2013-01-18

Bokbloggajerka 18 - 21 januari

jerka11Frågan denna veckan hos Annika är:

Om du ser en bok av en författare som du aldrig har hört talas om tidigare, vad är det som gör att du bestämmer dig för att läsa den?

Det finns väl egentligen två svar på den frågan. Jag köper aldrig böcker i bokhandlar eller via nätet om det inte är böcker som jag tidigare har hört talas om på något sätt (undataget är bokrean). Det är jag både för snål för och för rädd för. Har jag däremot bara hört minsta lilla om någon bok kan jag sen köpa den och då oftast via nätet.
Men det här med helt okända författare kommer i ett helt annat ljus när jag är på antingen biblioteket eller i en second hand där böckerna är i stort sätt gratis. Då dras min blick illande kvickt till omslaget. Är omslaget på något sätt det allra minsta intressant vänder jag på boken och läser baksidan. Baksidestexten är absolut a och o. Det händer inte att jag köper en bok som inte har en förklaring till handlingen. Den måste locka mig. Men som sagt - jag läser inte baksidan utan att lockas av framsidan (någon enstaka gång titeln).

10 kommentarer:

 1. Ja på bibblo och i andrahandsbutiker kan man chansa lite mer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte riktigt hela världen om man inte läser boken då.

   Radera
 2. För mig är det bara i bokhandlar jag köper okända böcker. English Bookshop är livsfarlig på det sättet...

  SvaraRadera
 3. Ja, definitivt är det baksidetexten som avgör :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte jag skulle kunna läsa en bok utan att läsa baksidan först. Möjligtvis om jag läst massor av författaren tidigare och vet att jag brukar gilla.

   Radera
 4. ja utseendet på boken kan absolut vara avgörande för om man undersöker den närmare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst är det så. Jag tror att ögon är designade så att de dras mot vackra saker och färger så därav lockas man av vackra bokomslag.

   Radera
 5. Håller helt med. Det blir lite annorlunda när man tittar i en secondhandaffär jämfört med en bokhandel. Dumt att lägga pengar på grisen i säcken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis min åsikt. Men en femma gör inget att spendera.

   Radera