2017-07-16

Mid year freak out tag

#educating yourself means you know that there is almost something new to learn #school #student

Den här tagen har sett snurra runt på olika booktube-kanaler och tyckte att den kunde vara lite rolig att översätta till svenska och sedan göra själv. Nu har det visserligen gått lite mer än halva året, men inte så pass mycket så det känns som om det är för sent. Så här kommer min utvärdering av 2017 års första halva.

1. Bästa boken du läst hittills under 2017?
Det får nog lite otippat bli Trollkarlen från Oz av L. Frank Baum. Tokälskade denna klassiska barnbok så mycket.

2. Bästa uppföljaren du läst hittills under 2017?
Uppstigningens brunn av Brandon Sanderson skulle kunnat sno den där allra bästaplatsen men nu får den nöja sig med att vara bästa uppföljaren. Jag längtar i alla fall vansinnigt mycket efter tredje delen.

3. En nyutgiven bok du ännu inte läst men gärna vill läsa?
Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson vill jag så himla gärna läsa. Förväntningarna är höga, men är lite rädd för att jag ska bli besviken för att den kan omöjligt vara lika bra som Jag heter inte Miriam.
Måste också nämna en engelsk titel i form av The Inexplicable Logic of My Life av Benjamin Alire Sáenz då Aristotle and Dante är en av de absolut bästa böckerna jag läst i hela mitt liv.

4. Mest efterlängtade utgivningen under andra halvan av året?
Solklart svar - Vi mot er av Fredrik Backman. Say no more!

5. Största besvikelsen?
Att jag inte alls är så värst förstjust i Jo Nesbøs böcker om Harry Hole trots att jag försöker läsa dem alla för att komma ikapp med serien. De är okej, men jag trodde verkligen att jag skulle älska dem.

6. Största överraskningen?
Dehlis vackraste händer av Mikael Bergstrand. Jag har så länge tvekat för att plocka upp denna bok. Så länge..... Men nu är den äntligen läst, den och andra delen Dimma över Darjeeling, och det är helt klart fantastiskt bra böcker.

7. Ny favoritförfattare?
Det skulle nog faktiskt kunna vara Mikael Bergstrand.

8. Nyaste fiktiva förälskelsen?
Tyvärr ingen. Har helt enkelt inte läst så många böcker där det har funnits trevliga kandidater för posten.

9. Nyaste favoritkaraktär?
Jag tycker så otroligt mycket om Emelie i Per Anders Fogelströms böcker. Hon är en sådan där otroligt trovärdig karaktär som helt enkelt är genomsnäll utan att för den sakens skull vara mesig. Jag hade väldigt gärna velat ha henne till farmor eller något.

10. En bok som fick dig att gråta?
Jag tror faktiskt inte att jag har gråtit till någon bok i år. Jag är inte jätteblödig över lag och dessutom har jag lyssnat på mycket ljudböcker och då blir jag oftast inte riktigt lika känslosam. Men det var inte långt borta när jag läste Du. Dikter för nyfödingar av Stina Wirsén som är så otroligt vacker.

11. Bok som du blev glad av?
Konstigt val här men Quidittch through the ages blev jag väldigt glad av att läsa. Det var som att få gnutta lite till in Harry Potters underbara värld.

12. Bok till film. Vilken är den bästa du har sett/läst i år?
Nu blir det lite omvänd ordning men i år har jag läst ikapp Sagan om is och eld av George R.R Martin och tv-serien är onekligen så grymt snyggt gjord och följer faktiskt böckerna hyfsat bra i alla fall.

13. Favoritrecension du skrivit i år.
Inte en susning. Brukar inte riktigt tänka så utan jag hoppas snarare att alla recensioner jag skriver ska locka i alla fall någon att plocka upp boken jag skrivit om, eller i alla fall förstå mina synpunkter om det är en bok jag inte tyckt så mycket om.

14. Vackraste boken du köpt/fått i år?
Tiden är inte än av Elin Broady. Omslagsmässigt är den svåröverträffad. Mitt i prick enligt min mening.

15. Vilka böcker måste du ha läst innan året är slut?
Först och främst mina recensionsexemplar, men sen vill jag väldigt gärna ha läst Vända hem Yaa Gyasi och Strange the Dreamer av Laini Taylor.


2 kommentarer:

 1. Jag längtar också som en tok efter den tredje (och sista?) delen i Mistborn-serien! Vi mot er är helt klart min mest efterlängtade bok under årets andra halva, den och den sjätte boken i Throne of glass.
  Game of thrones-serien är ju så sjukt bra gjord men har inte läst serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Throne of Glass måste jag erkänna att jag längtar lite efter också, trots att jag har femte boken kvar att läsa. Men det hade varit skönt att kunna plöja två böcker i ett med den serien tycker jag.
   Game of Thrones rekommenderar jag dig att faktiskt läsa. Mycket stämmer ihop med tv-serien men tillför ändå lite. Däremot är det faktiskt bra att ha sett före läsandet.

   Radera