2017-03-17

Helgfrågan v 11


Jag passar på att svara på veckans Helgfråga också när jag ändå är i farten. Den här veckan undrar Mia:

Vad tror du omslaget har för betydelse när man köper en bok?

Nu kan jag ju egentligen bara svara för mig själv, men jag tror att omslaget har en väldigt stor betydelse. Jag lockas nästan uteslutande av böcker som har ett tilltalande omslag, i alla fall så länge det rör sig om en för mig ny författare. Jag är helt enkelt ytlig på det sättet och kanske missar jag massor med spännande litteratur genom att göra så. Men omslaget är det första du möter. och därför är det viktigt.

Mia ger exempel på två omslag och undrar vilket av dem som lockar mest. Och nu kanske ni får se en liten sämre sida av mig men jag kan ärligt säga att jag förmodligen inte kommer läsa någon av dessa böcker för det är för mig två väldigt icke-lockande omslag. Inte det minsta. Det vänstra är lite, lite bättre, kanske på grund av de där skuggorna som kommer och berättar något som jag inte vet vad det är. Men annars så tycker jag mest det är intetsägande.


Jag lockas däremot av omslag med snygg grafik, spännande font, något väldigt annorlunda, skissartat eller vintage/retro. Tecknade omslag går nästan alltid före fotografier (förutom ovannämnda då, kanske för att jag inte heller lockas av färgvalet). Det är svårt att säga precis vad jag gillar men när jag ser det så vet jag... Så varför inte några exempel från min bokhylla...

Bildresultat för begravd jätteBildresultat för barfotadrottningenNevernightMordet på Orientexpressen


22 kommentarer:

 1. Omslagen på påverkar mig bara i valet om jag ska lyfta upp den och kolla vad den handlar om. Sedan bryr jag mig inte längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men å andra sidan hade du - inte jag i alla fall - inte plockat upp en bok med fult omslag och därför kanske inte köpt en bok som lockar dig. Så omslaget är ju verkligen det där första intrycket.

   Radera
 2. Omslagen kan verkligen fungera som lockmedel för mig om jag tex är på biblioteket. Men sedan avgör själva handlingen, genre och ibland också författare om jag väljer att läsa. Så visst är det viktigt med ett fint omslag men inte avgörande, för mig i alla fall =) De nya omslagen på Agatha Christie är jag så förtjust i, här spelar det också lite in att de är så snyggt formgivna även på insidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Christie-omslagen är verkligen fantastiska, både invändigt och utvändigt.

   Radera
 3. Innehållet är ju viktigast, men är omslagen fina så är det naturligtvis ett plus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är innehållet viktigast, men utan omslaget hade jag förmodligen inte lockats att läsa boken. Så därför är det ju verkligen ett plus.

   Radera
 4. Omslagen påverkar, åtminstone så att de drar intresset till sig så att man ger böckerna en chans och läser baksidestexten. Omslaget till Mordet på Orientexpressen är helt i min smak, jag har insett att jag gillar de där retroomslagen väldigt mycket, men de måste matcha innehållet förstås, annars blir det en besvikelse. Jag fick precis hem En sax i hjärtat med retroomslag, den är sååå snygg med bland annat en hundtandsmönstrad bokrygg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis så menar jag också. Tyvärr ger jag inte en ful bok en chans...
   Just Christie- omslaget är verkligen min smak också. Retro är snyggt... Jag har sett En sax i hjärtat och håller med om att omslaget är väldigt snyggt. Tyvärr har jag dock inte kollat närmare på det.

   Radera
 5. Håller med om att det var några snygga omslag där, men läsa böckerna har jag ändå inga planer på ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lockas helt klart av att läsa när det är ett snyggt omslag. 3 av böckerna hade jag förmodligen inte ens tittat åt om inte omslaget lockat mig och då har jag älskat två av dem. Den tredje har jag tyvärr inte hunnit läsa. Christie är det lite en annan femma med, henne läser jag allt av och det är bara ett plus att omslaget är snyggt.

   Radera
 6. Det var fina omslagsexempel du hade! Jag bryr mig inte så jättemycket om omslaget, men om en bok har ett fint omslag så blir jag ju mer intresserad av att plocka upp den.

  SvaraRadera
 7. Ishiguros bok är verkligen fin! Den vill jag läsa men inte pga omslaget utan för att jag gillar just den författares böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack vare omslaget så läste jag honom och kan nu tänka mig att läsa mer av honom. Annars hade det förmodligen aldrig blivit av.

   Radera
 8. Fina omslag du har valt. Särskilt Christie och Ishiguro. Jag gillar också sådana stilistiska omslag. Just Ishiguro måste jag erkänna att jag spanat på pga omslaget ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ishiguros omslag kan vara bland det vackraste som gjort. Innehållet är som tur väl är också bra....

   Radera
 9. Bookmarks Christie serie är så himla fina. Barfotadrottningen köpte jag på bokrea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Christie omslag är jättefina tycker jag och det kan vara så att jag råkar äga allihopa. Barfotadrottningen är jättebra så jag hoppas du tycker om den.

   Radera
 10. Jag lockas också av fina omslag. Men känner mig lurad när utsidan inte speglar insidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lurad har man ju absolut blivit några gånger.

   Radera