2014-10-05

Historiska kvinnor

En av mässans höjdpunkten skedde på söndagen. In i det längsta velade jag om jag skulle orka gå ända bort till K3 för att lyssna på ett seminarium. Som tur väl var så tog jag mig i kragen och gick och satte mig för att lyssna på Elisabet Nemert och Johanne Hildebrandt. Starka kvinnor i historien hette seminariet och utgångspunkten var att Nemert och Hildebrandt berättade om sina nyaste böcker som båda handlar om stora kvinnor ur Sveriges historia. Stora kvinnor som eftersom det är mannen som styrt historieberättande tyvärr inte fått det erkännande och det "kändisskap" som de förtjänar.

Johanne Hildebrant är aktuell med sin bok Sigrid som handlar om just Sigrid. En kvinna med stor makt om som under 900-talet var av stor vikt för Nordens historia. Hon var bland annat mor till tre kungar. Samtidigt var hon en gudinnedyrkare - dyrkade Freja som var en ärelysten krigsgudinna som man egentligen var räd för.

Hildebarnt går vidare in å och berättar om att i norra Europa levde vi i hednatro 1000 år längre än vad man gjorde i övriga delar. Hon spekulerar kring om det kan vara därför som vi kanske är lite mer jämställda än vad kvinnor i övriga Europa är.

Elisabet Nemerts nya bok heter Ringens gåta (är del 6 i serien Släkten!) och utspelar sig på 1200-talet och en av karaktärerna är bland annat Ingrid Yla som är moder till Birger Jarl. Det berättas om att hon var trolldomskunnig och att då betydde det makt att vara trolldomskunnig kvinna.  Sen handlar den om Helena som är barnbarn till Ingrid Ylva och som Birger Jarl gifte bort för att få en ö i morgongåva för henne. Ön hette Stock holmen och ni kan ju alla gissa vad som hände med den ön.

I övrigt pratas det mycket om hur kvinnors levnadsförhållanden såg ut under dessa tidpunkter i historien, om sagor och legender som lever kvar. Bland annat tas exemplet om hur mycket det egentligen pratas om Kung Artur men hur stor påverkan nordisk folktro har haft i den moderna litteraturen (bland annat) Både hos Tolkien och hos George R.R Martin kan man hitta spår av fornnordisk mytologi och historia,

Slutligen pratas det också lite om att skriva historiska romaner med en autentisk historisk miljö. Det är definitivt en utmaning hävdar båda författarna. Det handlar om otroligt mycket research. Läsande, resande. Det måste vara trovärdigt och korrekt till stora delar, samtidigt som det måste har relevans för historien. Det pratas också om att vara försåtligt pedagogisk och att det är ganska svårt. Historien ska inte märkas utan det ska vara en bisats.
Samtidigt som det finns en viss förankring i fakta så ska man veta att mycket också är fantasi.

Detta och mycket mer talades det om på ett fantastiskt seminarium. Jag sitter nu i efterhand och önskar att jag även hade köpt Nemerts bok också. Sigrid står redan i bokhyllan och väntar på läsning och jag lovar att jag kommer skaffa Ringens gåta så småningom. Detta seminariet påminde mig om varför jag älskar historia och framför allt historiska romaner.

SigridRingens gåta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar