Sidor

2018-10-22

Arton grader minus a Stefan AhnhemEn man kör ner i Helsingborgs hamn. Först verkar det bara som det är ett fall av rattfylla men ganska så snart upptäcker rättspatologen att mannen i fråga har varit död länge, nedfryst. Det är bara det att mannen syntes på olika ställen i samhället för inte alls så länge sedan.
Efter en lugn period blir det därför dags för Fabian Risk och hans kollegor att börja rota i vad som verkligen kan ha hänt.


Jag tror på riktigt att jag skulle kunna räkna in Ahnhem bland mina absoluta favoritförfattare - i alla fall när det kommer till deckarförfattare. Oj, oj, oj vad bra det här är. Jag har nästan svårt att ta på vad det är som gör det så ruskigt bra men något är det ju uppenbarligen som gör att jag har svårt för att lägga berättelsen ifrån mig. Tempot påverkar ju helt klart för det är driv igenom berättelsen från första till sista sidan. Egentligen står nog poliskåren mest och trevar sig fram och det är mycket slumpen som gör att de överhuvudtaget börjar utreda fallet. Men trots trevande så händer det saker konstant. Och händer det inte hos polisen så händer det hos någon av alla de andra karaktärer som kanske inte är inblandade i huvudspåret men som definitivt spelar sin egen viktiga roll och som gör berättelsen mer komplex och verklig. För inte stannar världen runt omkring upp bara för att en människa hamnar i vattnet med sin bil. Det märks också tydligt i det språk Ahnhem använder att han tidigare har skrivit manus till tv och film. Det är något med bildspråket som blir så mycket tydligare och dialogerna får ta större roll vilket också gör att boken får ett högt tempo.

Mysteriet med den nedfryste mannen känns för mig som läsare egentligen ganska så solklart ifrån ett tidigt stadium. Inte vem eller varför, bara hur det hela har gått till och det gör mig inte ett smack. Det blir inte mindre spännande bara för att jag har en aning om att offren fryses ner - hallå, både titel och omslag spoilar om det. Men att försöka lista sig fram till varför det händer tillsammans med Fabian är mycket väl framlagt. Då och då dyker det upp små ledtrådar i berättelsen som gör att vi tillsammans kommer vidare, vi får upptäcka och klura tillsammans. Här är det raka motsatsen mot till exempel Poroit som i slutet av berättelsen berättar hela mordmysteriet för en och man undrar hur han kom fram till det. Här får vi som sagt klura tillsammans på ett helt annat sätt. Så bra!

Ja, jag kan nog lovorda den här boken i all oändlighet, och även hans tidigare böcker. Nu är det bara dags att se till att införskaffa Motiv X och läsa den. Jag tror absolut inte att jag kommer bli besviken.

Arton grader minus får 5/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar