2015-09-17

Kvinnoalfabetet: bokstaven E och F

Glömde helt bort att jag skulle skriva om kvinnor förra veckan. Så därför tänker jag denna veckan försöka få med både bokstaven E och F. Nu ska jag bara se om jag kan komma på några bra svar. Fler kvinnor hittar ni som vanligt hos Linda på enligt O.

Skärmklipp 2015-09-10 13.17.13

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på bokstaven E.
Janet Evanovich har bland annat skrivit böckerna om Stephanie Plum. Ni vet den där serien som handlar om en Bounty Hunter (kommer inte på svenska namnet) som inte direkt alltid har det så lätt på sitt jobb. Det är exploderade bilar, en side-kick som är något utöver det vanliga, kakor och ett par sexiga killar. Men framför allt är det hysteriskt roligt. Hittills finns det 22 böcker i serien och jag har någon kvar att läsa. Fast hon har skrivit andra böcker än just den serien också. Och de är också vansinnigt roliga.

2. Lyft fram ett kulturellt verk på E. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum och gärna en kvinna som har skapat verket.
Jane Eyre börjar kanske inte på E rent tekniskt men visst är det Eyre som sticker fram lite mer än det intetsägande Jane. Och vilken bok det är. Jag skulle förmodligen klassa den som min favoritbok, i alla fall min favoritklassiker. Har läst den många gånger och tänker läsa den många gånger i framtiden. Sen finns den ju som film också.

3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på E vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Eva Cassidy är en sångare med en fantastisk röst som berör mig varje gång jag sätter på något av henne. Tyvärr har hon varit död i ganska så många år men hennes musik lever kvar.

4. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på E som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna.
Elsa Beskow får bli mitt svar här och ja, jag vet att hon är författare men det är inte för hennes fantastiska böcker jag nämner henne här. Det är konstnärsskapet. Som jag älskar alla hennes bilder och det kanske ni har sätt om ni kollat in på bloggen någon gång. För mig handlar de om barndom och fantasi och de är underbara. Att de har kommit som porslin har ju inte gjort mig någonting. Just nu sitter jag till exempel och dricker te ur mitt senaste tillskott, Tant Brun. Jag har inte många muggar kvar nu att köpa.

Skärmklipp 2015-09-17 12.53.05

1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på bokstaven F.
Favorit är kanske att ta i i det här läget för jag har vansinnigt svårt att komma på någon författare över huvud taget med bokstaven F. Men tillslut efter att ha gått igenom min läsdagbok så kan jag i alla fall hitta en kvinnlig författare där jag tyckte mycket om den bok jag läst och ser fram emot att läsa del två som står i min bokhylla. Författaren heter Lyndsay Faye och har skrivit deckare som handlar om New Yorks första poliskår. Första boken heter New Yorks gudar och är riktigt bra. Del två heter Tiga är guld och den ska jag försöka bli färdig att läsa någon gång.

2. Lyft fram ett kulturellt verk på F. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum och gärna en kvinna som har skapat verket.
Flashdance är väl lite dansfilmen som kommer i skymundan då Dirty Dancing och Grease tar mycket fokus. Men det är en bra film och en kvinna/tjej som så gärna vill få dansa. Istället tvingas hon jobba som svetsare, vilket kanske är raka motsatsen till en graciös dansare. Riktigt bra film i alla fall som det var väldigt länge sedan jag såg.

3. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilken kvinna med för- eller efternamn på F vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Gills en karaktär i en tv-serier. Det tänker jag att det får göra då fantasin och hjärnan inte tar mig så mycket längre idag. Men Fran i tv-serien Nanny är ju helt klart en favorit hos mig. Om hon är speciellt kulturell kan ju ifrågasättas, likaså om hon är en sådär värst bra kvinnlig förebild i alla lägen, men det struntar jag i. Jag tycker om henne ändå.

4. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på F som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna.
Fredrika Bremer får det nog bli på den här punkten. Hon är ju definitivt en kvinna som har satt sina spår i kvinnans värld. Det under en tid då kvinnor inte hade mycket att säga till om. Heja henne...19 kommentarer:

 1. bra svar på både E och F! Fredrika Bremer hade jag också med och på samma plats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade otroligt svårt att komma på personer på F men känner ändå att jag blev nöjd tillslut.

   Radera
 2. Flashdance, hur kunde jag inte tänka på den. Footloose dök upp i huvudet, men den har ju inte en kvinnlig huvudperson. Fran i Nanny tänkte jag också på :)

  SvaraRadera
 3. Fran är kanske inte kulturell men hon sticker i alla fall ut ordentligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör hon definitivt och lagom underhållande är hon också...

   Radera
 4. Fin blandning på E och F! Lyndsay Faye hade jag också med. Tyckte mycket om New Yorks gudar och Tiga är guld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste se till att läsa Tiga är guld snart,

   Radera
 5. Gillar också din blandning! Eva Cassidy fick en plats även hos mig - den rösten :-)

  SvaraRadera
 6. Nanny Fran har till och med jag sett på tv.

  SvaraRadera
 7. Flashdance - bra val! Elsa Beskow tänkte jag på men glömde av sen. Många bra val!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elsa Beskow är en riktig favorit hos mig och att jag höll på att glömma henne skäms jag nästan för, men det är sant.

   Radera
 8. Fina namn på båda bokstäverna tycker jag! "Jane Eyre" är en favorit även hos mig :)

  SvaraRadera
 9. Jag valde mellan Flashdance och Fame ;-)

  SvaraRadera