2013-11-19

Tematrio - Elisabeth

Jaha då var det Elisabeth dagen i år igen. Det gör mig absolut ingenting för det betyder att jag tillsammans med 203459 andra kvinnor i Sverige har namnsdag idag. (Jag är inte döpt med två speciellt ovanliga namn.)
Lyran vill i sin tematrio denna veckan att vi: Berätta om tre böcker skrivna av eller innehållande en Elisabeth (smeknamn och annan stavning godkännes så klart! Om ni är trötta på namnet Elisabeth kan ni gärna använda ert eget namn i stället!)

1. Elizabeth Bennet är givetvis den första som trillar in i mitt huvud. Fördomsfulla Elizabeth från Stolhet och fördom. Ett av Jane Austens mest kända verk.

2. Austen har också skrivit om en annan Elizabeth. Denna gången är det Anne Elliots syster i Övertalning. Denna Elizabeth är en allt annat än trevlig karaktär. Lägger alldeles för stor vikt vid sin titel och vid sin skönhet.

3. I Sylvia Days nya bok Drama heter den kvinnliga huvudkaraktären Elizabeth. Jag kan inte nämna så mycket om denna boken eftersom jag inte hunnit läsa den än. Men snart så och då lovar jag att det kommer en recension här på bloggen.

12 kommentarer:

 1. Hör också till skaran av Elisabet, Anna Kerstin Elisabet, så två namn gemensamt här :) Hade glömt att Austen hade en till Elizabeth, håller på att läsa om allihop som ljudböcker just nu och Persuasion ligger faktiskt näst i kön.

  SvaraRadera
 2. Har inte läst någon av dessa Elisabeth! Stolthet och fördom är dock en bok som jag länge tänkt läsa, hoppas det blir av ganska snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då hoppas jag på att du får en trevlig läsupplevelse med Stolthet och fördom.

   Radera
 3. Har läst både Stolthet och fördom och nyversionen Stolthet och fördom och zombier. Måste erkänna att jag tyckte bäst om den senare. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där med zombier lär jag dock aldrig läsa. Inte alls min typ av litteratur - inbillar jag mig i alla fall.

   Radera
 4. Jag tyckte att Drama var den svagaste av de tre historiska romanerna av Sylvia Day som Bookmaerk gett ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara läst Synda än så länge men de båda andra står och väntar på att bli lästa. Det borde kunna passa mig.

   Radera
 5. Jag börjar nästan tro att namnet Elisabeth bara finns på karaktärer i en typ av böcker som jag inte läser ;) Verkar väldigt underligt det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog onekligen ett vanligt namn i klassiker. Men sen tror jag säkert man har stött på det någon gång som någon bi-karaktär som man helt enkelt glömmer bort. Det är trots allt ett av Sveriges vanligaste tjejnamn.

   Radera
 6. Grattis! Gillar Miss Bennet och Stolthet och fördom, men hade nästan lika svårt för Persuasion som för den gnälliga systern...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag störde mig mest på den gnälliga systern och inte så mycket på boken.

   Radera