Sidor
▼
2016-06-30
Sträckläsning
Jag trodde inte att jag skulle hinna läsa ut Bambi av Mons Kallentoft och Markus Lutteman under juni månad. När jag satte mig för att läsa ikväll vid 19-tiden så hade jag nästan 200 sidor kvar. Men det har inte gått att släppa boken och nu är den utläst. Tänker inte gå in på några detaljer nu för till helgen ska jag försöka knåpa ihop en recension. Men jag kan säga som så - att det är jäkligt bra alltså....
Om att nörda ner sig
Det hela började med maken som fick för sig att han skulle börja samla Pop Vinyl Marvel-gubbar. Han har nu en nätt liten samling på sisådär 25 gubbar och det blir ständigt fler. Då någon stans kom ju även jag på att jag tycker om att nörda mig. Så Hermione fick flytta hem till mig. Problemet är ju bara att jag väldigt, väldigt gärna skulle vilja ha några fler. Alla har heller inte nödvändigtvis med bok nörderi att göra utan det finns mera. Förutom alla Harry Potter-relaterade gubbar skulle jag bland annat också vilja ha dessa.
Sammanfattning av juni
Jippi! Lässvackan har vänt, det läses böcker betydligt mer frekvent nu (även om jag kanske inte är inne i värst flytet) och det är så underbart skönt. Jag mår helt enkelt bättre när jag är en läsande människa. Det är trots det kanske inte någon gigantisk hög med böcker avverkade men jag är nöjd ändå.
Dessa böcker blev lästa:
- Cyankalium och champange av Agatha Christie
- En ficka full av råd av Agatha Christie
- Står dig ingen åter av Anna Karolina
- Den flygande döden av Agatha Christie
- De jagade av David Baldacci
- Sagan om Turid: Krigstid av Elisabeth Östnäs
- Sommarboken av Tove Jansson
- Rasmus på luffen av Astrid Lindgren (ljudbok)
- Det lånade mörkrets riddare av Dave Rudden
- Småtrollen och den stora översvämmningen av Tove Jansson (ljudbok)
- Bambi av Mons Kallentoft och Markus Lutteman
Svårt att säga vilken som är månades bästa. Helt ärligt tror jag att jag har givit 4 i betyg till allihopa på mitt goodreads. Det visar ju ändå på väldigt bra böcker. Rasmus på luffen är dock en riktig favorit som har blivit till en tradition för mig att läsa på sommaren. Passar perfekt.
Uppdatering: Bambi lästes ut i sista stund och det blir helt klart månadens bästa bok.
Uppdatering: Bambi lästes ut i sista stund och det blir helt klart månadens bästa bok.
Utifrån mina litterära mål:
- Antal olästa böcker i bokhyllan nu 150 (154 förra månaden) så en liten minskning är det. Nästa månad kanske jag kan komma under 150 böcker. Agatha Christieböckerna står egentligen i min hylla också men de står i en separat hylla med klassiker och dessa räknar jag inte in för det är böcker som jag inte har dåligt samvete för att de ännu inte är lästa.
- I avsluta serirerutmaningen har jag läst De jagade och egentlige kan man väl säga att jag har läst sista boken (som inte är en bilderbok) i Mumintrollen-serien också. Dessutom läst alla böcker som är utgivna i Sagan om Turid och i Anna Karolinas serie. Så det målet har gått hyfsat.
- Antal nya författare lästa den här månaden är en - Dave Rudden och det var helt klart en positiv ny bekantskap.
- Oj vad dålig jag är på att rensa i bokhyllan. Inte en endaste bok har jag sorterat bort hittills under året. Men på semestern nästa månad så räknar jag med att ta tag i det (???).
Utifrån mina utmaningar:
- Boktolvan, nja - ingen succé precis. Men det är ju i alla fall en ny författare läst.
- Återknuten bekantskap - nix inte något napp här heller.
- Länder besökta har det i alla fall blivit, jag har flugit till Nordkorea, till Finland och gjort ett återbesök både i Frankrike och på Irland. Egentligen har jag varit i Danmark också men dess namn var väl inte direkt Danmark då på vikingatiden.
- Kaosutmaningen. Här är jag färdig sen tidigare månad.
2016-06-29
Vissa dagar är det lite extra tur att litteraturen finns
Idag har inte varit en bra dag. Eller rättare sagt, det har inte varit en vidare lysande eftermiddag/kväll. Jag tänker nu försöka radera den ur mitt medvetande och då är det verkligen tur att det finns andra människor och varelser man kan få läsa om. Nu ska jag plocka upp Bambi av Kallentoft & Lutteman och så ska jag fortsätta att läsa om Zack och hans kollegor och deras problem. Jag tror att det kan kännas bättre då...
Nytt i hyllan: Juni
Då var det dags att kolla i shoppingpåsen/brevlådan vad det har hamnat för nya böcker hemma hos mig under juni månad. Det håller sig fortsatt på en rimlig nivå måste jag säga att jag tycker och det känns otroligt bra. Dessutom är två böcker av tre lästa och recenserade och den tredje är påbörjad och med lite tur hinner jag till och med läsa ut den typ i morgon.
Det lånade mörkrets riddare av Dave Rudden
Denizen har växt upp på ett barnhem. Inte ett speciellt trevlig barnhem men det har ändå varit hela hans verklighet och det är där han har sin bästa kompis Simon. Men strax efter att han tror sig ha fyllt 13 år så får han ett brev från en faster han inte visste att han hade. Och med det brevet dras han in i en värld som han absolut inte trodde existerade. En värld där riddare slåss mot monster som kommer från en annan dimension.
Den här boken hade jag inte alls hört talas om när den dök upp i brevlådan. Kanske just därför valde jag att läsa den ganska så snart. En annan anledning är att den beskrevs som fantasy för mellanåldern och det är ju absolut något som jag brukar gilla väldigt skarpt. Sen upptäckte jag i efterhand att den har sjukt höga betyg på goodreads.
Jag är väldigt glad att jag plockade upp boken för det blev helt klart en väldigt positiv överraskning. Den är fartfylld och spännande och framför allt väl genomtänkt känns det som. Denizen är en komplex karaktär och hans vänskap till Simon framställs väldigt fint. Det märks att den är väldigt viktig. Hans känslor kring sina föräldrar och att helt plötsligt få en faster är också väldigt bra beskrivna och allt detta lyfter boken väldigt mycket.
Sen gillar jag själva kampen mot mörkret. För här kan man verkligen snacka om en kamp mellan ljus och mörker. Riddarna, som Denizen verkar kunna bli en av, använder sig av någon form av inneboende ljus som de måste lära sig att behärska för att inte utplånas av det. Monsterna, eller Tenebrae, är bokstavligt talat mörker och det är spännande hur författaren har tagit gamla, väl invanda begrepp som riddare och ljus emot mörker och samtidigt göra något helt nytt av det. Sådant gillar jag mycket.
3 anledningar till varför Det lånade mörkrets riddare är värd att krypa upp i fåtöljen med:
1. Berättelsens djup där en 13 årig pojkes känslor tas på allvar. Det hade lätt bara kunnat vara en kamp mellan det onda och det goda och så hade man nöjt sig med det. Men den här berättelsen får verkligen en djup och det är det som gör att den sticker ut.
2. Ett hemligt sällskap, vem kan motstå något sådant. Inte jag i alla fall. Jag dras ofta till böcker med brödraskap, hemligheter, motstånd, gemenskap och klassiskt medeltida användande av svärd. Sådan är jag.
3. Som jag har förstått det hela så är den här boken tänkt att bli en serie. Och visst finns det möjlighet till det. Men samtidigt räcker det att läsa den här boken, den har ett fullt tillfredsställande slut. Riktigt bra till och med. Det visar bara på att en författare inte behöver avsluta med en cliffhanger för att få i alla fall mig till att läsa mera. Snarare tycker jag att det här sättet bara är bättre.
Jag ger Det lånade mörkrets riddare 4+/5 i betyg.
Tack Modernista för recensionsexemplaret.
Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus och Cdon.
2016-06-28
Top Ten Tuesday: Tegelstenar i bokhyllan
Idag kan man vara lite kreativ och hitta på en egen lista att göra i veckans Top Ten Tuesday. Efter lite funderande och klurande har jag kommit fram till ämnet - Tegelstenar som väntar i bokhyllan. Jag vet inte hur det är för er, men för mig blir gärna de där tegelstenarna skjutna på. Jag tar den sen säger jag ofta, trots att jag kanske väldigt gärna vill läsa boken. Anledningarna är många, men framför allt skulle jag vilja säga att det beror på en hets att hinna läsa så många böcker som möjligt. Så det står helt klart ett par tegelstenar i bokhyllan och väntar på mig. Böcker som jag väldigt gärna vill läsa och som jag snart kanske tar tag i.
1. Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones
2. Drömgångare av Samantha Shannon
3. Sanningen om Alice av Kathrine Webb
4. Offer utan ansikte av Stefan Ahnhem
5. Wars of the Roses: Trinity av Conn Iggulden
6. Kraften av Siri Pettersen
7. A Feast for Crows av George R.R Martin
8. A Dance with Dragons av George R.R. Martin
9. En medborgare höjd över varje misstanke av Jan Guillou
10. En vis mans fruktan (i två delar) av Patrick Rothfuss
Så här har jag runt 7000 sidor att läsa (lågt räknat) så man kan ju lugnt säga att jag skulle kunna hålla mig sysselsatt.
Veckans bokbloggsfråga v 26
Det där med midsommar är på något sätt lite av ett antiklimax för mig. Man vet att man har mycket av sommaren framför sig - semester, sena kvällar på altanen, nämnde jag semester. Samtidigt så är midsommar höjdpunkten. Efter så börjar det bli mörkare, halva året har gått och snart är det höst. Mest är det dock det där med att det börjar bli mörkare som stör mig något kopiöst. Jag älskar försommarens ljus.
Nu var det inte detta inlägget skulle handla om utan om veckans bokblogssfråga med Carola på Barnboksbloggen. Den berör helt klart sommaren och sommarens läsning.
Hur påverkar sommaren ditt bokbloggande? Lägger du ner mindre tid på bloggandet under sommaren eller lägger du tvärtom ner mer tid nu när du förhoppningsvis är ledig? Kommer du att köra några speciella teman, utmaningar eller tävlingar på din blogg nu under sommaren eller kommer du kanske att ha ett semesteruppehåll från bloggen istället?
Över lag tror jag att jag läser ungefär lika mycket på sommaren som jag gör resten av året. Däremot brukar jag påbörja semestern med en vecka då jag inte gör mycket annat än att läsa så det värsta sugen brukar minska lite efter det. Detta har lite att göra med att Nelly på Nellons bokblogg brukar köra en läs-a-lot precis i början av semestern (så även i år). Vad gäller bloggandet tror jag faktiskt att jag i allmänhet bloggar lite mer under sommaren än vad jag gör resten av året. Vad detta beror på vet jag inte riktigt. Kanske är jag piggare och därmed duktig på att skriva recensioner med en gång, kanske är det bara små statusuppdateringar eller så har jag helt enkelt mer fantasi. Däremot brukar jag inte ordna några speciella teman under semestern. Men jag hoppar gärna på om det är någon som har några förslag. För på sommaren kan jag helhjärtat ägna mig åt mina favorithobbies - läsning och bloggande.
2016-06-27
Fotboll och böcker
Idag läser jag absolut. Lite i alla fall. Mellan blickarna som måste slängas på tv där Italien precis har visat Spanien vart skåpet ska stå. Snart ska jag också ta och titta om inte Island åtminstone har en liten chans att ge sig på England. Hoppas på det...
Men det här är ju en bokblogg och inte en fotbollsblogg så jag kan ju i alla fall berätta att jag läser Det lånade mörkrets riddare av Dave Rudden. Titeln är av någon anledning väldigt svår att komma ihåg men jag tycker om boken och har bara 50 sidor kvar. Så kanske kan jag läsa klart den samtidigt som jag ser på fotbollen.
Men det här är ju en bokblogg och inte en fotbollsblogg så jag kan ju i alla fall berätta att jag läser Det lånade mörkrets riddare av Dave Rudden. Titeln är av någon anledning väldigt svår att komma ihåg men jag tycker om boken och har bara 50 sidor kvar. Så kanske kan jag läsa klart den samtidigt som jag ser på fotbollen.
2016-06-26
Några tankar en söndag
- Den här veckan har varit helt underbar. Lite drygt fyra dagars ledighet, massor med mys och umgås med familjen, vackert väder en midsommarafton är bara några av de positiva sakerna med den här veckan. Men allra bäst måste enda vara det maken och jag fick uppleva i onsdags. Att se att det verkligen fanns en livs levande varelse inuti mig som verkade vara fullt frisk. Underbart!
- Läsningen har det väl gått lite si och så med den här veckan. Har helt enkelt inte hunnit och orkat så mycket. För det finns faktiskt en baksida med att vara så social som jag varit den här veckan. Man blir totalt slut i kropp och knopp. I alla fall blir jag det.
- Sommarboken då! Den som är skriven av Tove Jansson och som jag har hört så mycket om sedan jag började blogga. Nu är den läst/lyssnad till. Påbörjade den i fysiskt exemplar sen upptäckte jag att den fanns som ljudbok på Spotify och därför passade utmärkt att lyssna färdigt på samtidigt som jag gjorde mitt midsommarbak. Väldigt passande måste jag säga. Vad jag tyckte om den tänker jag försöka få ihop i en recension, så det tar vi inte här.
- Jag har också lyssnat på Rasmus på luffen den här veckan. Det är min nya sommarfavorit för den beskriver svensk sommar på allra bästa sätt tycker jag.
- Nästa vecka hoppas jag hinna läsa massor. I och för sig ska jag jobba, men utöver det tänker jag inte göra så mycket mer. Maken befinner sig opassande i Venedig med jobbet så då får man väl roa sig själv på bästa sätt.
Ha de bäst så syns vi nästa vecka...
2016-06-25
Ringrostig
Som ni kanske har sett så har jag precis lagt ut en recension här på bloggen. Det var länge sedan kan jag lova. Jag tror ärligt talat knappt att det har kommit ut någon lång recension sedan februari. På tok för länge sedan helt enkelt. Dessutom var jag väldigt ringrostig när jag skrev den. Kom inte ens ihåg vilken typ av struktur jag brukar använda mig av. Tur då att jag har några böcker på lager som det behöver skrivas ett par ord om.
Så i fortsättningen måste jag bli bättre på att recensera böcker. Gärna med en gång efter att de blivit lästa.
Så i fortsättningen måste jag bli bättre på att recensera böcker. Gärna med en gång efter att de blivit lästa.
Krigstid av Elisabeth Östnäs
Denna recension kan innehålla spoilers från tidigare del i serien.
Hela Turids by är nedbränd. Varjagerna kom och Turid tvingades gömma sig i skogen tillsammans med sin slav Unna. Hennes enda tröst just nu är att försöka ta sig till Frode som är hennes trolovade och se om han fortfarande vill ha henne. Samtidigt drivs hon av hämndbegär.
Jag tyckte väldigt, väldigt mycket om första boken i serien om Sagan om Turid - Kungadottern. Det var en bok som jag plockade upp lite på chans på bokmässan förra året och som jag i slutet kom att älska. Men den boken slutade med en riktig cliff-hanger så väntan och längtan har varit stor efter fortsättningen. Nu är den dock läst och jag blev inte det minsta besviken trots ganska stora förväntningar. Visst, jag kan kanske inte påstå att jag blev fullt lika hänförd av fortsättningen, men det beror på att jag nu visste vad jag skulle vänta mig. Men återigen möts jag av en väldigt välskriven historia som känns trovärdig, lärorik, spännande och gripande. Det är precis vad jag vill ha i en bok. Jag tycker att Turid som karaktär växer. Ibland är hon lite bister och butter och inskränkt, men hallå - hon är tonåring. Däremot tycker jag nog inte att hennes sorg får tar så stor plats. Den borde egentligen vara en mycket större del av henne eftersom hon förlorar i stort sett alla som betyder något för henne.
Unna som karaktär gillar jag. Framför allt gillar jag hur hon som träl porträtteras och jag tycker absolut att det är viktigt för den något yngre generationen (och min med för den delen) få en förståelse för hur man kunde äga andra människor och hur dessa betraktades som mindre värda en kreatur. Det är väl i och för sig en ögonöppnare som många i samhället skulle behöva få.
3 anledningar till varför Krigstid är värd att krypa upp i fåtöljen med:
1. För att boken verkligen ger en inblick i livet under svenska/danska vikingatiden. Det ges en inblick i asatron, i vidskepelse och i seder och bruk. Personligen är jag ju så himla intresserad av allt det där så det passar mig helt klart perfekt.
2. Tidigt i boken stöter Turid och Unna på Det vandrande folket. Detta folkslag ger i alla fall mig vibbar av romer och det var en väldigt intressant aspekt av boken. Anledningen är väl kanske först och främst till att även i en tid då man trodde på väldigt många olika gudar, seder och i stort verkade ganska så förstående för varandra (i alla fall får jag den uppfattningen när jag läser boken) så betraktas detta rotlösa folk som bringare av otur och blir många gånger bortkörda från byar.
3. Jag har alltid haft ett litet gott öga till bersärker. Inser själv att det är en väldigt udda sätt att uttrycka sig men det jag menar är att jag tycker det är fascinerande att läsa om. Av någon anledning gillar jag att läsa om hur olika människor beter sig i krigssituationer. Udda, jag vet men jag kan inte hjälpa det.
Krigstid får 4+/5 i betyg av mig.
Tack Berghs förlag för recensionsexemplaret.
Tidigare bok i serien är Sagan om Turid Kungadottern.
Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus och Cdon.
Hela Turids by är nedbränd. Varjagerna kom och Turid tvingades gömma sig i skogen tillsammans med sin slav Unna. Hennes enda tröst just nu är att försöka ta sig till Frode som är hennes trolovade och se om han fortfarande vill ha henne. Samtidigt drivs hon av hämndbegär.
Jag tyckte väldigt, väldigt mycket om första boken i serien om Sagan om Turid - Kungadottern. Det var en bok som jag plockade upp lite på chans på bokmässan förra året och som jag i slutet kom att älska. Men den boken slutade med en riktig cliff-hanger så väntan och längtan har varit stor efter fortsättningen. Nu är den dock läst och jag blev inte det minsta besviken trots ganska stora förväntningar. Visst, jag kan kanske inte påstå att jag blev fullt lika hänförd av fortsättningen, men det beror på att jag nu visste vad jag skulle vänta mig. Men återigen möts jag av en väldigt välskriven historia som känns trovärdig, lärorik, spännande och gripande. Det är precis vad jag vill ha i en bok. Jag tycker att Turid som karaktär växer. Ibland är hon lite bister och butter och inskränkt, men hallå - hon är tonåring. Däremot tycker jag nog inte att hennes sorg får tar så stor plats. Den borde egentligen vara en mycket större del av henne eftersom hon förlorar i stort sett alla som betyder något för henne.
Unna som karaktär gillar jag. Framför allt gillar jag hur hon som träl porträtteras och jag tycker absolut att det är viktigt för den något yngre generationen (och min med för den delen) få en förståelse för hur man kunde äga andra människor och hur dessa betraktades som mindre värda en kreatur. Det är väl i och för sig en ögonöppnare som många i samhället skulle behöva få.
3 anledningar till varför Krigstid är värd att krypa upp i fåtöljen med:
1. För att boken verkligen ger en inblick i livet under svenska/danska vikingatiden. Det ges en inblick i asatron, i vidskepelse och i seder och bruk. Personligen är jag ju så himla intresserad av allt det där så det passar mig helt klart perfekt.
2. Tidigt i boken stöter Turid och Unna på Det vandrande folket. Detta folkslag ger i alla fall mig vibbar av romer och det var en väldigt intressant aspekt av boken. Anledningen är väl kanske först och främst till att även i en tid då man trodde på väldigt många olika gudar, seder och i stort verkade ganska så förstående för varandra (i alla fall får jag den uppfattningen när jag läser boken) så betraktas detta rotlösa folk som bringare av otur och blir många gånger bortkörda från byar.
3. Jag har alltid haft ett litet gott öga till bersärker. Inser själv att det är en väldigt udda sätt att uttrycka sig men det jag menar är att jag tycker det är fascinerande att läsa om. Av någon anledning gillar jag att läsa om hur olika människor beter sig i krigssituationer. Udda, jag vet men jag kan inte hjälpa det.
Krigstid får 4+/5 i betyg av mig.
Tack Berghs förlag för recensionsexemplaret.
Tidigare bok i serien är Sagan om Turid Kungadottern.
Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus och Cdon.
2016-06-24
Glad midsommar
Nu önskar jag er alla en riktigt trevlig midsommarafton. Här hemma skiner i alla fall solen och jag hoppas att den vill fortsätta med det under kvällen också.. Oavsett så har vi i alla fall varmt. en bra bit över 20 grader. Alltid ett plus i kanten. Nu ska jag ta och slappna av en liten stund i min säng och sen så ska jag börja göra mig i ordning. Ha det bäst nu alla där ute under dagen och kvällen.
Bokbloggsjerka 24-27 juni
Idag ska det först bakas och sen ska det ätas upp senare ikväll då midsommar ska firas. Så mysig dag det ska bli. Och det ser dessutom nästan ut att kunna bli fint väder och vad mer kan man i sådana fall önska sig.
Medans jag äter frukost tänker jag dock svara på veckans jerka fråga hos Annika.
Vilken karaktär (bok/tv/film) identifierar du dig mest med (både positiva och negativa likheter/egenskaper är välkomna)?
Jag har väl två karaktärer som jag i stora delar kan känna igen mig i. Den första är Hermione i Harry Potter. Från henne tar jag besserwissern, boknörden, och förmågan att lägga det mesta på minnet. Dessutom tror jag mig om att vara ganska så lojal precis som hon är. Den andra karaktärer jag känner igen mig ganska mycket i är Ruth Gallowy som Elly Griffiths skriver om. Hon, precis som jag föredrar ensamheten före att umgås socialt och vi lider båda av samma hets kring vår vikt.
Medans jag äter frukost tänker jag dock svara på veckans jerka fråga hos Annika.
Vilken karaktär (bok/tv/film) identifierar du dig mest med (både positiva och negativa likheter/egenskaper är välkomna)?
Jag har väl två karaktärer som jag i stora delar kan känna igen mig i. Den första är Hermione i Harry Potter. Från henne tar jag besserwissern, boknörden, och förmågan att lägga det mesta på minnet. Dessutom tror jag mig om att vara ganska så lojal precis som hon är. Den andra karaktärer jag känner igen mig ganska mycket i är Ruth Gallowy som Elly Griffiths skriver om. Hon, precis som jag föredrar ensamheten före att umgås socialt och vi lider båda av samma hets kring vår vikt.
2016-06-23
Läsa i helgen
Så nu har jag spenderat nästan en hel dag på marknad. Den där traditionella som här hemma går under namnet Lövmarknaden och som inleder vårt midsommarfirande. Med det sagt kan jag konstatera att jag är precis slut och förmodligen kommer somna inom en timme.
Men i morgon är det ju midsommarafton så helgen inleds ju redan nu och därför tänkte jag kolla lite på vad jag tänker läsa den här helgen. Det lär inte finnas massor med lästid, men en extra läsdag är det i alla fall.
Dessa böcker hoppas jag hinna läsa ur den här helgen:
Men i morgon är det ju midsommarafton så helgen inleds ju redan nu och därför tänkte jag kolla lite på vad jag tänker läsa den här helgen. Det lär inte finnas massor med lästid, men en extra läsdag är det i alla fall.
Dessa böcker hoppas jag hinna läsa ur den här helgen:
Förklaringen...
Under den här våren har det helt klart varit lite si och så med båda läsandet och bloggandet. Jag har varit trött och väldigt frånvarande. Och äntligen tycker jag att det är dags att ge er förklaringen...
Igår var maken och jag nämligen och spanade in vad det var för en liten krabat som har flyttat in i min mage. Så i slutet av november blir vi äntligen föräldrar för första gången.
2016-06-22
Veckans boksbloggsfråga v. 25
Finns det några böcker som skildrar ditt yrke? Och finns det några böcker som du läst där du blivit nyfiken på ett helt annat jobb än det du jobbar med? Eller kanske någon bok som gjort dig totalt osugen på ett visst yrke?
För att svara på den första frågan så vill jag spontant svara nej. Men så kommer jag på Sankta Psyko av Johan Theorin och den boken berör i högsta grad förskoleyrket även om det är under ganska så speciella omständigheter. Som jag har nämnt tidigare så läste jag dock aldrig klart den boken. Kom för nära inpå och var lite för verklig för mig.
Däremot så är mitt yrke ett som ganska frekvent dyker upp i alla möjlig litteratur och jag tror inte att jag har blivit positivt överraskad av det någon endaste gång. Snarare förbannad. För er kanske det inte låter så märkvärdigt men när man benämner det dagis i litteratur (och i dagstidningar) så tänder jag på alla cylindrar. Sakkunskap ska vara rätt och i Sverige idag finns det ingenting som heter dagis, det heter förskola och har så gjort i snart 20 år. 1998 kom den lagen och vår läroplan. Jag kan lova att det inte alls är samma typ av verksamhet som bedrivs - i alla fall inte på de flesta ställen.
Finns det då några böcker som lockar till andra yrken? Det finns det absolut, både böcker och även filmer. Jag hade gärna jobbat med arkeologi som Ruth i böckerna av Elly Griffiths (även om intresset kanske redan fanns innan jag läste de här böckerna). Över lag är det ofta yrken som har med historia och religion som lockar mig och det mycket tack vare litteraturen på olika sätt. Ett annat yrke som framför allt lockade mig när jag var lite yngre är advokat/åklagare. Detta kan jag tacka John Grisham för.
Däremot kan jag inte säga att det finns något yrke där litteraturen har påverkat negativt.
2016-06-21
Empati
Ett av de vackraste ord jag vet är ordet empati. Enligt SAOL så är beskrivningen för ordet:
Jag jobbar som förskollärare och just empati är en av de allra viktigaste målen inom mitt yrke. Jag ska lära barnen att bli individer med förståelse för alla människors lika värde. Ur vår läroplans allra första stycke hämtar jag de här orden:
Därför blir jag idag så trött. Jag blir så ledsen enda längst inne i min själ. Det finns egentligen inte ord att använda för att uttrycka vad jag känner. För tydligen har samhället sjunkit så lågt, och vår rädsla är så stor så vi helt glömmer bort vad som faktiskt är viktigt här i livet. Vi glömmer bort medkänsla. Vi glömmer bort empati. Vi glömmer bort varandra och att vi faktiskt allihopa är människor. Vi kan inte längre sätta oss in i andra människors situation. Vi har på något sätt inte blivit mer än en liten lort som Astrid Lindgren så vackert skriver i Bröderna Lejonhjärta.
Så, ska jag nu sluta upp att utföra mitt uppdrag. Nej, det tänker jag givetvis inte göra. För kanske, kanske, kanske kan jag lära nästa generation vad som faktiskt är viktigt. Och för barnen tänker jag inte sluta kämpa.
Förmåga till inlevelse i andra människors känslor.Jag skulle vilja lägga till att det också handlar om förmåga till inlevelse i andra människor situation.
Jag jobbar som förskollärare och just empati är en av de allra viktigaste målen inom mitt yrke. Jag ska lära barnen att bli individer med förståelse för alla människors lika värde. Ur vår läroplans allra första stycke hämtar jag de här orden:
En viktig uppgift för förskolan är att förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på.Och i andra stycket (fortfarande befinner vi oss på första sidan):
Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta är värden som förskolan ska hålla levande i arbetet med barnen.Detta är regler och lagar som regeringen har varit med och tagit fram. Det är den grund vi bygger vårt samhälle på. För det är inte bara i förskolans läroplan de här orden finns med. Vi kan titta i skollagen, barnkonventionen och förr även i lagboken.
Därför blir jag idag så trött. Jag blir så ledsen enda längst inne i min själ. Det finns egentligen inte ord att använda för att uttrycka vad jag känner. För tydligen har samhället sjunkit så lågt, och vår rädsla är så stor så vi helt glömmer bort vad som faktiskt är viktigt här i livet. Vi glömmer bort medkänsla. Vi glömmer bort empati. Vi glömmer bort varandra och att vi faktiskt allihopa är människor. Vi kan inte längre sätta oss in i andra människors situation. Vi har på något sätt inte blivit mer än en liten lort som Astrid Lindgren så vackert skriver i Bröderna Lejonhjärta.
Så, ska jag nu sluta upp att utföra mitt uppdrag. Nej, det tänker jag givetvis inte göra. För kanske, kanske, kanske kan jag lära nästa generation vad som faktiskt är viktigt. Och för barnen tänker jag inte sluta kämpa.
Sommarplågor
Vad är egentligen en sommarplåga? - det kan man undra och man kan verkligen ta det hur brett som helst. Den värst sommarplågan enligt mig är nog egentligen myggen för dem klarar jag mig alldeles utmärkt utan. Eller egentligen alla små irriterande flygande saker (flugor och bananflugor inräknade). Just sommarplågor skrivs det lite extra om den här veckan på Kulturkollo och jag tänkte hänga på veckans utmaning. Den inriktar sig lite mer på just musik som sommarplåga.
Presentera en sommarplåga från ditt förfluta och berätta om ditt förhållande till låten (kan vara hatkärlek, kan vara enbart plågsamt eller du kanske har ett fantastiskt sommarminne till låten).
På den här frågan måste jag nog backa lite. Ibland är det inget fel på minnet men just när det kommer till musik så är det lite värre. Men man är väl inte sämre än att man kan påminna sig själv lite med hjälp av google och då ser jag den. 2003 var året. Låten: Hej, hej Monika med Nick & The Family. PÅ ALLVAR!!! Jag vet att denna spelades ungefär det året jag tog studenten och då var man helt klart ute på dansgolven en del och jag kan inte säga att jag tyckte om den det allra minsta. Vilken jädrans låt. Enformig och omelodiös. Så nej tack till den sommarplågan.
För övrigt hittade jag en lista med sommarplågor här och det var lite roligt att titta på.
Vilken låt tror du blir 2016 års sommarplåga?
Lite dålig koll på årets låtar men ska jag gissa så tror jag att Justin Timberlakes Can't Stop the Feeling. I alla fall känns det som om den snurrar på jobbet för jämnan och den fastnar defintivt på hjärnan. Och vem kan motstå textraden I got sunshine in my pocket....
(Som en liten parentes är jag inte överdrivet förtjust i den här låten heller men det är väl definitionen på en sommarplåga.)
Top Ten Tuesday
Det är dags för en lista och det vet ni väl alla att jag gillar. Den här veckan i Top Ten Tuesday ska vi lista de tio bästa böckerna som vi har läst och som varit nya böcker för året. Jag vet inte riktigt om jag har läst 10 stycken nysläppta böcker men några titlar ska jag väl få med. Så det är lika bra att köra igång med en gång.
