2018-01-03

2017 års topplista

Under 2017 läste jag grymt många böcker vilket jag skrev om tidigare. Däremot, trots mängden är jag lite besviken på kvaliteten. Visst har jag läst många bra böcker men det är bara ett fåtal som varit sådär riktigt riktigt bra så de stannar i minnet. Det beror förmodligen på att min koncentration på framför allt det jag lyssnat till varit ganska så bristande bitvis av förklarliga själ. Inte heller de fysiska böckerna har fått odelad uppmärksamhet då liten ännu inte sover ordentlig på kvällarna utan jag får i genomsnitt bara en halvtimmes läsning åt gången och hinner med andra ord aldrig riktigt fastna och få läsro.

Men nu skulle jag inte gnälla utan servera er de bra böckerna istället. Jag valde att begränsa min topplista till 12 böcker. Kunde haft med några fler, men jag tror inte att jag hade kunnat plocka bort något. Ska man vara helt ärlig så innehåller listan fler än 12 punkter men det är några serier som jag helt enkelt inte bara kunde ta med en bok från.

Uppstigningens brunn av Brandon Sanderson
En riktigt bra serie med komplex politik, minnesvärda karaktärer som är lätta att tycka om, spännande och välgenomtänkt magi och ett slut som definitivt kräver en snar fortsättning. Nu hoppas jag verkligen att den tredje boken snart kommer ut på svenska.

Trollkarlen från Oz av L. Frank Baum
Varför har jag inte läst denna bedårande berättelse tidigare. Ett varmare budskap och en skönare historia har jag sällan läst. Jag blev totalt överraskad av berättelsen och lovar att den kommer att läsas om i framtiden och även Elin kommer att få höra den när hon blir lagom gammal.

Pojken i randig pyjamas av John Boyne
En bok om förintelsens fasor som på något sätt lyckas berättas med värme och om hur barn trots allt är barn. Underbar bok som definitivt fick mig att gråta.

Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones
Om byggandet av en katedral i Barcelona och framför allt en berättelse om en av alla de människor som bygget påverkar på så många olika sätt genom ett helt liv. Falcones kan det där med att berätta om ett människoliv.

Brev till en nybliven förälder av Chimamanda Ngozi Adichie
En liten kort bok som verkligen fick mig att tänka till om hur jag skulle vilja uppfostra min dotter och hur jag önskade att världen hade sätt ut.

Minns du den stad och efterföljande böcker av Per Anders Fogelström
Äntligen har jag läst ut Staden-serien och det är nästan lite tomt nu när jag inte har dessa som sällskap längre. Däremot kan jag lite ångra att jag inte läste dem i fysiska böcker, för jag tror jag hade fått ut ännu mera av min läsupplevelse då. Och då är det ändå böcker som fått 5 i betyg.

Dehlis vackraste händer, Dimma över Darjeeling och Gurun från Pomonadalen av Mikael Bergstrand
Har under året läst alla tre böckerna i serien och så som jag gillar dem. Helt fantastiska böcker med så mycket värme och humor.

Heroine av Mons Kallentoft och Markus Lutteman
Ytterligare en bok om Zack som håller allra högsta kvalitet. Här handlar det om hur utsatt människor i miljonprogrammen tillslut säger i från i form av upplopp.

Du. Dikter för nyfödingar av Stina Wirsén
Ja, vad ska man säga om denna söta lilla bok. Den förstod mig helt och hållet just nu. Mer kan jag väl egentligen inte säga. För övrigt är boken precis det den utger sig att vara i titeln.

En väktares bekännelser och Visheten vaknar av Elin Säfström
Vättar och troll och älvor och alla möjliga sorters väsen i Stockholm och en ung tjej som ska hålla koll på dem. I Lööve it!

Vi mot er av Fredrik Backman
Såklart! Ingen lista utan en Fredrik Backman-bok. Fortsättningen på Björnstad är faktiskt precis lika bra och jag skrattar och gråter om vart annat. Men mest gråt i den här tror jag...

The Hate U Give av Angie Thomas
En bok som redan under första kapitlet slog mig hårt i magen och sen satt den där klumpen kvar rätt igenom hela läsningen. Men samtidigt så är boken full av värme, vänskap och framför allt kärleken mellan föräldrar och barn. Åh, vad jag älskade...

Så det är mina bästa böcker från 2017. Jag kan inte säga att det är någon speciell ordning bland dem möjligtvis med undantag av slutet. De två sista böckerna är förmodligen de absolut allra bästa.

Bildresultat för uppstigningens brunnBildresultat för trollkarlen från oz bokBildresultat för pojken i randig pyjamasBildresultat för katedralen vid havetBildresultat för brev till nybliven förälderBildresultat för minns du den stadBildresultat för delhis vackraste händerBildresultat för heroine mons kallentoftBildresultat för du. dikter för nyfödingarBildresultat för en väktares bekännelserBildresultat för vi mot erBildresultat för the hate u give svenska

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar