2013-08-31

New Yorks gudar - Lyndsay Faye

Det finns så många tankar om den här boken så jag vet inte riktigt var jag ska börja... Kanske från början.

Jag visste ingenting om den här boken när jag beställde den som recensionsexemplar av Excess (Tackar, tackar) utan lockades av titeln och framsida. Givetvis läste jag vad den skulle handla om men inte så där väldigt noga. Så kom den hem till mig och blev liggande av orsaker som allra mest har med lässvacka att göra. Men så förra veckan plockade jag upp den och egentligen var jag väl fast enda från första sidan. Boken har nämligen den typ av språk som jag älskar. Det kan vara lite förvirrande ibland med sidospår och tankar men det görs på ett så skickligt sätt så det känns som jag är inne i karaktärens huvud.

Boken handlar om Timothy Wilde som efter en brand i New York mister sitt jobb, sin lägenhet och alla sina besparingar. Dessutom mister han en del av sitt ansikte och kan därför inte ta ett nytt jobb som barman. Därför tvingas han bli kopparstjärna i New Yorks nybildade poliskår, detta efter många påtryckningar av sin inte alltid älskade storebror Val.
Under sina första veckor som polis råkar han in något som verkar vara ett hemskt barnamord och genom lite nystande leder till en hemsk härva.

Förutom mord handlar boken mycket om religionsskillnader. New York kokar dessa sommarmånader för det andländer fler irländare till staden än vad som aldrig tidigare skett. Konflikterna mellan dessa fattiga katolska immigranter och de infödda protestantiska New York-borna  bubblar hela tiden på ett oroväckande sätt och du väntar dig hela tiden att något ska explodera.

Faktum är att medans jag läser boken så befinner jag mig i New York 1845. Jag kan känna stanken, se leran i Five Points, se myllret och kreaturen och framför allt höra oljudet av människor som hela tiden är på väg någonstans. Det är så skickligt berättat! Dessutom kryper det hela tiden i mig av oro. Jag vet liksom att något hemskt kommer hända och jag vill komma vidare i berättelsen samtidigt som jag gärna står kvar på samma plats och håller mig undan ur händelsernas centrum, bevaka på avstånd.

Boken är riktigt bra på många sätt och då framför allt karaktärsbeskrivning och miljöbeskrivning. Själva handlingen är även den väldigt bra, det enda som möjligtvis drar ner på slutbetyget lite är det faktum att slutklämmen kanske inte riktigt levde upp till förväntningarna. Utan att säga för mycket så förväntar man sig action i en nyskriven roman medan lösningen mer blev någon form av pusseldeckarlösning likt Agatha Christie. Inget fel i det men inte riktigt vad jag väntade mig. Och får jag smälta boken i ytterligare några dagar är det förmodligen det som verkligen gör boken minnesvärd. För den är något annat än alla "vanliga" deckare jag läser.

Det står på baksidan att New Yorks gudar är den första boken i en planerad serie om den motvillige polismannen Timothy Wilde. Jag kommer definitivt hålla ögonen öppna efter nästa bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar