2012-01-15

Häxor och vampyrer i en blandning just för mig

Som jag har väntat och längtat efter att få Alla själars natt av Deborah Harkness i mina händer. Har ett antal gånger letat på biblioteket men den har alltid varit utlånad. Av någon anledning har det inte blivit att jag satt upp mig i kö. Så äntligen blev den min, och absolut inte på det billigaste sätt man kan tänka sig, men ändå min. Kan tilläggas att sist jag var på biblioteket fanns den givetvis där då.Trots detta fick den stå och gotta sig några veckor i bokhyllan (kanske för att den var lite tjockare än vad jag hade väntat mig), men till slut kunde jag inte vänta längre. Med skyhöga förväntningar så började jag läsa, för vad kan vara mer lockande än en äventyrsroman med både häxor och vampyrer, som dessutom beskrivs som en blandning mellan Harry Potter och True blood (varken läst eller sett True blood så det var Harry Potter som var avgörande).

Blev jag besviken. Nej, inte det minsta. Boken levde upp till alla mina förväntningar och lite till. Är störtförälskad. Jag trollbinds av karaktärerna och trots att boken är närmare 700 sidor så är den aldrig jobbig att läsa.

Vår värld består av 4 grupper eller väsen. Det är givetvis människorna och de behöver ingen närmare förklaring. Vi är inte heller speciellt representerade i boken, mer än någon bifigur lite då och då. Sen finns det demoner. Väldigt kreativa varelser även om de är lite smått galna och flummiga ibland. Vampyrer är det enda kallblodiga väsendet. De är rovdjur och långlivade sådana. Tex är bokens huvudvampyr Matthew ca 1500 år. Men samtidigt är de väldigt intelligenta väsen som ofta hittas arbetande på sjukhus eller i forskningslaboratorium.
Det sista väsendet är häxor och bokens huvudhäxa är Diana.  Det är runt Diana och Matthew som historien kretsar. Givetvis är det svallande känslor där det inte borde vara det. Hur kan en vampyr och en häxa bli förälskade, det stirder mot alla lagar som väsendenrna hittat på. Känns det igen.

Diana vill inte vara häxa, det har hon inte velat sedan hennes föräldrar dog när hon bara var 7 år. Hon gör allt för att låtsas vara människa. Hon är forskare och en dag råkar hon beställa upp ett väldigt viktigt, förtrollat dokument på ett bibliotek i Oxford. Detta leder till en rad besynnerligheter som inleds med att hon träffar Matthew. Helt plötsligt kryllar Oxford av väsen, och alla vill de åt det mystiska dokumentet.

Som läsare kastas jag in i en rad med händelser redan från början och jag har väldigt svårt att lägga ifrån mig boken. Jag får resa runt i världen, det finns gott om omnämnande av historiska personer och platers vilket alltid är intressant.

Finns det något med boken jag inte gillar då. Ja. På något sätt har jag missat att detta bara är det ett i en planerade serie. Och att del två inte kommer ut förrän i juli. Vilken miss från min sida för jag vill ju veta fortsättningen nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar