2014-04-04

Bokbloggsjerka 4-7 april

jerka11Efter en fullsmockad dag med jobb och shopping och besök i metropolen Växjö är jag äntligen hemma och ska ta och varva ner. Jag börjar med att besvara veckans fråga i jerkan hos Annika.

Hur ser din syn på deckargenren ut och hur ställer du dig till dåligt korrekturlästa böcker? 

Jag kan inte påstå att jag tänker på något annorlunda sätt vare sig det gäller en deckare eller någon annan typ av skönlitterär bok (möjligtvis med undantag av fantasy). Förr om åren läste jag vansinnig mycket deckare, nästan enbart och tyckte mycket om det. Nu är jag inne i en period då jag inte läser fullt så mycket deckare. Vad detta beror på kan jag inte säga.
Visst är många deckare en aning stereotypa, men det tycker jag andra genre också är. Sen kan det ju vara så att i en del fall den stereotypa deckarkaraktären kanske inte är en sådan karaktär man faller handlöst för, målas många gånger inte upp på ett speciellt trevligt sätt, till exempel kan den medelålders mannen som dricker en aning för mycket, lyssnar på opera och väger ett antal kilo för mycket nämnas.
Så finns det ju pusseldeckare också och det är något jag verkligen kan längta efter ibland. Agatha Christie och Maria Lang är den perfekta deckarläsningen för mig. Och deckare som utspelar sig i historisk miljö går också ofta hem.

Vad gäller det där med korrekturlästa böcker så vill jag givetvis ha en så "perfekt" bok som möjligt. Jag stör mig inte så mycket på stavfel som jag stör mig på knasig meningsbyggnad. Det är fruktansvärt irriterande. Däremot brukar jag lägga det bakom mig och fortsätta läsa. Det har hittills inte hänt att jag lagt ifrån mig en bok för att den har varit för dåligt korrekturläst.

Så finns det en sak jag stör mig vansinnigt på i böcker, det kan vara i deckare, det kan ses som ett korrekturfel eller vad ni vill, men skriver man en bok så ska en sak få sitt rätta namn. Det finns inget som heter dagis, det heter förskola. Inte skriver man folkskolan eller realskolan om skolan så varför ska man benämna förskolan med något det inte heter. Det spelar ingen roll att många använder det i dagligt tal, benämns det inte rätt i det skrivna ordet hur ska då folk kunna lära sig rätt.

Nog svamlat och en trevlig helg till alla läsare.

16 kommentarer:

  1. Pusseldeckare är mysigt och så får man ju känna sig lite smart om man lyckas lista ut gåtan :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det där med att känna sig smart gör ju absolut ingenting. Tyvärr är jag inte så logisk som Poirot och miss Marple så jag lyckas sällan lösa gåtan. Men lika glad är jag för det...

      Radera
  2. Ja håller med faktafel i böcker stör mig mer, som fel namn på en yrkestitel.Mycket värre en ett simpelt stavfel.
    Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Betydligt värre. Sakfel och faktafel stör mig. Stavfel känns mer mänskligt och mycket lättare att missa.

      Radera
  3. Pusseldeckare är riktigt mysiga deckare :)

    SvaraRadera
  4. Är också förtjust i Agatha Christie. Kanske ska ta och läsa en av henne snart? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag påbörjade en i går kväll som jag är väldigt sugen på att krypa ner i sängen med just nu. Men det lär det tyvärr inte bli.

      Radera
  5. Gud vad glad jag blev, studsade i soffan av barnslig glädje. Jag tjatar på folk att det heter FÖRSKOLA!! Men en del envisas med dagis, suck. Det ordet blundar jag för när jag läser något riktigt bra, tyvärr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stör mig något grymt. Framför allt i barnböcker där det är vanligt förekommande. Som väl är så går det lätt att ändra ordet när man själv läser för barnen så i alla fall de lär sig säga rätt.

      Radera
  6. Själv gick jag i lekskola när jag var liten :) Jag förstår vad du menar, om det är en yrkestitel jag har koll på så reagerar jag när den är felaktig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man författat en bok eller ännu värre en artikel, bör man ha klart för sig vissa grundläggande fakta, faktas om faktiskt inte ens krävs att man slår upp den i en faktabok. I övrigt har jag inget behov att leka ordpolis. Det tar för mycket energi. Men som sagt...

      Radera
  7. Att jag gillar, eller åtminstone kan relatera till, huvudpersonen är viktigt för mig och några av de överviktiga kriminalarna faller platt för mig. Med Sten Wall (Björn Hellberg) som ett lysande undantag - han gillar jag verkligen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hellberg har jag faktiskt inte läst något av men det kanske är läge att göra det snart.

      Radera
  8. Deckare/Kriminalromaner är en livslång kärlek för mig, sen jag läste min första Agatha Christie för en evighet sen. Oavsett genre är dålig korrekturläsning ett otyg som kan förstöra hela läsglädjen trots en bra intrig! Jag har inte läst "50 nyanser av..." men bläddrade i en kollegas bok, och på bara några sidor var det flera stavfel, syftningsfel och grammatiska fel. Jag hade aldrig klarat att läsa en sån bok!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej håller med om att det blir fruktansvärt jobbigt när det blir för mycket fel.

      Radera