2013-02-25

Beautiful Creatures

Länge har jag velat läsa Beautiful Creatures av Kami Garcia & Margaret Stohl men inte riktigt tagit mig för att köpa den på engelska. Sen kom den då ut på svenska (vilket jag på något sätt lyckats missa till en början) och då var jag rätt så snabb att beställa ett recensionsexemplar av Semic.

Var boken så bra som jag hade hoppats då? Ja det var den definitivt. 500 sidor bara flög förbi och jag ville inte att den skulle ta slut samtidigt som jag ville veta hur den slutade. Klycha - ja jag vet.

Boken är skriven ur Ethans perspektiv (vilket i sig är rätt så ovanligt när det gäller YA och paranormal) och han är den relativ populära killen i Gatlin - en lite håla i södern - och han vill inget hellre än att lämna den tråkiga småstaden. Men så en dag börjar det en ny flicka på skolan. Ethan dras med en gång till Lena. Lena som är annorlunda och vacker, som har bott på en mängd spännande ställen som Ethan vill besöka. Framför allt är det något speciellt med Lena - kan hon vara flickan han har drömt om och som han hör i sitt huvud.

Den här boken bjuder inte på något nytt samtidigt som den gör det. Har hört grejen om omöjlig kärlek och där ena parten är övernaturlig på något sätt. Men ändå känns den här boken ny och spännande. Jag vet inte riktigt vad det är som gör det. Kanske har det något att göra med att här är det pojken som är mänsklig och dessutom är flickan (den övernaturliga) inte full av överdrivet självförtroende utan istället retas hon för att hon kommer utifrån och för att att hon inte ser ut som alla andra på high school. Kanske är det småstadskänslan som lockar.

Oavsätt så gillar jag det här väldigt mycket. Älskar karaktärerna och kanske framför allt Ethan som vågar lämna det trygga, populära liv han lever för att få vara med Lena. Han vågar gå mot strömmen och det är beundransvärt. Jag gillar också många av de andra karaktärerna som finns med i boken - till exempel Systrarna som är Ethans gammelsfastrar eller något liknande. Hur som helst påminner de mig om mormor Mazur ur Janet Evanovich böcker - småtokiga gamla tanter som tar sig för de mest tokiga saker.

Boken väcker en del frågor som jag gärna vill ha svar på och det är snart. Förhoppningsvis finns svaren på dessa oklarheter i nästa bok. Frågan är bara om jag ska ge mig på att köpa box-setet från adlibris som innehåller alla fyra böckerna på engelska. Lite dyrt kanske och har defitivt inte råd med det denna eller nästa månad. Får väl helt enkelt ta och spara lite.


Tack Semic för recensionsexemplaret.

2 kommentarer: