2017-09-07

Barnbokstorsdag: Isporten, Andra sidan av Jonna Berggren

Det här är andra delen i serien Isprorten (vad jag tyckte om del ett kan ni läsa här) och recensionen kan därför avslöja en del vad som händer i första boken.Jamina och Milo har nu tagit sig igenom Isporten och hamnat i Islandet. Deras uppgift är att ta sig till en vulkan för att där hitta några stenar som behövs för att hålla portalen mellan världarna öppen. Men de hinner inte långt på sitt äventyr innan de stöter på problem som de måste använda allt sitt mod och ganska mycket list för att överkomma.Det här är en bok skriven för de lite yngre åldrarna och jag skulle nog vilja säga att den är perfekt när du själv börjar klara av att läsa lite längre, svårare texter. Samtidigt skulle jag vilja säga att den passar utmärkt att läsa högt precis i början av skolkarriären. För boken innehåller mycket av det ett barn vill ha (enligt min mening) i form av äventyr. Vi får möta nya spännande varelser och djur, lite magi introduceras och så finns det en hel del lättförståliga känslor och funderingar som barn hamnar i. Vad är det till exempel att vara modig.

Något som är väldigt medvetet i boken och som jag tycker är väldigt bra är det här med könsroller. Vi stöter för det första på väldigt få karaktärer av manligt kön. Det är Jamina som är den största hjälten även om hon har god hjälp av Milo. Sen är många av sidokaraktärerna tjejer eller kvinnor, vi har en drottning som styr Islandet och så vidare. Det här är verkligen en bok som behövs. Den visar på lite mera jämnställdhet och det är bra att flickor får möta sådana här böcker.

Jag gillar som ni kanske förstår det jag läser. Visst hade jag som vuxen kanske velat ha lite mera action, men jag är inte målgruppen och för barn är det alldeles lagom tror jag.

Tack Olika förlag för boken.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon & Bookoutlet.

4 kommentarer:

  1. Åh, vilken intressant bokserie! Den har jag helt missat.

    SvaraRadera
  2. Tack för tips. Det låter som det kan vara något för min dotter.

    SvaraRadera