2018-01-01

2017 i backspegeln

Så då är 2017 över. Det har varit ett helt makalöst läsår. Jag som gick ut med en förhoppning om att ändå kunna få hinna läsa en bok per vecka eftersom resten av tiden skulle gå åt att gulla med bebis insåg redan i februari att jag hade helt missbedömt hur tidsfördelningen till läsning skulle gå åt. Det visade sig att ljudböcker fungerade lugnande inte bara på en söt lite bebis, men också på hennes smått hysteriska mamma och mitt bästa beslut under året har helt klart varit att bli en trogen medlem hos Storytel.

Detta blir ganska uppenbart för mig när jag kollar på statistiken. Det visar sig att jag har läst nästan dubbelt så många ljudböcker som fysiska böcker. E-böckerna ligger fortfarande barnsligt långt efter även om jag hade fått för mig att det skulle varit några fler än de ynka 10 som jag har markerat i min läsdagbok.

I år har jag läst betydligt många fler kvinnliga författare än manliga. Jag brukar inte ha så stor koll på just den statistiken och väljer inte bok utifrån författarens kön. Har också läst hela 24 författarduos vilket var betydligt fler än jag trodde.

Detta har varit året då deckare har varit den dominerande genren. 102 deckare har det blivit och en hel del av dessa är hela serier som jag har plöjt. Bland annat har jag läst Kristina Ohlsson, Sofie Sarenbrant, Sjöwall och Wahlöö och Ann Cleeves. Säkerligen är det fler men det är dem jag kommer på sådär rätt upp och ner.
Fantasyn har i år fått stå tillbaka för deckarna vilket är lite tråkigt och jag har nu fantasyabstinens och måste åtgärda detta nu under 2018. De fantasy som i alla fall äntligen blivit lästa är A Song of Ice and Fire av George R.R Martin.

Stora delar av det som har blivit läst har kommit från min bokhylla. Det kanske låter konstigt då jag säger att jag mest har läst ljudböcker, men jag har varit duktig och valt ljudböcker som redan funnits i min bokhylla. Men 137 böcker som jag äger har blivit lästa under året och det känns jättebra.

Biblioteket har däremot inte blivit besökt sådär värst ofta och det skulle jag vilja bli bättre på igen.

Juli var det här årets solklart bästa läsmånad och jag läste hela 37 böcker under den månaden. Oktober var däremot den värsta och då blev det bara 9 böcker lästa.

Slutligen är det bara antalet lästa böcker som är kvar att redovisa och summan blev 224 stycken. Jag kan helt enkelt inte få in det i hjärnan att jag läst så mycket och inser att nästa år kommer jag inte komma i närheten av den summan. Förmodligen aldrig mer om jag ska vara helt ärlig.

Kvaliteten på böckerna återkommer jag med i ett annat inlägg.


2 kommentarer:

  1. 224 böcker är helt sjukt många och jag inser att det är ungefär där jag skulle behöva ligga för att bli av med mina hyllvärmare :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är helt ofattbart många böcker. Jag vet inte hur jag bar mig åt.

      Radera