2017-02-05

En smakebit på søndag:Jerusalem


Plötsligt händer det som det så vackert heter. I flera år har jag sagt att jag ska läsa något av Selma Lagerlöf och då företrädes vis Jerusalem eftersom den har stått och samlat damm i säkert tio år här hemma och överlevt alla rensningar som hyllan fått utstå. Så igår slog jag äntligen slag i saken och började lyssna och efter närmare 200 sidor gillar jag. Denna söndag kommer därför min smakbit från Jerusalem, sida 106.

Den natten, då ungdomen dansade hos Stark Ingmar, var Halvor borta, och Karin Ingmarsdotter låg ensam i lillkammaren, Mitt i natten hade hon en svår dröm. Hon drömde, att Eljas levde och att han höll ett stort dryckesgille. Hon hörde honom från storstugan, där han klingade med glas och gapskrattade och sjöng dryckesvisor.
Hon tyckte, att han och hans kamrater ställde till allt värre och värre oväsen, och tillslut lät det, som om de skulle slå sönder både bänkar och bord. Härvis blev hon så förfärad, att hon vaknade.
Men fastän Karin var vaken, fortfor larmet omkring henne. Marken skalv, fönsterna riste, tegelpannor foro av taken, det gamla päronträden vid gaveln piskade huset med sina styva grenar.
Det var, som om det vore morgonen till den yttersta dagen.

Är ni sugna på fler smakbitar från andra böcker tycker jag att ni tar och tittar in hos Mari på Flukten fra virkeligheten.

20 kommentarer:

 1. Tack för smakebiten, den har jag ännu inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är så lycklig att jag äntligen har påbörjat den. Är nyfiken på vad jag kommer att tycka.

   Radera
 2. Tack för smakbiten. Den här rankar jag bland de bästa böcker jag läst. Fast tekniskt sett läste jag den inte. Min pappa läste den högt för mig :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem som läser för vem spelar ju noll roll egentligen i det stora hela. Många gånger är det kanske just den där känslan av gemenskap som gör att man rankar en bok så högt. Men det låter i alla fall bra att du tycker så mycket om den. Än så länge tycker jag om den.

   Radera
 3. Jerusalem tyckte jag mycket om men jag har nog tyckt om allt jag läst av Selma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än så länge gillar jag och det bådar gott inför läsandet av resten av författarskapet. För det känns lite obligatoriskt att ha läst något av Selma i alla fall.

   Radera
 4. Jag har läst på tok för lite Selma i mitt liv, speciellt med tanke på att jag faktiskt har gillat det jag har läst. Jag har vissa funderingar på de där nyutgåvorna, tror de hade gjort sig bra i min hylla :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De där nyutgåvorna får väldigt gärna hitta hem till mig också. Så himla fina.

   Radera
 5. den kunde en gott läsa om. tack för smakebiten och påminnelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tolkar jag som att du tycker den är bra och det i sin tur låter lovande.

   Radera
 6. Tack för smakbiten. Läste denna som ung, men har alldeles glömt bort handlingen. Borde läsa om den någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handlingen i form av frigörelse från svenska kyrkan och den tro man har haft i flera hundra år är något som är väldigt intressant tycker jag. Intressant period i den svenska historien.

   Radera
 7. Jeg har lest Gøsta Berlings saga av Lagerløf, og kjenner gjen henne i smakebiten din. Jeg har også lyst til å lese Jerusalem, og får se om jeg klarer å gjøre det før det har gått ti år :-) Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går säkert bra att läsa. Alltid värt ett försök i alla fall.

   Radera
 8. Den boken vill jag verkligen läsa, och ännu fler av Selma Lagerlöf faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill också läsa mera efter denna. Det känner jag redan.

   Radera
 9. Selma Lagerlöf var det länge sen jag läste något av. Vill gärna läsa fler böcker av henne, frågan är bara när.... tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där när frågan känner jag igen. För många böcker - för lite tid.

   Radera
 10. Jag måste helt enkelt läsa mer Lagerlöf. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste också läsa mer efter den här känner jag för jag är positivt överraskad.

   Radera