2015-04-10

Bokbloggsjerka 10-13 april

jerka11Så var det dags för bokbloggsjerka igen med Annika. Denna veckan är det långt ifrån en lätt fråga hon ställer och jag får helt enkelt gissa och spekulera. Med andra ord - ta inte mina svar för något annat än just det.

Varför är det nästan bara kvinnor som bokbloggar?

Jag tror att över lag så är det fler kvinnor än män som bloggar - och då inte bara inom bokbloggar. Jag tror helt enkelt att kvinnor och män använder internet till vitt skilda saker. Sen tror jag också att fler kvinnor än män läser i en större utsträckning. Om man kollar på de båda polerna så blir svaret egentligen lösningen ganska så enkel. Kvinnor läser och bloggar till skillnad från män och därför blir det helt enkelt så att fler kvinnor bokbloggar. Dessutom tror jag att kvinnor över lag är lite mer socialiserade, kräver en gemenskap, gruppdjur eller vad ni vill kalla det - därför känner de ett behov av att samtala kring sina intressen. Men det här sista är en vild gissning.

Lite mer om det här intressanta ämnet kan man bland annat läsa om här och här.

22 kommentarer:

 1. Ser at vi tenker ganske likt her, vi kjenner behov for å formidle og diskutere. Menn har kanskje ikke det samme behovet, og når kvinner generelt sett leser mer enn menn er det vel naturlig at det blir flest kvinnelige bloggere. Spennende jerka, har fått mange aha-opplevelser i dag :) Hilsen Anette :)

  www.anettesbokboble.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Håller med dig om att det är en väldigt spännande frågeställning som ger en hel del tankar.

   Radera
 2. Om 10% av kvinnorna som läser även bloggar, så kanske förhållandet är samma bland männen? Fast är det verkligen så få män som läser böcker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror absolut inte att det är få män som läser, men jag tror inte män har samma behov av att diskutera det de läser. Sen tror jag också att män läser annorlunda mot vad vi kvinnor gör, mer tidskrifter till exempel och kanske även mer faktaböcker. Men som sagt, jag spekulerar mest.

   Radera
 3. Jag tror du har rätt i dina funderingar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det med, även om jag inte kan veta. I alla fall en intressant frågeställning.

   Radera
 4. Intressant svar som jag håller med om. Jag var inne och nosade lite på det i mitt svar med. Två intressanta artiklar som jag sparat för att läsa mer noggrant, tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte med att jag skulle läsa dem lite mera noggrant, hann bara ögna lite innan. Jag tycker i alla fall att det är en väldigt intressant fråga.

   Radera
 5. Håller med om att kvinnor nog är mer sociala kring sina intressen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är i alla fall den känslan jag har.

   Radera
 6. Intressanta funderingar :)

  SvaraRadera
 7. En god vild gissning skulle jag påstå. Kvinnor är som jag ser det mer sociala varelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag faktiskt med att de är i grunden. Män och kvinnor är olika - så enkelt är det.

   Radera
 8. Så kan det mycket väl vara!

  SvaraRadera
 9. Det där med grupptänkandet kan nog vara riktigt. Kvinnor tycker om att analysera och kan inte nöja sig med att det är bra. Men det handlar nog också om vad man talar om när man träffas. Om ni kvinnor träffar andra kvinnor kan ni säkert berätta om en bok ni just har läst. Men om jag sitter och tar en pilsner med några karlar och frågar dem om de läst några bra romaner nyligen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det visar lite på vad status på att läsa ligger. Hos kvinnor är förmodligen statusen högre gentemot hos männen. Det är egentligen väldigt tråkigt att det ska vara så. Jag tror att det gör att kanske färre män väljer att läsa.

   Radera
 10. men eftersom det är flera kvinnor som läser blir det ju lågstatus. se bara vilka som arbetar inom lågavlönade yrken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tyvärr blir det nog så hur hemskt det än låter. Samtidigt visar forskning på att högutbildade läser mer än lågutbildade så då går ekvationen inte riktigt ihop.

   Radera
 11. Jag hade inte tänkt på att kvinnor överlag bloggar mer men det kanske är sant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det är så, eller så är det bara jag som följer bloggar som är kvinnodominerade.

   Radera