2013-09-27

Reading habits tag

Jag har blivit taggad av Lena från Mest Lenas Godsaker (tack så mycket) och vill givetvis göra den här tagen.

1. Har du en speciell plats hemma där du brukar läsa?
Svar ja. Jag har min fula men underbara fåtölj men en fantastisk fotpall till. Tyvärr tycker ju också katten om den som jag skrev om här och därför har jag lite svårt att sitta i den just nu. Det finns inget bättre ställe att läsa.

2. Bokmärke eller random pappersbit?
Bokmärke till 90%. Men ibland hamnar ju man i den dumma situationen att man börjar läsa en bok och för tillfället inte kan hitta alla sina fina bokmärken. Då kommer nödlösningarna i form av påsklämmor, gummiband, tv-dosa, klädprislappar. Allt fungerar - nåja, allt som inte är större än boken.

3. Kan du sluta läsa närsomhelst eller måste du sluta efter ett kapitel eller ett visst antal sidor?
Det beror lite på. Måste jag bara lite akut gå på toaletten mitt i läsningen kan jag sluta lite var som, bara jag vet att inom 10 minuter är jag tillbaka vid min bok igen. Däremot när jag ska lägga ifrån mig boken för en lite längre stund måste jag läsa klart kapitlet. Det är nog därför jag alltid bläddrar och kollar hur långt kapitlet är innan jag börjar läsa det.

4. Äter du eller dricker du något när du läser?
Dricker gör jag alltid - för det mesta te men även vatten då och då. Periodvis har jag också ett stort behov av att äta samtidigt. En skål popcorn, lite kex eller frukt fungerar utmärkt som tilltugg.

5. Brukar du lyssna på musik eller ha på TV'n när du läser?
Nej det brukar jag inte. I alla fall inte när jag är hemma själv. Däremot är det rätt skönt att höra sambon i andra sidan av huset när han tittar på TV och skrattar och svär för sig själv. Det är avkopplande.

6. En bok i taget eller flera samtidigt?
Har alltid minst två böcker igång samtidigt. En ljudbok och en att läsa. Ibland händer det dock att jag kan ha svårt att komma in i någon ny bok efter att ha avslutat en riktigt bra. Då händer det att det blir både 3 och 4 böcker påbörjade. Men när jag fastnar för en så brukar det vara den som tar upp min tid.

7. Läser du hemma eller överallt?
Jag läser nästan uteslutande hemma. Har svårt att läsa på rasten på jobbet (koncentrationsgrej tror jag), så har därför sällan en bok med mig. Kan heller inte läsa de får gånger jag åker tåg eller buss eftersom min mage inte tycker om det. Men lyssna, det kan jag göra nästan överallt.

8. Läser du högt eller tyst i huvudet?
Jag är alldeles knäpptyst när jag läser. Möjligtvis när man kommer till något nytt väldigt svårt ord/namn att jag uttalar det lite halvhögt för mig själv. Sen läser jag i och för sig ganska mycket högt för barnen på jobbet.

9. Hoppar du fram i boken eller hoppar du över stycken?
I en skönlitterär bok skulle det aldrig falla mig in att hoppa över stycken. Förord räknas inte i det här fallet.

10. Bryta rygg eller inte?
Nix! Nej! Avskyr att bryta ryggar. Det gör ont i mig. Ännu värre är det med inbundna böcker. The dustjacket (vad heter det på svenska) får inte bli skadat. Lånar jag ut en bok lämnar jag många gånger ut boken utan det.

11. Skiver du i böcker?
Skönlitterära böcker - skulle aldrig få för mig. I facklitteratur däremot händer det att jag både skriver och stryker under. Det blir ett sätt att minnas.

12. Vilka taggar du?
Jag har faktiskt inte en aning om vem som gjort den här taggen och därför lämnar jag det fritt. Gör DU den gärna.

2 kommentarer: