2016-08-30

Världen efter av Susan Ee

OBS! Det här är en recension på andra boken i en serie och kan innehålla en del spoilers.Det ser inte ljust ut för människorna sedan änglarna kom till jorden. Faktum är att det ser värre och värre ut och motståndsrörelsens lilla attack mot änglarnas näste verkar inte gett någon större effekt. Penryn har äntligen hittat sin syster, men systerns liv är väldigt förändrat. Att vara fånge hos änglarna har inte varit bra. Samtidigt saknar Penryn Raffe. Hon vet inte riktigt vad hon ska göra för att kunna hjälpa honom. Han som egentligen är fienden.

Världen efter (Inbunden)

Vilken bladvändare, vilken fart, vilken spänning och vilken humor. Den här boken läste jag i stort sett ut i en enda sittning och det var helt omöjligt att lägga den ifrån sig. Nu funderar jag mest bara på om jag ska kunna vänta på att tredje boken kommer ut på svenska eller om jag ska försöka få tag på den på engelska istället. För jag måste få veta hur det kommer att gå för Penryn och Raffe och för Paige och för den galna mamman. Ja, alla de karaktärer som jag nu tycker så mycket om.

Egentligen finns det ingenting med den här boken som jag inte gillar. Den är ganska grym på sina ställen, men mest är den varm och hoppingivande och som sagt, full av humor som får mig att skratta högt. Precis vad som behövs ibland.

3 anledningar till varför Världen efter är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Penryn är en riktigt bra karaktär. Hon är trots sin litenhet och utsatthet inte på något sätt en svag motståndare till änglarna. Hon visar gång på gång att hon kan klara sig själv i de allra värsta situationer, och hon använder både sin kropp och sin hjärna för att ta sig ut ur olika situationer. Dessutom är hon ganska så roligt lite till och från och jag älskar scenerna med Raffes svärd. Sen har hon också en stor portion med helt vanlig empati och bryr sig om människor. Det gör henne ännu bättre.

2. Över lag så är det faktiskt inte bara Penryn som jag tycker om. Jag tycker faktiskt om de flesta karaktärerna på ett eller annat sätt. Visst finns det en del karaktärer som är avskyvärda på alla sätt och vis, men även dessa är skrivna på ett sådant sätt så de känns viktiga för berättelsen och för att hela tiden kunna ta sig framåt. Personregistret är dessutom stort och brett vilket är bra. Penryns småtokiga mamma är till exempel väldigt rolig att läsa om och så får vi ju inte glömma Raffe som jag gillar väldigt mycket. Han verkar vara en person/ängel som man lätt hade kunnat bli lite smått förälskad i, mest på grund av hans humor (jag skrattar högt rätt ut ett antal gånger), men han är faktiskt också ganska så snygg.

3. Jag brukar inbilla mig att jag inte gillar det här med apokalypser och vår värld i förfall, men i de här boken är det väldigt snyggt gjort. Att berättelsen är förlagd till San Fransico och inte LA för en gångs skull är uppfriskande (för jag har nog inte läst så många böcker om just den staden). Los Angeles hade ju annars varit mer troligt med tanke på att det just är änglastaden, men det är skönt när författaren tänker lite utanför ramen.

Världen efter får 4+/5 i betyg av mig.

Tack Modernista för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar