2013-05-24

Bokbloggsjerka 24 - 27 maj

Skönt med fredag så jag inte behöver anstränga min uttorkade hjärna med nya saker att skriva om. Nu får jag koncentrera mig på att besvara Annikas jerka istället.

Läser du om böcker?

Ja det gör jag defivitivt. Och ibland inte bara en gång utan många. Jag är av den inställningen att varför skulle jag inte få träffa favoriter igen. Att inte läsa om för mig är lite som att säga adjö till en kär vän med vetskapen att man aldrig kommer ses igen. Det har faktiskt till och med hänt i min ungdom att jag läst samma bok två gånger på raken. Något som är väldigt bra med omläsning är att lyssna på böckerna en andra gång (eller tredje, eller fjärde). Då kan du handlingen och kan samtidigt som du lyssnar koncentrera dig på andra saker som styrkning eller försöka somna eller vad det nu kan vara.
Vad gäller omläsning finns det dock ett undantag. Det är ytterst sällan jag läser om deckare, tror bara det hänt en gång och då var det väldigt många år mellan att jag läste dem. För vem mördaren/boven är vet jag ju redan (ok, kommer inte alltid ihåg) och att lista ut vem det är, det är liksom lite av själva poängen med att läsa deckare.

25 kommentarer:

 1. Egentligen är det ganska besynnerligt att jag inte läser om böcker. Jag ser ju om filmer, med nöje :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl den berömda tidsbristen.

   Radera
 2. Omläsning med hjälp av ljudbok har jag också gjort någon gång.

  SvaraRadera
 3. Det argumentet har jag hört också, och jag kan förstå det. Men jag känner mig inte lockad att läsa om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är man inte lockad så ska man definitivt satsa på nya böcker tycker jag. Det finns ju böcker så det räcker ändå.

   Radera
 4. Man upptäcker nya aspekter av en bok när man läser om. Visst är det så. Nu när jag ser att du läser 1984 så tror jag att jag läst om den, dock med kanske tio år emellan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst växer böcker beroende på vilket fokus man har när man läser boken. Ibland är det som att läsa två olika böcker.

   Radera
 5. En bok är som en egen plats - om den är bra - som man kan bli sugen på att bege sig till. Jag håller helt med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Och så är det så skönt att läsa om för det kräver ingen ansträning. Du kan flyta med från början.

   Radera
  2. Vilken skön formulering. Precis så känner jag med.

   Radera
 6. Lyssna om på en bok var en bra idé, som jag tar till mig.

  SvaraRadera
 7. Deckare är lite svåra att läsa om, ja om det nu inte har gått massa år. När jag blir gammal ska jag läsa om mina favoriter tills dess får de olästa ta alla läsning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har du massor med kul framför dig när du blir gammal.

   Radera
 8. Änglar och demoner är den bok jag lyssnat på flest gånger, jag brukade ha den på på kvällarna så jag lyssnade lite innan jag skulle somna. Och det var underligt nog alltid spännande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog samma bok för mig. Har säkert lyssnat på den 10 gånger och kanske framför allt då som god natt bok.

   Radera
 9. Det är lite meningslöst att läsa om deckare. Då ska man göra det för att man gillar något annat än själva spänningen och fallet. Kanske om det är en relation mellan två karaktärer som man gillar eller liknande :)

  SvaraRadera
 10. Kan hålla med. Deckare finns ingen anledning att läsa om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte den minsta om det inte är en annorlunda deckare som har fokus på något helt annat.

   Radera
 11. Jag läser sällan om fast egentligen borde jag det. Är hemskt glömsk, är den typen som kan hyra samma film två gånger i rad. Dessutom kommer jag inte på att det är bekant förrän halva filmen gått.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då lär du ju definitivt få samma underhållning av en bra bok en gång till. På så sätt hade du hela tiden kunnat läsa bra böcker och aldrig bli besviken.

   Radera
 12. Jag har så mycket olästa böcker som väntar på mig, så jag tycker inte jag har tid att läsa om. Men när jag blir pensionär, då ska jag läsa om alla mina favoriter! Och de böcker jag läst om oftast är just deckare, men det är precis som du skriver, att när jag läser om kan jag koncentrera mig på andra saker, som till exempel relationerna i boken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också en mängd olästa och ännu fler som jag vill läsa men ibland känner jag verkligen för att ta fram en gammal favorit och läsa den igen.

   Radera