. Nu mera är farfar död, men den gamla tallriken den hänger nu i mitt bibliotek, på precis rätt plats. Och när jag sitter i min läsfåtölj kan jag titta på den fula tallriken med alla minnen av farfar. 
Samhällskunskap har aldrig varit mitt ämne, och politik är för mig ganska så ointressant (det är hemskt att säga när läget är som det är idag - ja vet). Så därför har jag väl aldrig trott att jag skulle intressera mig så mycket för svensk politisk historia. Men tack vare den här boken så blir jag intresserad. Jag vill veta mer om kampen för människorna, för ett drägligare Sverige. Och då kommer vi tillbaka till Branting för i den här boken (och säkert i kommande också) så spelar han en stor roll. Kanske i det tysta och i bakgrunden, men ändå. 
Precis som med första boken så älskar jag allt med boken. Jag tycker så mycket om Emelie, som trots sina unga år får axla en väldigt stor börda. Jag älskar hur hon faktiskt är modig, står på sig och allt för att göra det så bra som möjligt för henne och syskonen. En stark kvinnlig karaktär, när kvinnan inte hade mycket att säga till om. Jag ser nu väldigt mycket fram emot att fortsätta följa förväcklingarna i hennes liv och framför allt kanske se hur Stockholm stad växer och blir en bättre plats för människan. För det hoppas jag så att den ska bli.

3 anledningar till varför Barn av sin stad är värld att krypa upp i fåtöljen med:

1. Det är fortsatt mycket lidande och det kanske låter hemskt att jag tycker om att läsa om det, men egentligen är det det faktum att ingenting skönmålas som jag gillar med boken. Den är rakt på sak, den visar ett liv som är svårt att föreställa sig. Där finns så många exempel på hemskheter men där finns också en del ljusglimtar vilket är nödvändigt för att orka läsa vidare.

2. Språket är enkelt och det är skönheten i det. Där finns inga krussiduller utan bara enkelt beskrivande. 

3. I den här boken får jag lära mig så mycket nytt, jag får uppleva och det är precis det läsning handlar om för mig. Och som sagt, kan man få mig intresserad av socialistisk politisk historia så måste ju författaren har lyckats.

Barn av sin stad får 5/5 i betyg av mig.

Detta är bok två i Staden-serien. Första boken skrev jag en recension om här.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

6 kommentarer:

  1. Jag älskar verkligen hela denna serie!

    SvaraRadera
  2. Jag är bara så sugen på en omläsning av den serien...gäller bara att hitta tid till att göra det också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är konstigt det där. Det finns för mycket böcker man vill läsa helt enkelt.

      Radera
  3. Orsaken till att jag tycker så mycket om Stad-serien är hur Fogelström får med historiens förändringar i berättelsen och i det vardagliga. Personligen tycker jag bäst om de första böckerna i serien. Det blir väl för modernt för mig i slutet... Och så får ju Emelie mindre plats i berättelsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig om det där med förändringen. Den bli liksom på riktigt. Jag ser fram emot att läsa vidare i serien.

      Radera