2014-04-21

Femton frågor

Idag har jag blivit taggad hos Vargnatts bokhylla och jag tänkte att jag skulle försöka ge mig på att svara på dessa femton frågor.

1. När började du att läsa?
Jag har faktiskt inget exakt minne av när jag började läsa. Jag antar att det var någon gång i 7 års åldern när jag började skolan. Däremot har jag massor av minnen av högläsning, både mamma och pappa har under hela min uppväxt läst högt för mig. Allt från pekböcker till kapitelböcker. Ett av de tidigare minnena av min egen läsning måste nog vara Kitty-böckerna som jag slukade i mängder. Men då var jag säkert i 10-års åldern.

2. Vilken är din favorit genre?
Jag kan inte säga att jag har en genre som är min favorit. Det skiftar hela tiden otroligt mycket. För några år sedan hade jag svarat deckare, innan det kärleksromaner. Just nu kanske det lutar mot fantasy trots att jag läser på tok för lite av den genren. Även historiska romaner av olika slag är en riktig favorit för tillfället. För mig är det viktigt att blanda min läsning annars blir jag lätt lite uttråkad.

3. Var brukar du köpa dina böcker?
Överallt och ingenstans ungefär. Jag köper otroligt mycket böcker på loppis, tyvärr blir det sällan att jag läser just de böckerna av någon outgrundlig anledning. Men eftersom böckerna är så otroligt billiga försvarar jag mig själv med att jag kanske kommer läsa dem någon gång, för jag är ju faktiskt sugen på den. Sen köper jag en del böcker på nätet, både adlibris, bokus och boodepository. Sen är det ju aldrig fel när man hittar böcker i mammas och pappas förråd. Det händer ganska ofta.

4. Går du till något bibliotek och lånar böcker?
Ja periodvis lånar jag massor av böcker på biblioteket. Men återigen, jag lånar mer än vad jag läser, tyvärr. Det måste vara någon sjukdom det där...

5. Har du någon speciell plats där du läser?
Ja för det mesta läser jag helst i min fåtölj inne i mitt bibliotek. Där sitter jag bra med en skön fotpall som jag använder flitigt och jag har tillgång till alla mina böcker, bra lyse, möjlighet att tända en brasa på vintern och allmänt en mysig miljö. Där läser jag bäst och där sitter jag mest.

6. Vilken är din favoritbok?
Om jag måste välja en så väljer jag En serie och det är givetvis Harry Potter. Men det finns så mycket bra litteratur så det är svårt att välja någon enstaka. Dessutom tror jag inte att jag kommer svara samma sak om 10 år. Men Harry kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta.

7. Vem är din favoritförfattare?
Klarar helt enkelt inte av att enbart svara ett namn här, men Rowling finns med, Backman, Baldacci och givetvis Evanovich.

8. Har du en bokblogg där du recenserar böcker?
Absolut. Bloggen heter Fantastiska berättelser, ni kanske har läst en recension där någon gång.

9. Hur länge har du bloggar på din bokblogg?
Sedan i november 2011.

10. Läser du någon annan bokblogg/bokbloggar?
Jag läser massor av bokbloggar varje dag.

11. Inspireras du att skriva egna berättelser när du läser böcker?
Visst gör jag det och det hade varit jätteroligt att få ner all fantasi som jag faktiskt äger till en färdig berättelse, men tyvärr är jag inte tillräckligt motiverad till att sätta mig ner för att skriva. Jag saknar en viktig egenskap som jag antar att man behöver som författare, tålamod.

12. Hur lång tid tar det för dig att läsa ut en bok?
Här finns det helt enkelt inte ett svar. Det kan variera något helt otroligt. Under de bästa förhållanden; tid, bra bok, lätt språk, ostördhet så kan jag läsa ut en bok på runt 400-500 sidor på en dag. Så ser det tyvärr inte ut så ofta. Men i ett genomsnitt tror jag att jag ligger på 2 böcker/vecka.

13. Lyssnar du på musik när du läser?
Nej det kan jag inte påstå att jag gör. Någon enstaka gång kan jag få för mig att ha klassisk musik i gång men det är definitivt ett undantag.

14. Brukar du lyssna på ljudböcker?
Ja det gör jag definitivt - i stort sett varje dag, åtminstone en liten stund. Det är perfekt när man gör tråkiga saker som att laga mat, städa, motionera, vika tvätt eller när jag sitter och pysslar. Livet hade varit tråkigt utan ljudböcker.

15. Vilken bok läser du just nu och vad tycker du om den?
Just nu läser jag Wolf Hall av Hillary Mantel och är kommen ungefär halvvägs. Jag gillar den hittills även om den är mycket speciell, då framför allt i sitt språk som känns som om det faktiskt är skrivet på 1500-talet. Det är en sådan bok som kommer ta lång tid att läsa ut men som förmodligen kommer vara värd varenda minut när den väl är avklarad.

Så var det där med att skicka vidare frågorna till någon annan. Denna gången skickar jag den till Bella på Bellas Bok, Linda på Nakit och Anna A på Annas bokbord.

3 kommentarer: