2015-01-06

Trollvinter av Tove JanssonEn dag händer det något ovanligt. Mumintrollet vaknar upp en morgon och det visar sig vara mitt i vintern. Mumintroll ska egentligen ligga och sova där.
En helt ny värld öppnar sig för Mumintrollet och han kan inte alls begripa varifrån allt det vita kommer. Han får också möta på nya karaktärer så som Too-ticki som bor i badhuset, och den hurtfrisk hemulen försöker lär mumintrollet att åka slalom. Lilla-My finns också med på ett hör och det är ju också tur.
Tove Jansson klättrar sakta men säkert upp för min prispall av mina favoritförfattare. Det finns liksom ingenting jag inte älskar med det här. Janssons fantasiförmåga och ordtrollande är så facinerande och jag blir hänförd. Gång på gång hittar jag uttryck, klurigheter och rena fantasivareleser som gör det här till en underbar saga, att läsas om och om igen. Det finns ingen hejd på tokigheterna och Lilla-My bidrar till väldigt mycket och jag kan inte annat än älska hennes surmulenhet. "Det är underligt hur behändigt man brukar klara sig om man är en My" (citat från sida 116).

I historien finns det hemskheter, det finns egoism, men allt är berättat med en sådan värme och kärlek så det hemska blir visst lite läskigt, men man vet att det finns en fortsättning och vänner som tröstar, och den där egoismen brukar lösa sig till det bästa den med för egentligen handlar den enbart om att våga ta vara på sig själv - snällheten finns där ändå.
Så fantastiskt bra det här är och som vanligt är jag glad att jag har fler böcker att njuta av. Den dag jag inte har någon muminbok kvar att läsa kommer jag förmodligen att gråta.

3 anledningar till varför Trollvinter är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Hade kunnat nämna hur många saker som helst men illustrationerna måste nämnas som en punkt. De är så otroligt fina och jag bara älskar den bilden på Mumintrollet när han gömmer undan den bästa sylten. Jag tycker den är så fin.

2. Spåket måste också få vara med. Lekfullheten, värmen, fantasin. Jag har nämnt orden innan och jag står för varenda ett av dem.

3. Alla världens olika muminvarleser. Jag älskar, älskar, älskar dem. De känns levande och riktiga för mig och jag hade så väldans gärna velat vara ett litet mumintroll jag med.

Trollvinter får 5/5 i betyg av mig (SÅKLART!)

Andra böcker jag läst av Tove Jansson är Muminpappans memoarer, Trollkarlens hatt och Farlig midsommar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar