2012-01-27

Mitt namn

Bokmalen hade en rolig fråga att besvara så här en fredag. Jag tänkte att jag skulle försöka besvara den men körde fast en aning.

I vilka böcker finns karaktärer med ditt namn? Är "du" då en av de goda eller en av de onda?

Anna är en grekisk form av hebreiska Hanna som betyder "nåd, den benådade".

Det var inte så lätt som det verkade. Anna är trots allt ett av de vanligaste namnen i världen så det borde inte vara så svårt att komma på något. Men jag kan inte påminna mig något som jag läst i den närmaste dåtiden. Det finns ju alltid Anna i Barnen i Bullerbyn. Och sen tror jag (utan att veta säkert) att Anna är ett namn som många birollar är döpta till.

Efter lite funderande och några blickar i bokhyllan trillar dock en polett ner. I Marian Keyes bok Är det någon där heter faktiskt huvudrollen Anna - Anna Walsh. Att säga om hon är ond eller god är svårt, men det lutar definitivt åt det goda hållet. Det är en otroligt vacker och sorglig bok blandad med Marian Keyes varma humor. Anna i boken har nyligen råkat ut för en fruktansvärd bilolycka och hon ligger hemma hos sina föräldrar på Irland och läker alla sår hon har tillfogat sig, både fysiska och psykiska. Hon kan inte få tag på sin man, hennes man vars död hon har förskjutit ur sitt minne. En riktig snyftare som jag varmt kan rekommendera och man känner för att gråta en skvätt.

En annan känd Anna i böckernas värld

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar