Sidor

2015-10-01

Kvinnoalfabetet bokstaven G

Skärmklipp 2015-10-01 12.23.05

Dags för ännu en bokstav i kvinnoalfabetet som Enligt O står för. Jag har som vanligt väldigt svårt att hitta kvinnor som passar in på de olika punkterna, men jag har lyckats idag också. Här kommer mina kvinnor.

1. Nämn en författare på för- eller efternamn på G.
Det är roligt när man utgår från att svaret måste vara svårt och man går en stund och tänker och funderar. Men det roliga är att svaret egentligen finns rätt framför näsan på mig. Hela förra helgen ägnade jag mig åt att fangirla över att Sally Green var på besök på bokmässan. Så enkelt var det liksom, för där hade jag mitt G. Jag tycker väldigt mycket om hennes böcker om Nathan och Gabrielle och längtar så mycket efter tredje boken. Böckerna heter Half bad och Half wild om någon har missat det.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på G vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Som vanligt är mitt kulturella utbud ganska så begränsat till just böcker och lite musik då och då, men något borde jag väl kunna komma på. Geena Davis är dock en skådespelerska som jag är ganska så förtjust i.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på G som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Gunilla Bergström får bli mitt svar här för att hon är en fantastisk författare som har skapat en av mina absoluta favoritkaraktärer inom svensk barnlitteratur. Alfons lär barn så mycket om hur man ska vara, hur man får tänka, att det är okej att vara olika och att leka med tjejer. Han lär också barn att utforska mörkare tankar och ideér, som rädsla, avundsjuka och ånger. Det är helt enkelt så bra.

4. Vilken kvinna med för- eller efternamn på G är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?
Jag älskar historiska romaner men har ännu inte stiftat bekantskap med Philippa Gregory. Det känns nästan som ett måste att ta tag i. Jag har någon bok stående i bokhyllan här hemma som jag ser fram emot att läsa någon gång när det finns tid över eller andan faller på.

12 kommentarer:

 1. Geena Davis är verkligen duktig. Philippa Gregory återstår också för mig att upptäcka. Alfons Åberg är också suverän!

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att du kom på Gunilla Bergström. Henne missade jag helt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar henne så väldigt, väldigt mycket. Men som vanligt är det inte alls lätt att komma på olika författare.

   Radera
 3. Gunilla Bergström och Alfons, hur kan jag inte ha tänkt på dem. Det slog mig inte ens.

  SvaraRadera
 4. Jag var lite för stor för Alfons när han kom, men det har inte hindrat mig från att bläddra i böckerna som vuxen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att de funkar för en vuxen publik också för de har mycket att lära oss om hur vi ska vara som människor. Utan att för den sakens skull peka med massa pekpinnar.

   Radera
 5. Gunilla Bergström och Alfons är ett jättebra val. Undrar varför jag inte kom att tänka på dem...

  SvaraRadera
 6. Gunilla Bergström funderade jag på att skriva om. Alfons har betytt mycket här hemma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Alfons han är bra han - och så fantastiskt tidlös - det gillar jag. Jag också syrran tyckte om böckerna när vi var små, nu älskar min systerson dem.

   Radera