2015-09-30

Tisdagsutmaningen: Hur skriver du?

Antique Typewriter (with lettering)

Så var det visst onsdag igen och dags att ta tag i tisdagsutmaningen hos Kulturkollo som är en väldigt intressant fråga/frågor. Det där med skrivande är kul och för det mesta mitt sätt att använda mig av min kreativitet. Så frågorna lyder:

1. Berätta något om ditt skrivande - vad skriver du (blogg, poesi, brev)? Var skriver du? När skriver du? Hur? Varför?
Jag skriver ganska så mycket skulle jag vilja säga, framför allt i perioder. Dels har jag ju bloggen som jag relativt regelbundet uppdaterar och skriver på. Jag försöker där variera olika typer av inlägg, både lite längre texter och kortare. Sen skriver jag också dagbok periodvis. Framför allt har jag funnit att det är väldigt skönt att skriva de perioder då jag kanske inte mår så där väldigt bra. Då kan jag skriva sida efter sida med inre funderingar och samtidigt som det kanske inte får mig på bättre humör är det ett sätt för mig att lätta mitt hjärta (så att säga). Jag har väldigt svårt att uttrycka mig i talat ord och väldigt svårt att öppna upp för människor (oavsett hur väl jag känner dem) så därför är det så skönt att ha den där dagboken att skriva i. För att uttrycka sig i ord är inga problem.
Även på jobbet skriver jag till och från (även om det är lite mera från där jag jobbar just nu). Det skrivs planer och planeringar, utvärderingar, dokumentationer, mål och veckobrev. Ja allt möjligt helt enkelt.
Skönlitterärt skrivande är något jag väldigt gärna vill syssla med. Ibland får jag lite inspiration och får ner ett par sidor på papper (i datorn) men tyvärr kommer jag sällan längre. För höga prestationskrav om att skriva den nästa stora boken. Lysande va och höga tankar om sig själv. (Haha)
Givetvis skriver jag listor också. Man kan skriva listor om och till allt. Listor är bäst!
Var jag skriver beror lite på vad det är jag skriver, men när jag skriver på bloggen så sitter jag givetvis vid datorn, i datorrummet. När jag skriver dagbok sitter jag för det mesta i köket och dricker te samtidigt. När jag var i Göteborg fanns det ett fint litet skrivbord som jag kunde sitta vid och det hade jag gärna haft ett här hemma.
Vad gäller tidpunkten så finns det bara rätt. När som helst på dygnet fungerar att skriva (även om jag har mest tid på kvällarna). Ofta sitter jag och skriver ett par rader till frukost om mornarna också. Det kan både vara på bloggen och i dagboken.
Nu är detta ett väldigt långt svar men måste ju erkänna att jag visst tycker om att skriva vid datorn, men att skriva på papper är oslagbart. Jag älskar att se sida efter sida fyllas med text. Dessutom finns det ju så många fina anteckningsböcker och kalendrar att skriva i. Det är också väldigt viktigt vilken penna man skriver med. Helt ska det vara någon svart filt eller gelpenna. Det blir snyggast. Tusch funkar också.

2. Dela med dig av din bästa skrivinspiration - har du en favorithandbok eller ett knep för att få igång bokstäverna?
Nix och nej, jag har ingen direkt inspriationskälla som får mitt skrivande att lossna. Oftast är det en känsla hos mig själv som startar skrivandet. Ibland blir jag väldigt inspirerad av bilder och fotografier också. Jag är också av den åsikten att en bild förstärker en text. Det kan vara en illustration i en bok eller att man sätter in en bild på sig själv i dagboken som på något sätt beskriver mig just nu.
Däremot ska jag kolla in era tips på den här frågan lite extra. För det hade nog inte varit helt fel att få lite inspiration ibland - för det där med att skriva (och då framför allt skönlitterärt) är något som jag ständigt vill utveckla. För jag mår bra av att få skriva. Så lätt är det.


2 kommentarer:

  1. Jag har också det där att jag kan ha svårt att formulera mig med talade ord men i skrift går det "hur enkelt som helst", det har alltid varit så och det vara en bidragande orsak till att jag började skriva väldigt mycket i tonåren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte komma ihåg att jag var sådan som liten, men sakta men säkert har det krupit på mig. Det är skönt att skrivandet finns då.

      Radera