2014-02-24

Tematrio: klassiska kvinnor

Denna vecka vill Lyran att i vår tematrio presenterar: Tre bra klassiker skrivna av kvinnor, välj själv hur du definierar.

Jag tror ärligt talat inte att jag har läst så värst många klassiker skrivna av kvinnor men några ska jag väl kunna klämma fram.

1. Eftersom min favoritklassiker är Jane Eyre och den är skriven av en kvinna i form av Charlotte Brontë så måste denna helt klart nämnas. Jag har läst boken av massor av gånger och lär definitivt läsa den igen.

2. Inte heller Jane Austen går att glömma bort på denna lista. Har inte läst alla Austens böcker men har som mål att göra det i år. Hittills har det väl gått så där men i mars har jag på känn att jag kommer läsa Förnuft och Känsla. Min favorit hittills får nog bli Övertalning som jag gillar väldigt mycket.

3. En lite modernare klassiker måste helt klart bli Pippi Långstrump som väl alla vet är skriven av Astrid Lindgren. Detta är en mycket trevlig bok i mina ögon om en ung självständigt flicka som klarar allt. Jag lägger inte så mycket fokus på att hon just är flicka egentligen utan att hon är ett barn och barn är starka, barn kan mycket mer än vad många vuxna tror, barn har tilltro till sin egen förmåga och om du bara låter dem växa med stöttning och hjälp så finns det inga hinder för vad ett barn klarar av. Detta och mycket mer tycker jag Pippi symboliserar.

11 kommentarer:

 1. Svar
  1. Verkligen, men det verkar vara så att det är de beprövade korten jag väljer när jag kör på klassiker.

   Radera
 2. Jag tyckte att du lyckades bra med att hitta tre klassiker! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gjorde jag nog tillslut. Men många fler hade jag nog inte kommit på.

   Radera
 3. Övertalning är nog den av Austen som jag tycker minst om, tog Stolthet och fördom på min lista istället :) Önskar jag hade tänkt på Lindgren, hon hade ju varit självskriven (inte för jag vet vem jag hade tagit bort istället).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har svårt för att bestämma mig för vad jag tycker om Stolthet och fördom. Jag gillar den men gillar en del filmatiseringar bättre tror jag.

   Radera
 4. Jane Eyre är ju underbar! Jag ville gärna ha med både den och Svindlande höjder men denna gången fick Brontë-damerna stå tillbaks...

  Jag har ju hittills bara lyckats ta mig igenom Northanger Abbey av Austen, så det börjar verkligen bli läge att ta mig vidare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Jane Eyre är helt super. Vet att jag definitivt kommer läsa den om och om igen.
   Northanger Abbey är en av de Austen böcker jag ska läsa i år har jag bestämt mig för.

   Radera
 5. Jane Eyre har jag inte kommit mig för att läsa än, men den ligger här hemma och väntar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du ska plocka upp den. Mycket trevlig läsning om jag får säga det själv :)

   Radera