Sidor

2017-01-31

Sammanfattning av januari

Bild från mitt instagram
Oj, oj, oj vilken läsmånad det blev. Jag satte visst ett mål för året att läsa 52 böcker. Det kan jag ändra redan nu känner jag med tanke på att jag i januari nästan har läst/lyssnat på hälften av dessa 52 böcker. Jag trodde aldrig att jag skulle få så mycket tid till böcker som jag har fått, men eftersom ljudböcker lugnar även dottern så blir det otroligt mycket lyssnat. Just den fysiska högen av böcker är kanske inte så stor, men det gör ingenting.

Dessa böcker läste/lyssnade jag på:
  • Hennes iskalla ögon - Carin Gerhardsen 
  • Tjockare än vatten - Carin Gerhardsen
  • Uppstigningens brunn, del 1 - Brandon Sanderson
  • Jakten på Amos Decker - David Baldacci
  • Falleri fallera falleralla - Carin Gerhardsen
  • Uppstigningens brunn, del 2 - Brandon Sanderson
  • Dödsdömd Melvin Mars - David Baldacci
  • Tusenskönor - Kristina Ohlsson
  • Främlingen - Harlan Coben
  • Luise Justine Mejer - Astrid Lindgren, novell
  • Änglavakter - Kristina Ohlsson
  • I skymningslandet - Astrid Lindgren, novell
  • Paradisoffer - Kristina Ohlsson
  • Davidsstjärnor - Kristina Ohlsson
  • Kuriren - Henrik Blanckert
  • Mannen som gick upp i rök - Sjöwall Wahlöö
  • Trollkarlen från Oz - L. Frank Baum
  • Sanning och skvaller - Curtis Sittenfeld
  • Svindlande höjder - Emily Brontë
  • Pojken i randig pyjamas - John Boyne
  • Tragedi i tre akter - Agatha Christie
  • Farligt att förtära - Maria Lang
  • En välbevarad hemlighet - Kate Morton
  • Tu tu tu! - Astrid Lindgren, novell
Hennes iskalla ögon by Carin GerhardsenUppstigningens brunn, 1 by Brandon SandersonTjockare än vatten by Carin GerhardsenBildresultat för jakten på amos deckerFalleri, fallera, falleralla by Carin GerhardsenUppstigningens brunn, 2 by Brandon SandersonDödsdömd by David BaldacciTusenskönor by Kristina OhlssonFrämlingen by Harlan CobenLuise Justine Mejer by Astrid LindgrenI skymningslandet by Astrid LindgrenBildresultat för änglavakter kristina ohlssonParadisoffer by Kristina OhlssonDavidsstjärnor by Kristina OhlssonBildresultat för kuriren henrik blanckertThe Wonderful Wizard of Oz by L. Frank BaumMannen som gick upp i rök by Maj SjöwallSanning och skvaller by Curtis SittenfeldSvindlande höjder by Emily BrontëPojken i randig pyjamas by John BoyneTragedi i tre akter by Agatha ChristieFarligt att förtära by Maria LangEn välbevarad hemlighet by Kate MortonTu tu tu! by Astrid Lindgren

Väldigt mycket deckare har det blivit som ni ser, hela tre noveller också vilket inte tillhör vanligheterna och kanske inte direkt borde räknas in i statistiken men jag gör det i alla fall. Om jag ska försöka ranka någon bok lite högre än de andra så får det nog bli Trollkarlen från Oz även om jag har hela 4 böcker som fått fem i betyg. 

Sammanfattning utifrån mina litterära mål:
  • Goodreadsmålet var som sagt på 52 böcker. 24 lästa så i den här takten är jag väl färdig i mars. Får nog höja mitt mål en aning.
  • Fortsätta hålla bokköpandet nere. Detta har jag lyckats med den här månaden. Ingen köpt och ingen bok har jag frågat efter (förutom barnböcker). Däremot tackade jag ja till två recensionsex och fick 3 till. Båda de jag frågade efter är lästa, och en av de jag inte frågade efter är läst sedan länge.
  • Minska antalet hyllvärmare. 13 av böckerna har stått i min bokhylla en längre tid och räknas som hyllvärmare. Enbart 8 av dess togs från den där bokhyllan där jag vill minska mina olästa (jag vet det låter rörigt, men i mitt huvud fungerar det). Så från 97 till 89 böcker. 
  • 3x3 utmaningen. Läst tre titlar till denna utmaning, Trollkarlen från Oz, Svindlande höjder och Farligt att förtära.
Så jag är absolut i fas med mina mål för 2017 än så länge. Det känns otroligt bra.

Top Ten Tuesday: Favorit illustratörer

All about the visuals: Top Ten Favorite Graphic Novels/Comics och Ten Comics on My TBR or Top Ten Favorite Picture Books.

Jaha, vi tar väl och fortsätter på temat barnböcker idag. Det är nämligen så att vi i veckans Top Ten Tuesday ska titta lite extra noga på bilderna. Illustrerade böcker är något jag är för och barnböcker med vackra bilder älskar jag även om jag inte tagit mig tid till att skriva om det alla gånger. Men nu tänker jag bjuda på mina favoritillustratörer. Tänker inte gå in på specifika titlar utan det gäller författaren/illustratören över lag.

1. Elsa Beskow! Jag älskar Elsa Beskow och hennes illustrationer. Jag skulle kunna ha varje boksida uppsatt som konst här hemma. Så fint! Och även om jag inte skulle nämna favoritböcker så måste jag ändå nämna Tomtebobarnen....

Swedish artist and author Elsa Beskow's Children of the Forest:

2. Sven Nordqvist kommer väl inte direkt heller som någon överraskning om ni någon gång har kollat in här på bloggen. Fantasirikedomen är enorm och det är nog först och främst det jag älskar.

Image result for julgröten Sven Nordqvist:

3. Ilon Wikland. Nu är det nostalgi på hög nivå, men vad finns det inte att älska med dessa underbara bilder. Extra mycket tycker jag om de där krokiga och skeva illustrationerna som verkligen påminner mig om barn.

Ilon Wikland:

4. Vi kan ju fortsätta lite på Astrid Lindgrens tema och nämna även Björn Berg. Jag kanske är ganska så påverkad av min barndom, men man får faktiskt vara det.

Emil-illustration © Björn Berg/Bildmakarna Berg:

5. En nyare favorit men som jag nämnde här på bloggen för ett tag sedan är Robert Ingpen. Han har illustrerat gamla klassiker och dessa fantastiska böcker vill jag äga varenda en av.

wind in the willows by inga moore - Google Search:

6. Tove Jansson måste också nämnas och någon närmare förklaring till varför hennes söta små troll bör nämnas behöver jag nog inte gå in på.

:: Sweet Illustrated Storytime :: Illustration by Tove Jansson:

7. Stina Wirsén var jag länge ganska så skeptisk till. Gillade jag, eller gillade jag inte. Men jag har kommit fram till att jag gillar och det väldigt mycket. Det enkla men som säger så otroligt mycket. 

Stina Wirsén:

8. Toni DiTerlizzi har gjort fantastiska illustrationer av magiska väsen. Det behövs helt enkelt inte mycket mer för att jag ska vara fast. Sen gillar jag i och för sig berättelserna också.

art by Tony DiTerlizzi images | Tony Diterlizzi (80 работ) » Картины, художники ...:

9. Johan Egerkrans är ytterligare en författare som har gått in för att måla väsen och även han gör det riktigt, riktigt bra. Jag kan sitta och titta på bilderna hur länge som helst.

In Scottish legend, Kelpies are pretty evil creatures, but I've always liked the word because of Sally Watson's "Witch of the Glens." The protagonist is named "Kelpie". Difficult to find these days, but her historical fiction for young girls were my favorites growing up in the fifties and sixties.:

10. Beatrix Potter gör så fina, så fina illustrationer av små söta djur. Det bli liksom sockersött alltihopa och helt ärligt är jag ganska så glad för det sockersöta ibland. Tummen upp på att Modernista senare i vår ger ut dessa böcker i nytryck.

"The Tale of Two Bad Mice" by Beatrix Potter - this was my FAVORITE book when I was very young:

Tematrio: Barn- och ungdomsböcker

Den här veckans tematrio tillsammans med Lyran handlar om Barn- och ungdomsböcker. Detta är något jag läser ganska mycket av och bara senaste veckan har jag läst två nya favoriter inom området.  Så några titlar ska jag väl kunna rota fram.

Berätta om tre riktigt bra böcker för barn i olika åldrar!

1. Först ut får Trollkarlen från Oz av L. Frank Baum vara. En fantastiskt historia om vänskap och om godhet. Jag bara tokälskar.

2. Agnes Cecilia av Maria Gripe läste min fröken på lågstadiet högt för klassen. Det var något speciellt och känslan av den boken lever kvar i mig ännu 25 år senare. Jag har läst om den i vuxen ålder och även om jag tyckte om den även då så var det inte riktigt samma sak, men en riktigt bra bok är det.

3. Michelle Paver skriver fantasitskt bra för barn i bokslukaråldern. Hon är kanske mest känd för sin serie Vargbröder, men eftersom jag inte läst klart den ännu så tänker jag tipsa om serien Bronsdolken. I fem böcker får vi följa Hylas, en föräldralös pojke som gör allt för att stoppa de onda Kråkorna från att ta makten över den grekiska övärlden. I berättelsen befinner vi oss före det antika Grekland, det vill säga i ett Grekland som ännu inte tror på Zeus och Hades och Pallas Athena. Spännande och lärorikt.

Så det var mina tre exempel på böcker och alla är mer eller mindre inriktade mot den ca 10-åriga läsaren.

2017-01-30

Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld



Liz och Jane har tagit sig hem till föräldrahemmet då mr Bennet, deras far har drabbas av en hjärtinfarkt. De tvingas där hjälpa modern att ta hand om fadern och nu lever för första gången på tjugo år alla i familjen Bennet under samma tak. Inte helt lätt alla gånger.
På en grillfest hos familjen Lucas möter de Chip Bingley och Fitzwilliam Darcy vilket sker med lite olika mått av framgång. Kärlek, intriger och en dokusåpa, det är vad man får följa i den här berättelsen.

Sanning och skvaller

Ja berättelsen känner ni säkert igen. Det är bara det att den är förflyttad till 2000-talets Cincinnati och karaktärerna till viss mån omformade för att passa den eran.
Till en början har jag lite svårt för berättelsen, jag tycker det blir lite löjeveckande om jag ska vara helt ärlig. Det hjälper kanske inte heller till att jag inte riktigt kan koncentrera mig på boken utan bara kan läsa småstycken lite då och då. Men tillslut släpper det och jag blir nästan lika förtjust i den moderna Liz som den gamla. Jag gillar hur grundstommen från berättelsen finns kvar och igenkänningsfaktorn är minst sagt hög, men hur det ändå blir något nytt.
Det här är helt klart en bok där det finns mycket att tycka och tänka och diskutera kring. Precis som man i alla år har bokcirklat kring Stolthet och Fördom så kan denna också behandlas i mängder och framför allt jämföras.

Så på det stora hela gillar jag den här boken väldigt mycket. Jag gillar språket, jag gillar handlingen, jag gillar hur karaktärerna har blivit idag. Curtis Sittenfled kan jag absolut tänka mig att läsa mer av i framtiden.

Sanning och skvaller får 4/5 i betyg av mig.

Tack Wahlström & Widstrand för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Nytt i hyllan: Januari

Det är dags att börja kolla på vad som trillade ner i månaden under januari månad. Det är visserligen någon dag kvar av månaden men jag väntar inte på några fler böcker vad jag vet. Om så skulle ske kommer ett inlägg till.

Dessa har kommit hem till mig.

33867184

Recensionsex från Bookmark förlag som jag redan läst och recenserat. Spännande som vanligt när det kommer till Coben.

3386724323278460

Fick ett trevlig bokpaket från Bonnierförlagen. Sanning och skvaller som ju  är en retelling av just Stolthet och Fördom. En läst nu under januari, den andra läst sedan länge. Ni får själva gissa vilken som är vilken.

33955995

Denna dök upp som en överraskning i brevlådan av Bokfabriken. Tänker tackla den så snart som möjligt, i alla fall under februari. Ska bli spännande att se vad jag tycker om den.

Dödens märken

En bok med megahype, som jag kanske inte till fullo förstår, mest för att just sci-fi kanske inte är min grej. Men snart ska jag ge den en chans och lite nyfiken är jag allt. Tack Modernista för den överraskningen.

Bildresultat för svea klipperBildresultat för fånga draken
Bildresultat för trolläventyret i nöjesparken

Jag har också fått tre barnböcker av Idus förlag. De två översta har jag hunnit läsa och recensera, den tredje dyker upp snarast hoppas jag.

2017-01-29

Några tankar en söndag


walking and reading. Otoñal, acorde con la próxima estación:
  • Alltså det här med Storytel. Jag kanske är tjatig men varför har jag inte hoppat på det tåget tidigare. Nu har jag haft tjänsten i en vecka och under den tiden har jag hunnit fylla min virtuella bokhylla med massor av titlar och jag har hunnit med att lyssna på 5 böcker. Ganska på bra en vecka tycker jag och då känns det verkligen som om tjänsten är värd sina 169 kronor i månaden.
  • En av anledningarna till att jag hunnit med så många ljudböcker på en vecka är ju den fantastiska uppfinningen med att dra upp hastigheten på boken. Så underbart! I början var jag lite skeptisk, och alla böcker går inte att dra upp lika mycket, men det är skönt när hastigheten numera påminner lite mer om den hastighet jag läser i. Maken däremot undrar hur jag över huvud taget kan höra något ting. Han tycker bara det låter blaaaa.....
  • I fredags var det ju Förintelsens dag. Och då tok jag äntligen tag i och lyssnade på Pojken med randig pyjamas av John Boyne. Det är en bok som jag så väldigt länge velat läsa men inte blivit färdig till. Och den var precis så bra som jag hade tänkt mig, om inte bättre. Den kommer absolut att köpas in till den egna bokhyllan och den kommer att läsas igen. Så småningom även för dottern.
  • Äntligen känns det som om vi börjar få lite sovrutiner här hemma. Åtta till åtta känns som helt okej för min del när det gäller dotterns sovvanor. Visst vi äter ungefär  gånger varje natt men då är det äta och sen sova med en gång. Sen att man själv ligger vaken ett par timmar på natten och funderar över allt möjligt hör inte till saken. Jag får ju helt och hållet skylla mig själv då.
Nöjer mig där. Nu ska vi ta och laga kålpudding och sen är det kväll. Inte för att det har varit dag på hela dagen, men det är en annan historia.

En smakebit på søndag: Farligt att förtära



Det har blivit dags att bjuda på en smakbit igen från det jag för tillfället läser. Och det är Farligt att förtära av Maria Lang som jag påbörjade lite grann igår och som jag kanske med lite tur hinner läsa lite ur idag.

Smakbiten ifråga är från sida 54 och beskriver händelser som egentligen inte hänt än, men som ju är huvudsyftet med boken. Puck väljer i stycket precis innan att gå hem och lägga sig istället för att närvara när det är generalrepetition av en teaterpjäs på skolan där hon vikarierar.

17877256"Men när Christer Wijk sedan påstod att jag svek även honom var han orättvis.
Visserligen begrep jag mera med min intuition än mitt förstånd att något var på tok i den lilla krets av människor, som för närvarande utgjorde mitt umgänge, men jag trodde ännu inte att det rörde sig om något annat än pojkaktig svartsjuka och kvinnligt trassliga nerver. Jag kunder ju inte veta att detta var ett betydligt allvarligare drama än Einars enaktare, som skulle spelas upp, och ännu mindre visste jag att jag redan höll några av de trådar i min hand, som bara alltför sent skulle leda fram till det tragiska mysteriets lösning..."

Fler smakbitar hittar ni som vanligt om ni kollar in Flukten fra virkeligheten.

2017-01-28

Tips om utlottning

Bildresultat för ordbrodösen

Ordbrodösen är titeln som är på allas läppar just nu och jag kan inte låta bli att bli lite nyfiken. Alla verkar gilla och alla hyllar och jag hade till en början inte ens hört talas om boken. Men nu har jag... och med lite tur kanske jag kan vinna den också. För nu är det nämligen så att Bokhuset lottar ut ett exemplar. Allt du behöver göra är att tipsa om utlottningen och kommentera hennes inlägg. Så kolla in henne inlägg, eller hoppa över för då har jag större chans att vinna. Oavsett vilket är okej för mig!