2013-03-18

Tematrio - Saint Patrick

I går var det Saint Patrick's Day och det är en stor dag på Irland och det vill Lyran fira lite genom att vi ska berätta om tre böcker som är skrivna av Irländska författare. Och tre stycken hittade jag även om en är lite halvfusk. Hade jag letat lite hade jag förmodligen hittat 3 äkta irländska författare eftersom Irland är ett land jag gärna läser om och dit jag gärna skulle vilja åka någon gång i framtiden.

1. Marian Keyes är en av mina favoritförfattare och hon var också den första jag kom att tänka på. Det är svårt att bara välja en av hennes böcker men favoriten måste nog ändå vara Är det någon där? som jag älskade. Fantastisk bok som jag blev väldigt överaskad av.

2. John Boynes författarskap stiftade jag bekantskap med förra året då jag läste Myteriet på Bounty. En bok som jag gillade. Funderar på att läsa något mer av Boyne i framtiden.

3. Nu kommer halvfusket. Ian Sansom är författare som har skrivit böckerna om Israel Armstrong, den något klumpige, självcentrerade bokbussbiblotikarien ur Fallet med de försvunna böckerna (älskar titlen). Nu är det ju så att böckerna utspelar sig på och Sansom bor på Nordirland och Nordirland tillhör ju egentligen Storbrittanien och jag är inte helt säker på att de där firar Saint Patrick's Day. Det heter ju i alla fall något med Irland.

10 kommentarer:

 1. Det var väl jättebra, gillar också Marian Keyes.
  Hur är det att lyssna på Invandrarna, tyckte rösten var jobbig
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det funkar att lyssna på Invandrarna. Jag har en väldigt gammal inspelning så det är inte säkert att det är samma röst, så det kan vara därför.
   Marian Keyes är en toppenförfattare tycker jag och jag har läst det mesta av henne.

   Radera
 2. Fast jag tänkte på irländska författare som både från Nordirland och Irland. Inte är det fusk på det sättet. I så fall har jag fuskat på två den här gången;-)
  Enligt wikipedia så firar de även på Nordirland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vara ju skönt att veta att jag inte fuskat.

   Radera
 3. Du anar inte vilken kontroversiell kommentar du just gjorde. Det där med Nordirland och Irland är fortfarande väldigt känsligt för många, och beroende på vem du frågar så är svaret lika olika som självklart hur man ska räkna i denna fråga. Men när det gäller Paddy's Day så firas den ju av människor med (och utan för den delen) över stora delar av världen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är mycket som händer där som man inte riktigt vet något om. Lägger hur som helst inga värderingar i det jag har skrivit. Är inte tillräckligt insatt i det hela.

   Radera
 4. Min tematrio kommer ikväll när jag kommit hem från jobbet och Marian Keyes är helt klart med på den. Jag blev också helt överrumplad av Är det någon där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marian Keyes är en sådan där favorit som måste inhandlas. Och Är det någon där är en riktig höjadare.

   Radera
 5. Marian Keyes har jag inte läst på flera år. Kommer inte ihåg böckerna så väl, annat än att jag gillade dem :)

  /C.R.M. Nilsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl så med vissa tyoer av böcker kan jag tänka mig. Chick lit har ju en förmåga att beröra liknande ämnen allihopa och kan därför vara lätta att blanda ihop har jag en känsla av.

   Radera