2017-02-24

Bokbloggsjerka 24-27 februari

Jag har nu snott åt mig lite egentid för första gången den här veckan känns det som. Både maken och dottern ligger på övervåningen och sover och då tänkte jag passa på att blogga ikapp lite. Kanske hinner jag till och med skriva någon recension.
Först ut får i alla fall jerkan bli. Den här veckan undrar Annika:

Jag kan inte gå in på en bokhandel utan att köpa böcker som jag känner ett absolut tvång att äga just där och då. Jag utgår ifrån att alla känner igen sig (eller har jag fel?), var tror du att detta tvång/denna impuls bottnar i?

Jaha, det där känner jag definitivt igen, även om det inte alltid är just böcker som måste inhandlas. Det kan vara kläder eller godsaker eller loppisdukar eller vad ni vill. Jag har helt enkelt svårt att låta bli att handla. Och vad bristen på impulskontroll beror på har jag absolut ingen aning om. Förmodligen så beror det på konsumtionssamhället i stort som vi lever i. Vi möts omedvetet hela tiden av så mycket input som skriker åt oss, köp detta eller detta så blir du en lyckligare människa. Det är reklam, det är rabatter, det är f*n och hans moster. Och det är ju så vansinnigt fel. För visst hade jag egentligen varit lyckligare om jag hade kunnat spara de där 200 kronorna som boken/tröjan/duken kostade och samlat ihop till en resa eller en annan upplevelse. Men man kan ju i alla fall konstatera att marknadsförare av olika produkter borde få väldigt bra betalt eftersom de får alla oss andra att göra av med våra pengar.

22 kommentarer:

 1. Jag har ju i stort sett inga laster kvar efter jag slutade röka, så man kan väl säga att jag lägger pengarna på böcker nu i stället för cigaretter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och det är ju verkligen bättre att lägga dem på böcker. Tummen upp....

   Radera
 2. Jag har helt enkelt blivit tvingade till att lära mig att prioritera bort vissa saker för att ha råd med det som är viktig. Men emellanåt kan jag bli lite extra köpsugen, speciellt på loppmarknader =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle verkligen bli bättre på att prioritera. Det kanske man kan lära sig nu när budgeten är lite mindre.
   Loppisar är ju i alla fall bra på det sättet att det blir billigare än originalpris. Plus att det är hållbarare för naturen och man får en mer egen stil.

   Radera
 3. idag har jag faktiskt passerat ett reautbud utan att handla något. hittade två böcker som jag tummade på en stund, men jag lade dem faktiskt tillbaka. så ibland tänker jag till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jobbat. Jag har faktiskt inte köpt en endaste bok till mig själv. Men å andra sidan har jag köpt massor till dottern så det är lite tveksamt om jag verkligen har varit duktig. Jag har i alla fall inte ökat på min oläst-hög.

   Radera
 4. Just böcker tycker jag är den mildare formen av last ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo till viss del, tills det inte finns någon plats att placera dem längre. För mig handlar det egentligen inte så mycket om lasten som att nyttan av att spendera pengar. Hade kunnat vara trevlig att någon gång gå lite plus i slutet av månaden istället för att bar köpa saker som man kanske inte behöver.

   Radera
 5. Håller med Lotten, böcker är ändå en ganska acceptabel last, om man läser böckerna (eller ger bort dem till någon annan som läser dem). Jag har faktiskt inte lockats att köpa en enda bok på rean i år, jag har så många böcker som ligger här och väntar som jag är mer sugen på att läsa just nu. Men i bloggen visar jag en bild på mitt rekordinköp på det årets bokrea... :o

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det en acceptabel last, men jag har många gånger köpt mängder med böcker som jag sedan valt att sortera undan. Så även om det är en acceptabel last, så är det ändå en last. För jag hade lika gärna kunnat låna böckerna på biblioteket, med tanke på att jag ändå inte läste dem.

   Radera
 6. Jag känner som ovan nämnda att böcker är lite mer okej och det är i stort sett det enda som jag har släppt efter lite med och skaffat mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menar inte på något sätt att det inte är okej. Min synpunkt är dock att jag kanske måste tänka efter två gånger innan jag verkligen köper. För måste jag ha just den boken just nu. Finns det risk att jag blir utan böcker om jag inte köper denna. Men visst köper jag ändå. Jag är makalöst dåligt på att kontrollera mitt köptvång.

   Radera
 7. Att impulsköpa böcker känns ändå rätt okej. Speciellt när jag lyckats dra ner rejält på sådana impulsköp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men drar du ner på dem så är det ju ändå inte impulsköp på samma sätt. Då klarar du ju av att begränsa dig.

   Radera
 8. Jag tycker att böcker är en last som jag klarar av. Det fanns en tid då jag både rökte och åt kilovis med godis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böcker är på alla sätt en positiv last, det tycker jag också. Och så mycket bättre än både godis och cigaretter.

   Radera
 9. Jag har inte ont av att få med mig några böcker hem.

  SvaraRadera
 10. Jag har blivit bättre på att undvika impulsköp med åren men billiga böcker har jag alltid haft svårt att motstå.

  SvaraRadera
 11. Jag har blivit bättre på att undvika impulsköp med åren men billiga böcker har jag alltid haft svårt att motstå.

  SvaraRadera
 12. Jag är inte så svår på att shoppa annars, men böcker (och god mat) har en särställning.

  SvaraRadera
 13. Jag har inga andra intressen som kostar något men jag har väldigt svårt att lägga pengar på något till mig själv. Det är något jag försöker bli bättre på!

  SvaraRadera
 14. De flesta av mina böcker köper jag på secondhand eller loppis och då är kostnaden så låg att jag känner att jag kan unna mig det nöjet.

  SvaraRadera