2015-07-21

3 x Poirot av Agatha ChristieMord klockan fem

På ett studenthem i London börjar saker att försvinna. Det är väldigt märkliga saker, som ett läppstift, ett stetoskop, och en sönderklippt ryggsäck. Hercule Poirot får höra talas om det via sin sekreterare som är syster med föreståndarinnan på studenthemmet. Poirot anar oråd och ber dem att tillkalla polisen. Men det slutar inte väl för en av studentskorna.

3 anledningar till varför Mord klockan fem är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Detta är en ganska lågmäld historia där Poirot inte på något sätt är med i händelsernas centrum hela tiden. Vi får istället följa mrs Hubbard (föreståndarinnan) ganska mycket och det ger läsaren en inblick på hemmet.

2. Den här boken är skriven på 50-talet. Och det märks på språket vilket inte är helt politiskt korrekt i dagens samhälle. Det förekommer många nationaliteter i boken och dessa beskrivs och benämns inte på fullt korrekta sätt. Man får helt enkelt ta boken för vad den är och jubla över att det faktiskt har hänt en hel del saker sedan 50-talet.

3. Jag gillar som vanligt miljöerna i Christies böcker. Intressant att få en inblick i studenternas liv och hur relationerna mellan pojkar och flickor såg ut.

Mord klockan fem får 3/5 i betyg av mig.

ABC-morden

Hercule Poirot får en dag ett brev som berättar att på ett visst datum kommer det att ske ett mord i en staden Andover. Detta är upptakten på en rad mord som har det gemensamt att de alla föregås av ett brev och att de följer ett mönster med ABC. Detta är inte ett lätt mord för Poirot då han inte kan se motivet bakom morden.

3 anledningar till varför ABC-morden är värd att krypa upp fåtöljen med:

1. Det är något visst med psykologin bakom seriemord. Jag låter helt klart morbid i mitt påstående men just den här tanken om vad det är som lockar mördaren är intressant.

2. Hastings är berättare i den här boken och jag gillar Hastings. Jag tycker om hans godmodighet och hur han faktiskt blir lite känslosam vilket sällan Poirot själv blir.

3. Lösningen på den här gåtan tyckte jag i alla fall var riktigt bra.

ABC-morden får 4/5 i betyg av mig

Mysteriet på Blå tåget

En rik kvinna blir mördad på det Blå tåget på dess väg mellan London och Nice. Först verkar det vara ett vanligt rånmord för det saknas några väldigt berömda ädelstenar. Men när det visar sig att även kvinnans man befinner sig på tåget, mannen som kvinnan hotar att skilja sig från så blir det hela lite mer komplicerad. Det finns också en annan man med i kulissen, den berömde greven de la Roche som är en riktig kvinnotjusare av det lite mer lömska slaget.

3 anledningar till varför Mysteriet på Blå tåget är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Nu kan vi skiva upp franska Rivieran på listan över ställen jag väldigt gärna skulle vilja resa till. Egentligen beskrivs kanske inte miljöerna jättemycket men jag vill åka dit ändå,

2. Agatha Christie tyckte nog mycket om att åka tåg, i alla fall verkar de utmärkta att spinna en mordhistoria kring. Jag gillar att åka tåg så då måste det här helt enkelt passa mig.

3. Jag gillar att St Marys Mead är med på ett hörn i den här boken. I vanliga fall är det ju miss Marple som huserar där men denna gången får vi komma dit och hälsa på ändå.

Mysteriet på Blå tåget får 4/5 i betyg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar