2018-10-22

Arton grader minus a Stefan AhnhemEn man kör ner i Helsingborgs hamn. Först verkar det bara som det är ett fall av rattfylla men ganska så snart upptäcker rättspatologen att mannen i fråga har varit död länge, nedfryst. Det är bara det att mannen syntes på olika ställen i samhället för inte alls så länge sedan.
Efter en lugn period blir det därför dags för Fabian Risk och hans kollegor att börja rota i vad som verkligen kan ha hänt.


Jag tror på riktigt att jag skulle kunna räkna in Ahnhem bland mina absoluta favoritförfattare - i alla fall när det kommer till deckarförfattare. Oj, oj, oj vad bra det här är. Jag har nästan svårt att ta på vad det är som gör det så ruskigt bra men något är det ju uppenbarligen som gör att jag har svårt för att lägga berättelsen ifrån mig. Tempot påverkar ju helt klart för det är driv igenom berättelsen från första till sista sidan. Egentligen står nog poliskåren mest och trevar sig fram och det är mycket slumpen som gör att de överhuvudtaget börjar utreda fallet. Men trots trevande så händer det saker konstant. Och händer det inte hos polisen så händer det hos någon av alla de andra karaktärer som kanske inte är inblandade i huvudspåret men som definitivt spelar sin egen viktiga roll och som gör berättelsen mer komplex och verklig. För inte stannar världen runt omkring upp bara för att en människa hamnar i vattnet med sin bil. Det märks också tydligt i det språk Ahnhem använder att han tidigare har skrivit manus till tv och film. Det är något med bildspråket som blir så mycket tydligare och dialogerna får ta större roll vilket också gör att boken får ett högt tempo.

Mysteriet med den nedfryste mannen känns för mig som läsare egentligen ganska så solklart ifrån ett tidigt stadium. Inte vem eller varför, bara hur det hela har gått till och det gör mig inte ett smack. Det blir inte mindre spännande bara för att jag har en aning om att offren fryses ner - hallå, både titel och omslag spoilar om det. Men att försöka lista sig fram till varför det händer tillsammans med Fabian är mycket väl framlagt. Då och då dyker det upp små ledtrådar i berättelsen som gör att vi tillsammans kommer vidare, vi får upptäcka och klura tillsammans. Här är det raka motsatsen mot till exempel Poroit som i slutet av berättelsen berättar hela mordmysteriet för en och man undrar hur han kom fram till det. Här får vi som sagt klura tillsammans på ett helt annat sätt. Så bra!

Ja, jag kan nog lovorda den här boken i all oändlighet, och även hans tidigare böcker. Nu är det bara dags att se till att införskaffa Motiv X och läsa den. Jag tror absolut inte att jag kommer bli besviken.

Arton grader minus får 5/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

1 kommentar:

  1. hälsningar till alla mina vänner där ute, alla som läser detta vittnesbörd idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt. Mitt namn är Shira elijah och jag är lyckligt gift med två barn och en underbar fru. Något hemskt hände min familj, jag förlorade mitt jobb och min fru lämnade mitt hus för att jag inte kunde ta hand om mig själv och behov. Min familj. Hon och mina barn just i det ögonblicket. Jag lyckades i nio år, ingen kvinna kommer att stödja mig för att ta hand om barnen. Jag försöker skicka tester till min fru men hon blockerar mig från att kommunicera med henne Jag försöker prata med hennes vän och familj men vet fortfarande att man kan hjälpa mig och jag ansökte sedan till så många vänner men de kommer fortfarande inte att ringa mig, förrän där kommer en trogen dag som jag aldrig kommer att glömma i mitt liv. När jag träffade en gammal vän till mig förklarade jag alla mina svårigheter och han berättade om en fantastisk person som hjälper honom att få ett bra jobb Coca Cola-företag och han sa till mig att han stavade men jag är en person som aldrig tror på stavning men jag bestämde mig för att prova det och Dr Alaba instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra Under de sju dagarna av lunch, besvärjelsen. Följ alla instruktioner och gör det han bad mig göra bra. Dr Alaba kommer säkerligen att gå bra och min fru kommer att träffa mig igen efter ett underbart jobb av Dr Alaba. Min fru ringer mig med ett okänt nummer och bad om ursäkt och hon berättade att hon verkligen saknar mig och att våra barn och min fru kommer hem. Idag driver jag ett Paragon-företag i USA. Jag rekommenderar dig om du har några problem skicka ett e-postmeddelande till denna {dralaba3000@gmail.com} eller WhatsApp honom via hans kontakt nedan +1(425) 477-2744 Tack Dr ALABA. och du kommer att få det bästa resultatet. Ta saker för givet och det kommer att ta ifrån dig. Jag önskar dig det bästa .......

    SvaraRadera