2016-06-14

Resor i kulturen: En enkät

Old Street Signs

Den här veckan handlar det om att resa på Kulturkollo. Och idag har Linda satt ihop en liten enkät som man får svara på och sådant gillar ju jag.

Vilken bok om en eller flera resor tycker du mycket om?
Jag har lite svårt att komma på någon bok som direkt handlar om resor, i alla fall tills jag går lite utan för ramarna och kopplar bort bil, tåg, flyg och istället tänker på att resa som i att gå och då blir för mig det självklara svaret Sagan om Ringen (eller vad den nu heter i modern översättning). Här är det ju verkligen en resa både mot tiden och mot det okända och även en inre resa för ett flertal karaktärer. Jag är så sugen på omläsning snart.

Road movies är en egen genre. Vilken är din favorit och varför?
Det är nu väldigt, väldigt länge sedan jag såg Thelma och Louise och helt ärligt kommer jag inte ihåg massor av storyn. Men det jag kommer ihåg är två kvinnor som växer in i sig själva och gör något helt sinnessjukt. Och sen så går det inte att glömma bort en väldigt ung och snygg Brad Pitt också.

I veckans inledningsinlägg skrev jag om hur Williw Nelsons On the road again fastnat i mitt huvud. Vilken låt om att resa sjunger du gärna med i?
Vet inte alls. Så länge skutan kan gå kanske...???

Inre resor är också resor. Presentera ett verk som beskriver en inre resa.
Francesca av Melina Marchetta handlar väl delvis om en inre resa då Francensca ska lära sig att helt plötsligt leva i en helt ny familjesituation när hennes mamma blir psykiskt sjuk. Väldigt bra bok.

Vilken plats/miljö läser du helst om eller ser filmer från?
För något år sedan hade jag solklart svarat engelska landsbygden eller Irland. Men jag har lite skiftat perspektiv och älskar helt enkelt att läsa om småstäder och riktigt stora turiststäder (kontraster jag vet). Kanske har det att göra med att jag så gärna vill ut och resa och se städer och hur människor lever sina liv där. Svenska fjällen lockar också mycket till läsning. Vad gäller film har jag inte några egentliga preferenser som jag kan komma på.

Vilka platser eller miljöer gillar du inte att läsa om eller se filmer från?
Nästan svårare för här är det mycket storyn som spelar roll. Men dystopiska miljöer är inte riktigt min grej.

Har du gjort några resor inspirerade av ett eller flera kulturella verk? Berätta!
Nej inte direkt. När vi åkte för London för många år sedan kan dock kanske säga att familjen var lite kulturellt inspirerade då vi dels åkte dit för att se Phantom of the Opera och ännu mera för att jag tvingade min familj till British Museum för jag ville se egyptiska artefakter eftersom jag hade läst berättelsen om Ramses II av Christian Jacq. Egentligen är det dock ett litet fusksvar.

Vilken kulturell resa drömmer du om att göra?
Antingen London eller Florida (helst Florida) och få uppleva Hogwarts. Det vill jag så väldigt, väldigt gärna göra. Men det lär få dröja, kanske när man har barn som är stora så de också vill uppleva det....

10 kommentarer:

 1. Skulle gärna åka till Hogwards! En tur till London kanske?

  SvaraRadera
 2. Marchettas bok låter intressant. Kanske något för hösten.

  Florida är för varmt för mitt nordiska blod. Fast det finns ju saker som drar. Kennedy Space Center t.ex. Japp, historienörd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marchettas bok tycker jag absolut att du ska spana in. Jag tyckte väldigt mycket om den. Och på tal om Florida. Jag hade också kunnat tänka mig att där är för varmt för mitt nordiska blod om jag inte haft den enorma oturen att uppleva 7 plusgrader i just Florida i januari när vi var där på besök. Inget tropiskt klimat det inte.

   Radera
 3. Jag har lite samma "problem" med Thelma och Louise, kommer bara ihåg små brottsstycken. Brad Pitt förresten, var han med där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte jag minns fel är det Pitts första film och han möter dem på något motell om jag inte minns helt fel. Men jag kan kanske blanda ihop det.

   Radera
 4. Francesca var riktigt bra!

  Och jag minns inte heller så mycket av Thelma och Louise, förutom slutet då som ju fastnar ganska lätt :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det slutet fastar absolut ganska lätt. Svårt att inte komma ihåg det helt enkelt.

   Radera
 5. dystopiska mioljöer är inte riktigt min grej heller!

  SvaraRadera