2013-12-30

Läsåret 2013

Egentligen hade jag tänkt göra en hel del fina listor över mitt läsår 2013. Men som vanligt räckte inte tiden riktigt till så istället får det bli en liten kortare sammanfattning i detta inlägget. För sen måste jag ju också skriva ett inlägg om planerna och målen för nästa år.

Jag hade bara ett läsmål detta året och det gick ut på att beta av en lista av olästa böcker i min hylla. Det gick väl sådär kan man säga för att uttrycka det lite fint. På ren svenska så gick det åt h*lv*te. Nåja jag hade i alla fall intentionerna. Och förr eller senare ska de böckerna bli lästa.

Sen hoppade jag på kaosutmaningen och den gick bättre. Den klarade jag faktiskt av ganska tidigt i år. Det är bara 5 punkter kvar på listan som jag kanske egentligen kunnat fylla i om jag valt att låta samma titel vara med mer än en gång.

Jag hoppade också på Lyrans klassikerutmaning. Jag började läsa Anna Karenina och sen sa det stopp. Det försvann liksom lite ur mitt huvud den där utmaningen. Jag har däremot läst en del klassiker ändå bland annat Utvandrarsviten av Moberg, Övertalning av Austen, En julsaga av Dickens, några Agatha Christie och en del annat också. Så på det stora hela kan man väl ändå säga att jag klarade av klassikerutmaningen utan att mena det.

Min läskvot för året kommer stanna på 99 böcker, möjligtvis 100. Trodde jag hade läst en bok mer än jag hade så lite besviken. Har ca 70 sidor kvar i bok nummer 99 och den kommer jag definitivt att hinna läsa ut den. Kanske hinner jag en till men kommer inte ställa något större krav på mig själv om det. Det är ett sämre läsår än förra året men tanke på att jag knapp läste någon ting i juni och juli så är det faktiskt inte så konstigt. Bästa läsmånaden däremot blev mars med 14 böcker.

Bästa nya författarna har jag listat här. Och jag har faktiskt läst ganska många nya författare, 37 stycken för att vara exakt och många av dessa författare har jag läst mer än en bok av under året. Så att hitta nya bekantskaper är absolut inget problem.

Jag läser någorlunda jämt i fördelningen mellan manliga och kvinnliga författare. Det är några fler kvinnliga författare men inte många.

Bästa bokliga händelsen detta året har helt klart varit att jag blev utvald till att bli Bokmässeambassadör. Nästa år ska bli så roligt. Men min nya bokhylla (som jag fortfarande glömt visa bild på) tillhör också favoriterna.

Antal lästa böcker: 80
Antal böcker jag lyssnat på: 19
Engelska/Svenska: 26/73 (lite dålig statistisk, försöka förbättra till nästa år)

Och så till det roligaste; årets bästa böcker. Har väldigt svårt att lista dem i någon speciell ordning med har i alla fall gjort ett försök. (Har gjort en del omläsningar/lyssningar i år och de är inte med på listan.)

5. Underbara Helvete av Jamie McGuire. Kanske främst för att den överraskade mig så totalt. Inte alls vad jag hade väntat mig, så mycket bättre.
4. Själlös av Gail Carriger. Hade egentligen kunnat nämna alla tre översatta böckerna för de är så vansinnigt bra och roliga.
3. Jellicoe Road av Melina Marchetta. Det var så länge sedan jag läste den nu men så bra den var. Det var en bok som levde kvar inom mig väldigt länge.
2. Utvandrarsviten. Böckerna hänger ihop så jag har svårt att sära på dem och säga att en är bättre än en annan.  Underbar serie i alla fall.
1. Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman. Älskade verkligen den här boken och den bor kvar där inne i mitt hjärta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar