Sidor

2015-09-16

Ung i ghettot av David Safier



Mira är 16 år och hennes liv består av ghettot i Warsawa. Hon lever för att hennes lillasyster ska få ett så drägligt liv det bara går och detta gör hon bland annat genom att försöka smuggla in varor. En dag när hon är utanför murarna stöter hon på en kille på torget som hon ger namnet Stefan. Han räddar henne från polisen men han öppnar också upp en ny värld för Mira. En värld som handlar om överlevnad och motstånd och framför allt att försöka hitta vem man själv vill vara i detta helvete på jorden.

Ung i ghettot

Till en början känns den här boken och den här historien som något man har läst innan. Visst är det eländigt och hemskt på alla sätt och vis men jag kan inte riktigt bli berörd i början. Men så händer det något ungefär 100 sidor in i boken och från den stunden får jag en helt ny läsupplevelse. Jag har aldrig tidigare läst en förintelseberättelser om judar som gör motstånd mot nazisterna och medans man läser så börjar man helt klart förundras sig över detta fenomen. Varför hör man aldrig talas om något motstånd mot tyskarna. Visst i enstaka fall kan man läsa böcker om människor som gömmer judar, men längre än så kommer man liksom aldrig. Samtidigt kan jag förstå att motstånd uteblev för vem vill tro sin medmänniska om att komma på hemskare, och hemskare sätt att förfölja, tortera och döda ett helt folkslag.

Det som egentligen berör mig mest med den här boken är att historien kanske inte upprepar sig men att man kan skönja tendenser av förtryck och förföljelse i den värld som är vår nu. Jag bli mörkrädd av alla de skriverier, de inlägg på facebook och andra social medier som man stöter på där man på allvar kan se sig själv som en bättre människa än någon annan beroende på var man är född, eller vad man har för åsikt. Jag blir rädd.

Men tillbaka till boken. Boken är fantastiskt bra och jag älskar den nya inblicken i historien som den ger mig. Trots det så kan jag inte älska den förbehållslöst, tyvärr - för det vill jag så väldigt gärna göra. Förmodligen beror det på mig själv och den fas jag befinner mig i mitt liv just nu, men jag klarar inte riktigt av att ta till mig alla hemskheter som beskrivs. Men trots att jag inte blir berörd enda in i hjärteroten så tycker jag att boken är så bra, och så väl skriven och jag skulle så väldigt gärna trycka boken i händerna på så många olika människor och då kanske gärna en hel skolklass eller två. För man får aldrig sluta läsa sådana här böcker, Man får aldrig sluta fundera över vilken människa jag vill vara och man får absolut inte glömma. För att citera Astrid Lindgren - Vill man vara en människa eller bara en liten lort.

3 anledningar till varför Ung i ghettot är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. För att den är ny och annorlunda. För att den berör inte bara unga människors kamp om att få vara människa, men också för att trots allt svart och hemskt och mörkt så kan det finnas ljusglimtar om man bara vågar titta och vågar vara den man är.

2. För att boken  är hemsk, men ändå är skriven med en sådan värme. Det behövs ibland.

3. Spegelvärlden! Det är den värld som Miras lillasyster hittar på för att kunna fly verkligheten lite och den hjälper verkligen Mira. Jag älskar ju alltid när sagor och fantasi får ta stor roll i en annars väldigt mörk berättelse. Så plus för spegelvärlden.

Ung i ghettot får 5-/5 i betyg av mig.

Tack Bazar för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2 kommentarer:

  1. Skall snart börja läsa denna och det skall bli intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var definitivt en intressant bok att läsa.

      Radera