2012-08-20

Agent 007 med rätt att döda


1997 gjordes en studie av James Bond i det engelska magasinet Men's Health och om han verkligen lever för alltid. Resultatet blev att antingen borde han vara död eller döende, paranoid, impotent och alkoholiserad.
Enligt en psykologisk profil som gjordes så borde Bond vara känslomässigt hämmad psykopat som lider av posttraumatisk stress. Den dagliga alkoholkonsumtionen har medfört att han inte längre klarar av att sköta sitt jobb. Spriten lär också ha lett till häftiga lynnesutbrott och ett krympande könsorgan. Alkoholen har dessutom skadat hans lever så att den inte klarar av att bryta ner östrogenet och som en följd av detta har Bond börjat få bröst och är impotent.
Hans sexuella utsvävningar har också ökat risken att han lider av en mängd könssjukdomar.
Hämtat ur Dubbelsidiga dassboken


Trots allt detta kan jag inte låta bli att älska min 007, med Sean Connery och Daniel Craig i spetsen över Bond- skådespelare. Jag har också köpt in många av de gamla böckerna i otroligt fina omslag. Tyvärr har jag inte hunnit läsa dessa, men jag kommer att hinna - tro mig.
Många vet väl att författaren till allas vår Bond är Ian Flemming, men jag fick en chock för ett tag sedan när jag satt och bläddrade bland alla böcker på Book Depository och fick se att det kommit en ny James Bond-bok, Carte Blanche, och denna gången var Jeffery Deaver författare - en författare jag läst mycket av. Klick, klick och sen låg den hemma i brevlådan.

Handlingen är enkelt. James Bond - agent i Brittiska rikets tjänst - ska rädda världen. Eller i alla fall 1000-tals människor som kommer att dö på fredag -  bara fem dagar bort. Räddningsaktionen går från Serbien till London till Syd Afrika och allt i ett typiskt James Bond-tempo.

Nu är ju frågorna? Lyckas Deaver med att återberätta en legend? Vad tyckte jag om boken?

Jag kan säga att visst lyckas Deaver med att skriva om Bond och han lyckas med konststycket att göra honom mer mänsklig samtidigt som han fortfarande får vara Bond. Visst dricker han något varje dag och visst slår han sig i slang med vackra kvinnor, men han blir inte riktigt en lika stor mansgris som man kan uppleva honom i filmerna ibland. Och han är inte ofelbar utan kan faktiskt missa ett skott.
Däremot upplever jag boken som relativt svår - i alla fall i början. Läste den på engelska och den innehåller en hel del svåra ord och en mängd förkortningar. Till och med så många förkortningar så att det finns ett uppslags i slutet med vad alla förkortningar betyder - men det läser i alla fall inte jag. Det var till och med ett tag så jag funderade på att lägga undan boken. Tillslut är jag glad att jag inte gjorde det - för det blev trots allt en riktigt bra läsupplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar