2012-01-22

Död i gryningen av Deon Meyer

Snubben med det konstiga namnet Zapotek van Heerden är före detta polis i Sydafrika som sa upp sig och numera tillhör slummen, försupen och slagskämpe. Han är ond (i alla fall enligt honom själv). En dag får han ett uppdrag av en advokat, Hope Beneke. Uppdraget går ut på att hitta ett försvunnet testamente. I och med detta dras van Heerden in i en utredning där både polisen och militären är inblandade - en utredning som verkar helt omöjlig, utan några som helst ledtrådar.
Trots att han många gånger är på väg att ge upp så hittar han små infallsvinklar som tillslut leder honom 20 år tillbaka i tiden. Vad var det egentligen som hände 1976. Det är den spännande händelsen som jag får läsa om i Deon Meyers Död i gryningen.

Deon Meyer har lyckat skriva en otroligt fängslande bok, även om den är skrivet på ett lite annorlunda sätt. Varannat kapitel är nutid - en kamp för att hitta testamentet och det är skrivet på ett sätt, lite allvetande och där benämns van Heerden som han - medans övriga karaktärer benämns med namn.
De andra kapitlens är skriva i dåtid. De är en berättelse om van Heerdens liv från det han var liten och miste sin far, vidare genom hans liv som unviersitetsproffessor i kriminilogi vidare fram till det som gjorde honom till en ond människa.

Boken har ett mysigt - lite filosofiskt språk (framför allt kapitlen som handlade om van Heerden i dåtid). Från början känns karaktärena rätt så platta men allt eftersom boken går så lär jag känna dem och även lär jag mig att känna för dem och det är precis vad en bok bör göra tycker jag. Den är lättläst och ett väldigt trevligt sällskap även om den ibland känns svart - för den utspelar sig trots allt i Sydafrika ett par år efter apartheid upphörde, men där vissa tankar finns kvar.

En mycket läsvärd bok och jag kan mycket väl tänka mig att läsa mer av Deon Meyer i framtiden. Dessutom har jag nu läst min första bok utanför min geografiska trygghetszon som var ett av mina mål för året. Och det var en positiv ny bekantskap.

1 kommentar:

  1. Deon Meyer är en favorit även hos mig och jag njuter varje gång jag läser en bok av honom.

    // Annika (http://alkb.se)

    SvaraRadera