1. Askfödd av Sabaa Tahir
2. Begravd jätte av Kazuo Ishiguro
3. Vem som helst utom Ivy Pocket av Caleb Krisp
4. En hemlig plats av Tana French
5. Ormens skugga av Rick Riordan
6. Utvald av Meredith Wild
7. PAX: Näcken av Åsa Larsson och Ingela Korsell
8. Saknar dig av Harlan Coben
Jag får nog nöja mig så, det är ändå ganska imponerande att jag har läst så många bra nysläpp. Listan i övrigt är helt utan inbördes ordning. Skulle jag verkligen rekommendera någon av dessa lite extra tror jag nog det får blir En hemlig plats.
2016-06-20
Att hålla sig till det man är bra på
Just nu går ingenting riktigt som jag har tänkt mig. Håller på och bakar till midsommarfirandet på fredag och tydligen går inte cookies och jag ihop riktigt. Ser ut som jag vet inte vad. Snart ger jag upp och går och sätter mig och läser för det vet jag i alla fall att jag är bra på.
Egentligen är jag ganska så bra på att baka men inte idag uppenbarligen... Så i morgon får det bli kanelbullar istället.
2016-06-19
Några tankar en söndag
- Veckans bästa den här veckan får bli den där lilla barnsvaktssessionen i måndags kväll. Det är så underbart att vara med syskonbarnen och framför allt när man får ha maken med sig. Jag älskar att se honom i hop med barn och ibland kan jag fundera över varför det är jag som jobbar med dem och inte han.
- Som jag har längtat efter den veckan som kommer. Jag tror nog nästan att midsommar är min bästa högtid på hela året och den här veckan har jag tagit lite semester och ska bara jobba 2,5 dag. Känns som värsta lyxen.
- Nu har jag bestämt mig för att Sommarboken av Tove Jansson ska få bli min midsommarläsning. När jag är klart med Krigstid av Elisabeth Östnäs så får det bli till att läsa den boken. Funderade på om jag skulle spara den till semestern men nu passar nog helt enkelt bättre.
- I fredags fick jag hem en avi som jag tror mig veta vad den innehåller. Problemet är bara att jag har glömt att hämta ut paketet. I morgon däremot måste det vara dags för det är en bok jag längtar efter. Vilken det är får ni veta lite senare, när jag har hämtat paketet.
- Har faktiskt fått betydligt mer läst den här helgen än vad jag trodde jag skulle få. Har läst ut De jagade och nästan hunnit halvvägs in i Krigsår. Har upptäckt att fotboll definitivt är bästa bakgrundsljudet till läsing. Helt ärligt så tittar jag inte så mycket alla gånger utan läser bara. Vissa gånger kan det bli precis tvärt om också.
- Just nu håller jag på att baka kakor. Det är kakor med te i och det ska bli väldigt spännande att smaka på en när de blir färdiga. Egentligen bakar jag dem till midsommarfirandet men man måste faktiskt provsmaka en för att se om de går att servera.
Nu ska jag dra igång tv:n och så ska jag plocka fram min bok. Ha en skön kväll alla...
En smakebit på søndag: Krigstid
Idag blir det sista gången på ett par veckor som det kommer att serveras en smakbit så här på en söndag. Mari på Flukten fra virkeligheten har bestämt sig för att njuta av sommaren och det tycker jag låter som en utmärkt idé. Det ska jag också göra.
Men nu till smakbiten som den här veckan blir ur Elisabeth Östnäs Krigstid. Detta är andra delen om Turid och jag tyckte väldigt mycket om första boken så det ska bli kul att läsa fortsättningen.
Smakbiten är från början då jag tekniskt sett faktisk inte hunnit påbörja boken än.
Jag är ingen. Ingen vet vem jag är. Orden ringer i mitt huvud, i takt med mina steg.
Jag är kallsvettig. Jag luktar frän såpa och ylle och brandrök. Jag luktar rädsla och ensamhet.
Jag är ingen. Mina steg är långa och jämna. Men hjärtat slår i otakt. Jag knyter nävarna. Unnas rygg är det enda jag ser. Jag snubblar inte, fast stigen är ojämn och förrädiska rötter försöker få mig att fall.
2016-06-18
Andra halvan av 2016 - de mest intressanta titlarna
Nu har jag äntligen blivit färdig att kolla igenom höstens bokkatalog och som vanligt hittat en hel del titlar som jag känner mig sugen på. Tänkte här bara visa lite bilder på de mest intressanta böckerna för andra halvan av 2016.
Detta är bara toppen på isberget av alla böcker jag är väldigt sugen på. Allra, allra mest längtar jag nog dock efter Backmans nya eller möjligtvis avslutningen på Olympens hjältar av Riordan.