2016-12-10

New York Times "By the book" tag

Hittade en enkät hos Bokföring enligt Monika och den tänkte jag passa på att göra, för enkäter är alltid kul och alltid bra att fylla bloggen med när inspirationen kanske tryter lite i övrigt.


1. What book is on you nightstand right now?
Oj, där ligger visst en liten hög, men helt ärligt läser jag inte ur någon av dem för tillfället. Kanske för att jag inte läser för tillfället. Men i förgår läste jag faktiskt några sidor ur Tragedi i tre akter av Agatha Christie.

2. What was the last truly great book that you read?
Senaste riktigt fantastiska boken är helt klart Björnstad av Fredrik Backman. Även offer utan ansikte av Stefan Ahnhem var riktigt, riktigt bra.

3. If you could meet any writer - dead or alive - who would it be? And what would you want to know?
Jag skulle absolut vilja träffa J.K Rowling - finns liksom ingen konkurrens där. Vad jag skulle vilja veta från henne däremot har jag absolut inte en aning om. Bara tanken gör mig alldeles star struck och jag skulle förmodligen inte få ur mig ett endaste ord. Men så finns det i och för sig en död författare som jag gärna velat träffa och det är Astrid Lindgren. Henne skulle jag kanske inte vilja prata så mycket böcker med utan barn. För hennes kunskap om barn och att få vara barn måste varit enorm och jag tror vi hade kunnat ha ett trevligt samtal.

4. What books might we be suprised to find on your bookshelves?
Jag vet inte riktigt om jag är så värst förvånande i den aspekten. Det mest förvånande är kanske att där faktiskt finns lite andra böcker än bara skönlitterära. Där finns faktiskt en del faktaböcker och då främst om Egypten och mytologi. Sen ligger där faktiskt också en faktabok om Whiskey och den är den mest förvånande boken i hela huset för den tillhör maken och inte mig. Maken som är totalt illitterat. 

5. How do you organize your personal library?
Alfabetisk ordning efter författarens efternamn. Precis som på ett vanligt bibliotek med andra ord. Sen kan det ju hända att böckerna hamnar lite i oordning ibland när jag börjar bli för lat för att fixa till det. 

6. Wath book have you always meant to read and haven't gotten around to yet? Anything you feel embarresed never to have read?
Väldigt, väldigt länge har jag tänkte läsa Jerusalem av Selma Lagerlöf, eller egentligen vad som helst av författaren. Men det blir liksom aldrig av. Nu har jag hittat en liten bok med julberättelser i bokhyllan som jag kanske skulle kunna läsa i jul så jag i alla fall har läst något av henne. Vad gäller andra delen av frågan så tror jag faktiskt inte att det finns något som jag skäms över att jag inte läst. Kanske något recensionsexemplar då som jag inte riktigt hunnit med/känt för. 

7. Disappointing, overrated, just not good: what book did you feel you were supposed to like but didn't? Do you remember the last book you put down without finishing?
Jag blir sällan väldigt besviken på en bok av någon anledning. Vet inte vad det är som gör det men oftast lyckas jag liksom pricka rätt ganska så ofta. Den senaste jag kan komma på som jag verkligen trodde att jag skulle gilla men som jag mest bara tyckte var seg var Ruin and Rising av Leigh Bardugo och den läste jag i januari. Konstigt då att man kan älska nästa bok man läser av henne. Senaste boken jag inte avslutade då? Det finns en hel del böcker som har åkt tillbaka i bokhyllan den senaste tiden, inte för att jag inte tänkt avsluta dem men för att tillfället för dem varit fel. Någon bok som jag vet att jag inte kommer att avsluta var det nog däremot extremt länge sedan det hände. Theroins Sankta psyko förmodligen. 

8. What kind of stories are you drawn to? Any you clear of?
Jag dras helt klart till böcker med magiska element - helst fantasy. Jag undviker helst biografier och memoarer.

9. If you could require the president to read one book, what would it be?
Oj vad svårt. För det första så kanske frågan ska appliceras på vår statsminister men det blir ändå lika svårt. Men förmodligen skulle jag vilja leta upp någon bra barnbok som visar livet för små barn som inte har det sådär värst lätt och som visar var resurserna behöver sättas in. Om det finns någon sådan bok vet jag ärligt talat inte, men det skulle behövas. Kanske skulle behöva skriva den själv.

10. What do you plan to read next?
Jag borde verkligen se till att plocka upp De bortglömda av David Baldacci och Uppstigningens brunn av Brandon Sanderson. Två recensionsexemplar som har legat ganska så länge här hemma och väntat på att läsas.

4 kommentarer:

 1. Sankta Psyko som var så bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är säkert bra men på tok för nära min egen verklighet. Därför klarade jag inte av att läsa den. Barn som försvinner från förskolan är en av mina värsta mardrömmar.

   Radera
 2. Sankta Psyko står oläst i min hylla och väntar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror säkert att du kan gilla den, bara inte riktigt något för mig.

   Radera