2012-09-23

Del ett av tre

Nu är första delen ur min tre på tre utmaning hos Pocketlover utläst. Brödraskapet av Robyn Young fick inleda denna triologi.

Det är menat att William Campell ska bli riddare i Tempelherreordern på 1200-talet. Han är serivient när vi får lära känna honom och han vill gå i sin fars fotspår så han kan komma till det heliga landet för att träffa honom. Men allt går inte riktigt som han hade tänkt sig. Vänskapsband knyts och bryts, vackra flickor tittar in i berättelsen och fanatiska präster. Samtidigt pågår i Palestina ett krig. Mamluck-sultanen Baybars har gjort till sin livsuppgift att driva ut alla kristna från detta land som enligt honom enbart tillhör muslimerna.

Som ni märker har Palestinas/Israels situation inte förbättrats så där värst mycket. Man kan inte låta bli att undra om det inte ligger något ondsint i marken som drar till sig krig och elände.
Jag gillar den här boken, ganska mycket till och med. Den innehåller det mesta, både krig och kärlek. Den har fina personskildringar, även om det är många och man kan inte låta bli att känna med personer på båda sidorna. Det är inte någon person/sida som framställs som ond (nåja båda sidorna framställs som rätt onda) utan man får en inblick i hur det är både för de kristna och för mamluckerna. Och det är kanske det som är grejen. För vem har egentligen rätt att bestämma över andra människors tro och levene. I krig kan aldrig något bli rätt och vad tjänar man egentligen på det förrutom land och guld. Det är förspilland av människorliv och vilken religion, vilken gud vill egentligen det. Inte någon jag har hört talas om i alla fall.
Jag kan varmt rekommendera att läsa den här "lilla" boken. Med sina över 500 sidor tog den lång tid att läsa, men det berodde inte alls på boken (TIDEN). Jag ser med värme fram emot nästa del i triologin - Korståg - som står och väntar på mig i hyllan. Ska bara läsa lite recensions exemplar först.

2 kommentarer:

  1. Har läst denna trilogi och fullständigt älskar den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja första boken lovade verkligen mer. Tur den står här hemma i bokhyllan och väntar på mig.

      Radera