2015-07-16

Den lilla flickan som svalde ett moln lika stort som Eiffeltornet av Romain PuértolasDet här är en roman om en hemsk sjukdom som har drabbat en liten marockansk flicka. Det är också en berättelse om hennes nya mamma som gör allt för att ta sig till sin lilla dödssjuka flicka. Providence är mamman som är på väg till Marocko för att hämta hem Zahera samma dag som en isländsk vulkan bestämmer sig för att spruta ut ett stort askmoln. Inga flygplan kan därför lyfta. Providence ser ingen annan nöd än att lära sig flyga. Allt för kärlekens skull.


Den lilla flickan som svalde ett moln lika stort som Eiffeltornet

Det här är rätt igenom en helknäpp liten berättelse. Tokigheterna avlöser varandra i en flygande fart. Själva grundidén är ju totalknäpp ändå från början liksom. Visst alla har vi väl någon gång önskat att vi ska kunna lära oss flyga (och då menar jag liksom med imaginära vingar, inte i ett plan) men att det här verkar som om Providence faktiskt lär sig att flyga. Men precis som med Berättelsen om Fakiren som är Puértolas andra bok och som jag läste för ett år sedan så finns där ett djup i berättelsen. Där finns kärleken och medmänskligheten och vad man faktiskt inte gör för dem man tycker om.
Tyvärr tycker jag dock att boken kanske blir lite för tokig och knäpp. Det är liksom lite av en balansgång det där med hur mycket man kan tokigheter man kan trycka in på en enda sida. Ibland blir det lite för mycket och det gör att jag har svårt att ta berättelsen på allvar.

3 anledningar till varför Den lilla flickan... är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Vi börjar från slutet, för det är nämligen riktigt, riktigt bra tycker jag.

2. Zahera är en skön liten flicka, som trots livets svårigheter ser saker från den ljusa sidan. Hoppfull!

3. Alla liknelser som dras. Vissa är nämligen väldigt bra, medan det finns de som inte är fullt så bra. Men hur Zaheras sjukdom, som går ut på att hon har väldigt mycket slem i sina lungor, beskrivs som om hon har svalt ett elakt moln, lika stort som Eiffeltornet är faktiskt ganska så klockren tycker jag.

Den lilla flickan... får 3+/5  i betyg av mig.

Andra böcker av författaren är Den fantastiska berättelsen om Fakiren som fastande i ett IKEA-skåp. Titlar som lockar kan ju definitivt författaren komma på.

Tack Wahlström & Widstrand för boken.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar