2017-05-08

Det hänger en ängel ensam i skogen av Samuel BjørkDet hänger en mördad flicka i skogen. Hon är 6 år gammal och ska snart börja skolan. På sig har hon en klänning av dockmodell, hon har en skolväska och ett hopprep. Det värsta är att hon har siffran ett inristad på en nagel, nummer ett som den första i en serie.
De som kopplas in på fallet är den före detta specialenheten med Holger Munch och Mia Krüger i spetsen. Båda dessa poliser med en hel del i bagaget som inte underlättar utredningen alla gånger.

29557926

Det här gillar jag. Det är helt klart något lite speciellt med norska deckare och den här är definitivt en av de bättre jag läst på senaste tiden. Framför allt gillar jag att det känns som om jag kastas in i en verklighet som redan existerar, Mia och Holger har sedan långt tidigare varit ett team och längs med berättelsens gång får vi lära känna deras tidigare fall och vedermödor. Det känns som om detta skulle kunna vara en senare bok i en serie, men det är första boken. Författaren har gjort det där som jag tycker allra bäst om, han har tagit sin läsare på allvar och utgår från att jag kan hänga med trots att han kastar mig in i en ny verklighet.

Själva utredningen är spännande, har en mängd trådar och vi får följa en mängd spännande karaktärer medans de försöker hitta mördaren och förhindra fler mord. Det pratas om en seriemördare och om det verkligen kan finnas i lilla Norge (har ni hört den hypotesen förut i böcker?).

Boken har också ett sidospår som egentligen inte tillför massor till handlingen. Medans jag läste funderade jag en hel del på varför det överhuvud taget fanns med i boken. Jag kan ha en viss förståelse för det, men samtidigt hade boken kunnat vara ganska så mycket tunnar utan det. Men samtidigt är sidospåret i sig också spännande och det är nästan så jag hoppas att nästa bok berör det. För det finns en bok till på svenska och den heter Ugglan dödar bara om natten och den har åkt upp ganska så högt på vill läsa nu listan. Så kanske ser ni en recension av den också inom en snar framtid - eller kanske inte. Listan är ju som bekant lång.

Det hänger en ängel ensam i skogen får 4/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar