2015-04-20

Ms Marvel #1 av Wilson Alphona

Kamala vet inte riktigt hur hon ska passa in. Inte nog med att hon är tonåring, hon är muslim i New Jersey och det gör faktiskt inte det hela speciellt mycket lättare. Och som om inte vore nog - det verkar inte bättre än att hon dessutom har fått superkrafter av ingen annan än hennes idol Capten Marvel. Hur ska hon få till det, ska hon våga berätta för någon och hur ska hon handskas med sin väldigt irriterade mamma.

Ms. Marvel 1

Jag är gift med en Marvel nörd. Marvelfilmer och serier går varma här hemma på tv'n och vi har väggar som pryds av affischer på alla dessa hjältar. Så det är inte konstigt att man blir lite smittad. Så pass att när jag såg att det kom ut ett nytt seriealbum om den ny superhjälte (nåja, hon är väl inte helt ny) så blev jag helt klart så pass nyfiken så att jag köpte hem albumet trots att jag i vanliga fall inte läser speciellt mycket serietidningar.
Det står på omslaget av albumet att "This may be the most important comic published in 2014" och jag kan förstå varför det står med. För det här är absolut väldigt mycket mer än en berättelse om en superhjälte. Det handlar så otroligt mycket om att växa upp och våga stå för vem man är. Det är inte helt lätt att passa in när man är tonåring och Kamala som tidigare har varit den väldigt "duktiga" flickan börjar helt plötsligt göra revolt. Det blir både roligt och djupt och det tillför väldigt mycket till läsningen. Jag personligen kan ju tycka att det faktiskt är sådant här som man ibland behöver trycka i unga tjejers händer för att de ska få läsa om att få sticka ut och att våga vara sig själv. Serietidningar är ju kanske absolut inte det jag tänker på i första hand när jag "god" litteratur - men den här är helt klart det.
Som ni kanske kan förstå så är jag väldigt såld vad det gäller det här seriealbumet och framför allt vår nya superhjälte. Maken pratade något om att även denna skulle bli film (det blir ju alla Marvelhjältar för tillfället) och jag hoppas verkligen att han har rätt. För då ska i alla fall jag hänga på dörrarna på biografen för att se filmen. Sen ska jag definitivt ta och läsa fortsättningen i serieformat.

3 anledningar till varför MS Marvel är värd att krypa upp i soffan med:

1. Kamalas resa genom boken, hur hon faktiskt växer.

2. Det är ett seriealbum och det är klart att i en recension av ett sådant måste bilderna nämnas någon stans. Jag gillar Marvels sätt att illustrera och den här är inget undantag. Det är fina bilder i färg som känns ungdomligt och fräscht.

3. Jag gillar Kamalas familj. Den är långt ifrån perfekt utan den är som vilken familj som helst. Ja, de muslimska influenserna sticker igenom, men det är ju bara som sig bör. Istället visas en kärleksfull familj som ger Kamala precis den typ av problem en tonårstjej kan räkna med.

Ms Marvel får 4+/5 i betyg av mig.

Del två (utgiven) och del tre (ännu ej utgiven) ser ut så här:

Ms. Marvel 2Ms. Marvel 3

Albumet går att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar