2011-11-27

Diamantsvärdet och träsvärdet del 1

Förväntningarna var skyhöga. Det var mycket som tilltalade mig med boken och dessutom hade jag hör en del om den.

Om jag skulle börja bakifrån. Slutet är som en typisk fantasybok. Slutar mitt i så man är tvingad att läsa fortsättningen. Det är ju egentligen här jag precis har lärt känna karaktärerna (jag lovar det finns många fler än en i denna boken) och jag vill inte riktigt att den ska sluta så. För jag har inget större behov av att läsa del två.

I mitten börjar det hända lite saker. Jag får en mening om vad boken ska handla om i alla fall. Men det tar ca 200 sidor innan jag gör det. Karaktärerna börjar växa fram så smått, kan skilja dem åt. Det är dankan Agata (vad en dank är får jag aldrig riktigt klart för mig), vi har Fess som jobbar för det grå förbundet (en spion/lönnmördare), vi har Sidri (gnomen), Tavi (trollkvinnan) och Kan-Torogh (den friborne). Efter det finns givetvis den missförstodde kejsaren som inte har någon makt. Och Regnbågen med alla sina trollkarlar med och grader och färger och förbund så jag blir rent snurrig. Sen inte att förglömma, mannen under marken!!!???
Som sagt en himla massa karaktärer och då har jag inte ens nämt alla biroller.

Början av boken förstår jag inte alla. Det sprutas fram namn, raser, olika krig och händelser. Där finns demoner och monster och jag läser men vet absolut inte vad jag har läst. Kan inte följa någon form av röd tråd. I alla fall inte förrän i slutet när jag lite mer kan förstå vad det faktiskt handlar om. Dessutom fann jag det störigt när det slängs in en massa konstig krumelurer som ska föreställa namn, men de får aldrig någon riktig förklaring.

Nu känns det som om jag har svamlat en massa om handlingen. Och det är inte så konstig för jag får inte fram någon klar handling. Det hela går (nog) ut på att raserna ska hitta diamantsvärdet och träsvärdet för (jag tror) att de har någon speciell makt. Sen ska (nog) det stora krigen utbryta mellan människorna/hunnerna och alla de gamla folkslagen (danker, gnomer, alver, orcher, kobolder m.m).

En alldeles för rörig bok för mig och jag är ytterst tveksam om jag ska läsa fortsättningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar