2017-03-22

Veckoutmaning: Personer, saker & händelser som förändrade världen

Bildresultat för förändring

Jag har lite tid över och tänkte jag skulle försöka ge mig på att svar på några av frågorna i veckans utmaning på Kulturkollo. Jag gör det lätt för mig och skriver korta svar till de frågor jag vill svara på.

Berätta om en verklig person som förändrat världen och/eller är en viktig förebild för dig.
Förändra världen tror jag inte att en enda människa kan göra själv, men vara med och påverka den i positiv mening genom att öppna ögonen hos oss andra, det är det några stycken som har gjort. Först och främst måste jag nämna Astrid Lindgren. Vad hon har gjort för människans förståelse av barn är otroligt viktig och för det kommer hon alltid vara en hjälte i mina ögon.
En annan person som jag mer fått upp ögonen för under senare tid är Clara Lidström som driver bloggen Underbara Clara. Där inne händer det mycket grejer allt från bakning till loppisbesök men det som inspirerar är hennes arbete som världsförälder och för det arbete hon driver för att Yawama of Sweden. Ibland är det inte så mycket som krävs, men att våga ta ställning är viktigt.

Berätta om en karaktär i en bok, film eller tv-serie som förändrat ditt liv, eller "bara" sitt eget.
Jag får väl ta och säga Harry Potter för det var faktiskt tack vara denna underbara bokserie som jag mer fick upp ögonen för fantasy och att läsa fantasy har faktiskt gjort att jag lite vågat komma ut ur garderoben som den nörd jag är och det är ju himla skönt. Man måste helt enkelt inte vara som alla andra, det är okej ändå....

Välj en uppfinning som du inte kan leva utan och/eller något du önskar skulle uppfinnas.
Alltså, med risk för att vara tråkig, den person som uppfann smartphonen var ju ganska bra. För helt ärligt klarar jag mig inte speciellt bra utan den. Jag vill inte att det ska vara så, men så är det.

Berätta om en historisk händelse som du tycker är viktig och /eller en historisk tid som fascinerar dig.
Alltså bara en... Jag är ju lite av en historienörd och älskar det mesta inom detta område. Men lite extra tycker jag nog trots allt om antikens Grekland eller Romarriket. Riktigt gammal historia med andra ord. För helt ärligt så kom de på ganska så många bra saker redan då som vi har nytta av än i dag. Till exempel demokrati och avloppssystem.

Hur skull just du vilja förändra världen? Eller gör du det kanske redan?
Jag önskar jag gjorde något för att göra världen till en bättre plats men tyvärr räcker sällan energin till för annat än gnat och tjat. Men jag tror ändå att jag är med och försöker göra framtiden lite bättre genom att i tidig ålder lära barn vad som är viktigt, kärlek, tillit, trygghet, demokrati, omsorg, gemenskap, allas lika värde. Ja helt enkelt är det så att förskolan är en otroligt viktig plats för nästa generation.

Vad vill du absolut inte förändra? Finns det kanske någon förändring du helst skulle vilja sudda ut?
Jag skulle ju gärna sudda ut det där valresultatet i det stora landet i väst. Väldigt gärna faktistk. Jag skulle vilja att människor faktiskt lärde sig av sin historia. Det finns gott om sådana världsförändringar som faktiskt skulle må bra av att suddas ut. Men i mitt eget liv vill jag inte sudda ut absolut något. Trots sömnlöshet och livegenskap så är livet som småbarnsförälder det absolut bästa och jag skulle inte vilja förändra någonting.


2 kommentarer:

  1. Tänk om man fick sudda bort Trump, det vore skönt. Demokrati är förvisso inget jag skulle vilja vara utan, men ibland bli det inte så bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det sorgliga är att vi människor inte har kommit längre och väljer att blinda för historien. Nej Trump hade vi verkligen gärna kunnat vara utan.

      Radera