2016-11-07

Offer utan ansikte av Stefan AhnhemFabian Risk flyttar tillbaka till Helsingborg med hela sin familj, lite för att försöka glömma fiaskot av hans senaste jobb inom Stockholmspolisen och ganska så mycket för att försöka rädda sin familj där det ganska så rejält knakar i fogarna.
Tanken är att han ska börja sin nya anställning på Helsingborgspolisen efter en lång och skön semester då familjen får komma i ordning. Men han hinner inte mer än anlända till sin ny-gamla stad förrän han blir uppringd av sin nya chef. Det har skett ett bestialiskt mord på en person som visade sig gå i Fabians klass i skolan. På brottsplatsen har ett gammalt skolfotografi lämnats där offret är överkryssat. Vad har skoltiden med mordet att göra kan man undra - men det verkar i alla fall som om det har mycket med saken att göra.


Jag tror jag har fått en ny svensk favoritförfattare i deckargenren. Tidigare har jag läst Den nionde graven och den tyckte jag jättemycket om. Nu har jag även läst Offer utan ansikte och det är en bok jag absolut inte kunde lägga ifrån mig, knappt fysiskt men ännu mindre i tanken. Tänkte när jag plockade ner den från bokhyllan - okej, den är ganska så tjock med sina nära 600 sidor men den får väl helt enkelt ta den tid den tar. Knappt tre dagar tog det sen att läsa ut den och det bara för jag hade annat att syssla med under tiden.
Vad gör då boken så vansinnigt bra. Helt ärligt har jag svårt att säga vad det är som gör att den sticker ut mot andra svenska deckare jag läst. Men något är det i alla fall som gör det. Kanske är det tempot som rätt igenom är högt och uppmanar till att läsa vidare. Kanske är det karaktärerna som är allt annat än perfekt eller så är det helt enkelt den ganska så skrämmande handlingen även om motivet med mobbing är ganska så vanligt förekommande. Mest av allt är det nog en kombination av allt ihop som gör att jag helt enkelt älskar det.

3 anledningar till varför Offer utan ansikte är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Den nya arbetsplatsen som Fabian Risk hamnar på känns som ett i grunden ganska så trevligt ställe. Visst de har inte den lättaste uppgiften framför sig nu med morden men det känns som en väl fungerande och bra sammansvetsad grupp. Fabian sticker definitivt ut i gruppen då han inte riktigt kan anpassa sig till att samarbeta utan gärna vill köra sitt race. Det får konsekvenser och det gillar jag också.

2. Jag tycker om att vi får en liten inblick i den danska sidans arbete också. Det fanns med i den andra boken jag läste också men det blir mer och mer tydligt i denna. Jag gillar Dunja som vågar sticka ut lite och faktiskt ser till det som är rätt och riktigt. Hoppas verkligen att hon kommer vara med även i nästa bok.

3. Jag måste ha med tempot här. För det är så vansinnigt högt så det inte går att lägga ifrån sig boken. Tur också då att boken faktiskt är ganska så lättläst för då försvinner sidorna i en rasande fart och blir till en äkta bladvändare. Sådana böcker kan inte annat än älskas.

Offer utan ansikte får 5/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus och Cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar