2014-12-18

Julens läsning 2014 - En enkät

Candles and cinnamon sticks to make your house smell amazing

Den här enkäten har jag sett snurra runt på lite olika ställen.Vad jag vet har jag inte blivit taggad men jag tänker göra den ändå.

1. Julen närmar sig med stormsteg. Vilken/vilka böcker önskar du dig i julklapp i år?
Läslistan är ju enorm, men de böcker jag önskar mig i år är framför allt snygga böcker.Jag vill ha är Agatha Chrisitie nyutgåvorna. Jag vill också ha B Wahlströms utgåvor av klassiker illusrterade av Robert Ingpen. En mysig julbok hade heller inte gjort något.

2. Har du något bra tips på en riktigt bra bok att ge bort i julklapp? Det går bra med flera tips fördelat på genre också om du har många idéer.
Personligen tycker jag ju att En man som heter Ove av Fredrik Backman är den perfekta julklappen till alla, oavsett om man är en van läsare eller inte, och även om man vanligtvis enbart läser tillexempel skräck. Den är så fantastiskt bra.

3. Många ser till att ordna julläsningen på egen hand för att se till att vara på den säkra sidan och få läsa det man vill och inte bara det som den nyckfulle tomten kommer med. Har du planerat din julläsning? Kanske sparat någon godbit eller köpt hem enbart för att förgylla din jul och nyårshelg?
Tyvärr brukar inte tomten vara så värst glad för att ge mig så många böcker i julklapp. Av någon anledning tycker han att jag redan har för många böcker. Däremot har jag lite böcker sparade som jag har tänkt mig läsa under ledigheten. Britt-Marie var här av Fredrik Backman, Poirots jul av Agatha Christie, Slända i Bärnsten av Diana Gabaldon är några av de böcker jag har tänkt mig ha tid med under julen.

4. Julen är en social högtid med släkt och familj i centrum. Hur gör man då för att hitta lästiden? Har du någon bra ursäkt för att slippa ifrån sällskapsspel och grönkål och få läsa en stund i lugn och ro?
Vi är inte en så stor släkt, varken på min eller makens sida så det brukar bli ganska lugnt med det där med att umgås med en massa människor. I maken familj så placerar man sig gärna framför TV'n när julmaten väl är uppäten. Då kan jag lätt sitta och läsa vid sidan om i soffan. Hemma hos mamma och pappa kan det definitivt hända att ett sällskapsspel tittar fram och det blir jag snarare glad för. Tycker om att spela spel och kan gott göra de under den dag vi umgås allihopa. Hinner läsa sen.

5. Många läser höstens pristagare, typ Nobel eller Augustpris, under julen. Brukar du göra det?
Nix - det kan jag inte påstå att jag gör alls. När det är jul vill jag ha så lättlästa böcker som möjligt.

6. Brukar du läsa någon särskild bok eller bokgener för att komma i julstämning?
När jag var liten läste hela familjen några dagar innan jul En julsaga av Charles Dickens, i en något förenklad version. Detta har tyvärr inte blivit av sedan jag flyttade hemifrån. Förra året läste jag dock hela berättelsen för första gången och det är inte alls omöjligt att jag läser den i år igen.

7. Finns det någonting du absolut INTE vill ha i julklapp?
Jag vill inte ha reservdelar till gamla bilar som maken förmodligen skulle ge mig med glädje om han fick välja helt fritt. Annars tror jag inte att jag har så stora krav.

8. Vad är det godaste tilltugget till en bok under julen?
Eftersom jag för tillfället försöker ändra på mina matvanor rätt radikalt så borde jag knappt svara på frågan. Mitt gamla jag hade utan konkurrens sagt lussekatter. Mitt nya jag säger förmodligen frukt. Nu är det ju egentligen så att jag älskar frukt så det är absolut ingen uppoffring.

9. Har du något speciellt minne av en fantastisk läsupplevelse från någon tidigare jul?
Förra året läste jag Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman och den var ju speciell i sig, men annars kan jag inte komma på någon speciell.

10. Finns det något speciellt du har som tradition att läsa varje jul?
Nej men skulle gärna ha det för jul handlar ju mycket om traditioner.


2 kommentarer: